duminică

21 aprilie, 2024

17 iulie, 2013

Companiile străine și românești membre ale Camerei de Comerţ Americană în Romania (AmCham Romania) şi Consiliului Investitorilor Străini (FIC) au transmis miercuri Guvernului României propuneri de măsuri fiscale, printre care reducerea impozitului pe clădirile persoanelor juridice, scăderea contribuțiilor la asigurările sociale, însă și menținerea cotei unice de impozitare inclusiv pentru persoanele fizice.

Organizațiile de investitori susțin că cele șapte priorități principale propuse vizează ”modernizarea sistemului fiscal în beneficiul creşterii competitivităţii economice a României”:

  • Menţinerea cotei unice de impozitare actuale, atât pentru companii, cât şi pentru persoane fizice, ca un element competitiv esenţial pentru România.
  • Relaxarea sistemului de contribuţii pentru asigurările sociale, prin reducerea cotelor de contribuţii sociale şi extinderea plafonării bazei de calcul a acestora, concomitent cu crearea unui mecanism fiscal corelat în privinţa impozitului pe profit, impozitului pe venit şi a contribuţiilor de asigurări sociale.
  • Reformarea ANAF, în condiţiile asigurării unei asistenţe a contribuabililor care să fie eficientă, consistentă, consecventă şi promptă în contextul implementării proiectului iniţiat de Banca Mondială.
  • Dezvoltarea unei legislaţii moderne privind holdingurile, menite să contribuie la creşterea atractivităţii României pentru investitori, precum şi dezvoltarea unui cadru legislativ modern care să permită consolidarea rezultatelor societăţilor comerciale române din acelaşi grup la calculul impozitului pe profit.
  • Modernizarea, simplificarea şi corelarea legislatiei fiscale în scopul reducerii barierelor birocratice, eliminării neconcordanţelor legislative, de interpretare şi practică fiscală, al aplicării consistente a principiilor prevalenţei fondului asupra formei, tratamentului egal şi transparenţei.
  • Consolidarea şi extinderea stimulentelor fiscale pentru activităţi din domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor care conduc la crearea de locuri de muncă şi menţinerea informaticienilor în Romania, activităţi de cercetare-dezvoltare, înfiinţarea de societăţi comerciale de către tinerii întreprinzători, scheme de ajutor de stat şi altele similare în funcţie de strategia de creştere economică şi priorităţile naţionale pe arii de competitivitate.
  • Reducerea impozitului local pe clădiri şi simplificarea mecanismului de stabilire, administrare şi plată a impozitului în cazul persoanelor juridice.



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. AmCham nu a cerut cota unica de 16% pe profit pentru IMM-uri, acestea sunt ale romanilor. Afacerile mari sunt ale strainilor, cele mici- ale romanilor. Le convine fara concurenta, avem guvernanti de cacao !

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. AmCham nu a cerut cota unica de 16% pe profit pentru IMM-uri, acestea sunt ale romanilor. Afacerile mari sunt ale strainilor, cele mici- ale romanilor. Le convine fara concurenta, avem guvernanti de cacao !

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: