vineri

19 aprilie, 2024

11 februarie, 2019

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) a respins dur afirmaţiile lui Darius Vâlcov, consilierului premierului: sunt jalnice și iresponabile.

Este bizar să asistăm la acest atac jalnic, iresponsabil asupra Băncii Naţionale (…)

Atacul acestui individ… consilierul economic al primului ministru… că noi la Banca Națională nu am fi patrioți… cu formulări din acestea că se joacă cineva cu dobânzile, că le manipulează, sunt mai mult decât periculoase”, a declarat Mugur Isărescu, luni, cu ocazia prezentării Raportului asupra inflaţiei al bănci icentrale.


Mugur Isărescu a mai spus, referindu-se la Raportul de trecere la moneda euro, că ”nu este niciun damf de Vâlcov în acest raport”:

”Deci eu declar în mod ferm în calitatea mea de, să spunem, coordonator, am lucrat aproape direct cu domnul Dăianu la acesta, că echipa era destul de mare, reprezentanţi din toată societatea românească şi că nu este nicio idee, a acestui domn, în documentele respective. Aş spune că nu este niciun damf de Vâlcov în documentul acesta, dar absolut nici unul” – a declarat Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a explicat că problemele României vin de la deteriorarea echilibrelor macroeconomice prin stimularea importurilor și a consumului privat, agravate de OUG 114, care au afectat credibilitatea băncii centrale și a României.

Le spun celor care au sărit la gâtul BNR, într-o manieră total neloaială şi total iresponsabilă, că şi pe vremea sistemului comunist cursul de schimb se mişca cu plus – minus 1%. (…) Deci, chiar dacă au solicitat prin postări caraghioase să fie cursul fix, cursul nu poate să fie fix de tot. (…)Dar vă daţi seama cât erau de porniţi să zică ceva despre Banca Naţională”, a comentat Mugur Isărescu declaraţiile lui Darius Vâlcov.

”Ordonanţă pentru bunăstarea poporului”


În schimb, „consilierul economic al premierului cere imperativ să se crească bunăstarea poporului… uite cine cere asta şi Parlamentului, Guvernului şi nouă ne cere să reducem dobânzile. Ia uite cine solicită asta, și chiar imperativ: „la treabă băieți, reduceți dobânzile” – a spus guvernatorul BNR.

„Să scoată o ordonanță, că văd că le este uşor, să trăiască românii mai bine decât în Germania că dacă nu le punem o taxă”, a mai declarat Mugur Isărescu.

(Citiți și: ””Banchetul de Centenar s-a terminat – urmează nota de plată”: Sumarul numărului 99 al CRONICILOR Curs de Guvernare”)

Banca Naţională, „această instituție de aceea e independentă, ca să spună adevărul economic, care este dureros, a mai spus guvernatorul BNR.

”Au împânzit țara de autostrăzi”: Alte declaraţii ale guvernatorului

  • Datoria noastră este să spunem cât poate duce economia, în condiţii de echilibru. (…) Orice economist trebuie să facă asta. (…) Este greu să nu promiţi salarii şi să spui „asta nu se poate face”.
  • OUG nr. 114/2018 şi atacurile la BNR au afectat prima de risc a României, pentru că au dus la reducerea încrederii investitorilor străini, care nu mai ştiu cu cine vorbesc.
  • Lucrurile introduse în mod repetat de consilierul economic al premierului ne creează probleme de credibilitate. Are acest obicei de a lua 2-3 cifre dintr-o parte, altele din altă parte și de a crea confuzie și emoție la nivelul publicului.
  • Orice împrumut extern al României se face cu garanţia Băncii Naţionale şi cu semnatura guvernatorului BNR. De ce se vorbeşte de lipsă e colaborare între BNR şi Ministerul Finanţelor?!
  • Consilierul economic al premierului a declarat la Bloomberg că ROBOR-ul trebuie setat. „Nu ştiu ce setare poţi fac acestui indice, că el săracul este un algoritm de medie şi se calculează aproape automat. Nu ai cum să-l schimbi. La ce se setare se gândeşte domnul consilier economic al primului ministru?”
  • Domnul consilier nu poate vorbi în numele BNR. Nici nu ştiu în numele cui vorbeşte. După cum vorbeşte, nu a citit niciun raport al BNR, dar comentează politica monetară.
  • Adâncirea contului curent este cauzată de creșterea bunurilor de consum. Se vede și pe stradă sunt mai multe mașini decât capacitatea autostrăzilor.
  • Declinul prelungit al investițiilor nu mai poate nimeni să-l tăgăduiască.
  • „Avem un declin prelungit al investiţiilor. Am văzut şi eu de la personajul care a împânzit televiziunile luna aceasta (referire Darius Vâlcov – n.red.), a arătat hărţi cu toată ţara plină de autostrăzi.
  • „În 2000 i-am spus cu naivitate (președintelui Comisiei Europene) Prodi că vom finaliza coridorul Nădlac – Constanța în 2006”. Și nu s-au luat avizele de mediu. Întâmplător nu s-au făcut investițiile ca și cum țara asta este neputincioasă nu poate să facă un kilometru de autostradă
  • Incertitudinile în economie abia se temperaseră și din nou au crescut în ianuarie din cauza OUG 114, cu implicații asupra cursului, a dobânzii, a credibilității țării.
  • Am reușit să coborâm inlfația dar se pot agrava problemele. Corecția trebuie făcută prin reforme structurale nu prin dobândă sau curs.
  • Nu pot să stabilizezi cursul cu orice dobândă. Dacă lucrurile scapă de sub control te duci cu dobânda ca în Turcia.
  • Taxa pe activele bancare să fie ruptă, în totalitate, de indicele ROBOR. Acest lucru nu poate fi discutat. Legarea taxei de piața monetară afectează capacitatea BNR de a apăra leul și de a folosi politica monetară.
  • Constatăm că nu place încrederea în BNR.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: