joi

25 aprilie, 2024

20 aprilie, 2018

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) consideră că cele mai multe dintre efectele economice negative reclamate recent de politicieni sunt rezultatul legislației adoptate fără o fundamentare economică prin studii de impact ce le-ar fi putut anticipa.

Într-un comunicat emis vineri de organizație se reamintește că întreg mediul de afaceri au recomandat constant realizarea unor astfel de studii, iar FIC își exprimă în continuare deschiderea să contribuie la elaborarea acestui tip de studii.

”Discursul politic care pune efectele nedorite doar în seama unor actori din piață, ale căror opinii au fost ignorate în perioada de consultare publică, nu face decât să deterioreze încrederea mediului de afaceri în România.


Investițiile masive anticipate de guvernanți se vor materializa cu dificultate atâta vreme cât încrederea mediului de afaceri nu va fi recâștigată.

Conform concluziilor celui mai recent indice de percepție privind atractivitatea mediul de afaceri din România realizat în rândul membrilor FIC în martie 2018 încrederea este la un nivel scăzut.” transmite Consiliul Investitorilor Străini.

FIC se referă la studiul publicat la începutul lunii aprilie, din care reiese faptul că cele mai recente cifre ale indicelui percepției membrilor FIC despre mediul de afaceri din România confirmă scăderea semnificativă a încrederii înregistrată în anul 2017.

Respectiva analiză a demonstrat că există o serie de constrângeri structurale care nu încurajează investițiile noi:

  • 68% dintre respondenți consideră că forța de muncă disponibilă nu este suficient de competitivă
  • 85% dintre respondenți caracterizează sistemul fiscal din România ca necompetitiv și probabil nu din cauza nivelului de impozitare, ci datorită schimbărilor bruște de politică fiscală și lipsei de modernizare la nivelul ANAF
  • 96% dintre respondenți spun că întâmpină dificultăți datorită poverii reglementărilor care sunt neclare și în continuă schimbare
  • 92% consideră că infrastructura nu este suficient de bine dezvoltată ceea ce nu mai este demult o surpriză pentru nimeni
  • 100% dintre respondenți descriu birocrația din România ca fiind necompetitivă în comparație cu alte locații din Europa unde desfășoară activități și
  • tot în unanimitate reclamă lipsa de transparență și de consistență în adoptarea și aplicarea politicilor publice

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: