marți

19 martie, 2024

5 mai, 2016

fonduri-europeneOrganizația nonguvernamentală Institutul de Politici Publice (IPP) solicită Guvernului să-și asume răspunderea pe pachetul de legi referitor la achizițiile publice, după ce Parlamentul a refuzat pentru a treia săptămână consecutiv să adopte aceste reglementări.

Prin tergiversarea adoptării acestui pachet (care  trebuia votat în ianuarie 2016, conform tabloului de bord transmis Comisiei Europene), Parlamentul se face direct responsabil de un nou eșec în absorbția fondurilor europene în perioada 2014 – 2020, consideră IPP.

Singura soluție pentru a evita pierderi financiare semnificative, consideră IPP, este asumarea  răspunderii Guvernului pentru finalizarea reformei în cel mai scurt timp a reformei sistemului de achiziții publice.


România nu își permite să mai amâne introducerea noilor legi deoarece a primit deja de la Comisia Europeană informarea privind declanșarea procedurii de pre-infringement.

Termenul de transpunere din cele 3 Directive privind achizițiile publice și concesiunile a fost 18 aprilie.

După această dată, orice achiziție publică făcută de o autoritate contractantă, fără a aplica noul cadru legal prevăzut de Directive, este pasibilă de corecții financiare de până la 100% în cazul fondurilor europene și de sancțiuni similare pentru achizițiile cu fonduri de la bugetul de stat, potrivit IPP.

De asemenea, explică IPP, există riscul ca orice achiziție publică să fie atacată în instanță  și să fie anulată, întrucât se desfășoară pe legislație neconformă.


Organizația amintește că reforma achizițiilor publice reprezintă una din cele 36 de condiționalitățile ex-ante asumate de România pentru utilizarea fondurilor europene structurale și de investiții pentru perioda 2014 – 2020.

Neîndeplinirea acestora până la 31 decembrie 2016 va atrage suspendarea fondurilor alocate României, în condițiile în care la aproape 1 an și jumătate de la debutul noului exercițiu financiar, rata absorbției din alocarea financiară de 43 miliarde de euro este 0, mai explică IPP.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: