sâmbătă

20 aprilie, 2024

30 decembrie, 2017

Președintele Italiei, Sergio Mattarella, a dispus joi seară dizolvarea Senatului şi Camerei Deputaţilor, procedură necesară pentru fixarea oficială a datei viitoarelor alegeri parlamentare. Imediat după această măsură, Guvernul a anunțat că scrutinul va avea loc pe 4 martie 2018.

Sunt ultimele alegeri importante de pe continent, după Franța și Germania au trecut prin acest proces anul acesta.

În Italia, a treia economie din UE și care nu și-a revenit complet după criza financiară, este de așteptată o perioadă de instabilitate politică, deoarece sondajele arată că va fi greu de format o coaliție de guvernare.


La conferința de sfârșit de an, premierul Paolo Gentiloni a declarat că nu există riscul unor turbulențe politice:

“Nu trebuie să dramatizăm subiectul instabilității politice, care este cu siguranță un subiect, dar în loc să ne îngrijorăm din cauza lui, ar trebui să-l abordăm pornind de la faptul că suntem foarte vaccinați împotriva acesteia” a spus prmeierul, citat de Bloomberg.

Schimbările frecvente de guvern nu sunt un fenomen recent și nici nu au împidicat creșterea economică, a adăugat Gentiloni, citat de Bloomberg.

Viitorul guvern va fi  al 65-lea de după Al Doilea Război Mondial, iar Gentiloni este al 28-lea premier (din 1946).


Sondajele de opinie indică pe primul loc (cu 29% din voturi) Mișcarea 5 Stele, antisistem, pro-Rusia și care dorește un referendum pe subiectul renunțării la moneda euro.

Această formațiune anti-UE este urmată de Partidul Democratic, al premierului Gentiloni, cu 22% din opțiunile alegătorilor, adică sub ce ar putea obține o coaliție a partidelor de dreapta.

Formațiunile Forza Italia (a fostului premier Silvio Berlusconi) și Liga Nordului (partid de extremă drapta și antiimigrație, condus de Matteo Salvini și cu 12% din voturi, conform sondajelor) ar putea intra împreună într-o coaliție.

Niciun partid nu va putea obține susținerea a 40% din electorat, necesară pentru a forma o majoritate guvernamentală, ia 5 Stele, care l-a desemnat deja ca premier  pe Luigi Di Maio (31 ani, fost președinte al camerei inferioare a prlamentului), se opune din start formării unei coaliții cu formațiunile tradiționale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: