vineri

19 aprilie, 2024

31 ianuarie, 2019

Italia, a treia cea mai mare economie din zona euro, a intrat în recesiune tehnică în a doua parte a anului trecut, datele indicând două trimestre consecutive de contracție a PIB, notează Bloomberg.

Econonomia a scăzut cu 0,2% în ultimul trimestru din 2018, după ce în trimestrul anterior PIB-ul se contractase cu 0,1%, potrivit datelor semnal transmise joi.

Evoluția a fost anticipată de analiști, în special în urma declarațiilor de miercuri ale premierului Giuseppe Conte, care a precizat că se așteaptă la o scădere a PIB-ului în ultimele luni ale anului trecut.


Zona euro a înregistrat o creștere modestă în ultimul trimestru din 2018, de doar 0,2%, similară celei din trimestru trei, dar ceva mai mică decât cea din prima parte a anului.

Reacția piețelor la confirmarea intrării Italiei în recesiune tehnică a fost modestă. Spread-ul dintre dobânzile cerute de investitori pentru obligațiunile italiene scadente în zece ani și cele germane (de referință) s-a menținut la 240 de puncte de bază.

Investitorii au urmărit cu atenție performanța economiei italiene, în contextul lunilor tensionate de negocieri privind bugetul peninsulei, Uniunea Europeană nefiind de acord cu prima variantă propusă de cabinetul Conte.

Deși recesiunea pare a nu fi una de amploare, aceasta ar putea testa încredea piețelor în programul guvernamental ”scump” propus de coaliția de guvernare pentru 2019.


”Prognoza de creștere economică pe care a fost fundamentat bugetul a fost deja infirmată, iar creșterea economică din zona euro continuă să se deterioreze”, a comentat James Athey, manager de portofoliu la Aberdeen Standard Investments.

România vulnerabilă

Problemele economiei Italiei sunt periculoase pentru România și doar având în vedere că economia țării peninsulare este a doua cea mai importantă țintă a exporturilor românești.

Spre Germania, Italia și Franța se îndreaptă cele mai mari exporturi românești în proporții de 22,9%, 11,2% și respectiv de 6,8% din totalul de peste 62,64 miliarde de euro, realizat în 2017.

Mai mult, economia Italiei a avut a patra cea mai mare contribuție la PIB-ul  UE în 2017 (11,2%), într-un clasament Eurostat în care figurează încă Marea Britanie.

Astfel că și exporturile românești spre alte țări europene sunt vulnerabile, atâta vreme cât UE s-a concentrează peste 75% din încasările companiilor din România.

Totodată, Italia este al patrulea cel mai mare investitor în România, cu o pondere de 6,2% dintr-un sold al investițiilor directe de aproape 39 de miliarde de euro, potrivit datelor BNR pe 2017.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: