joi

28 martie, 2024

3 aprilie, 2017

Administrațiile locale au depus peste 12.000 de solicitări de accesare a Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

Ele însumează un necesar de aproximativ 70 de miliarde de lei, în condițiile în care bugetul alocat Programului este de 30 de miliarde, pe o perioadă de patru ani.Informațiile au fost furnizate de ministrul Devoltării Regionale și Administrației Publice, Sevil Shhaideh (foto), la ediția de luni a Adunării Generale a Asociației Orașelor din România, unde i-a criticat pe primari că nu au reușit să completeze corect nici această cea mai simplă cerere de finanțare:

„Într-adevăr, cel mai popular program. Accesul în program — cel mai facil. Deci, nu cred că există vreun program în țara asta mai ușor de accesat decât PNDL. O pagină, da? Ce am constatat? Că nici pagina aia nu am reușit să o completăm corect. Am transmis și cred că sunt printre dumneavoastră colegi care au fost sunați să își refacă anexa 3, pentru că au greșit sume. Deci, a existat tot interesul din partea ministerului să nu se respingă nicio solicitare de pe PNDL”, a declarat Shhaideh, citată de Agerpres.


Pentru a se încadra în buget, minsitrul a anunțat că se va face o prioritizare, dar numai ulterior excluderii proiectelor neeligibile și a celor pentru care există finanțare europeană:

  • „Am identificat solicitări de electrificare, solicitări de alimentări cu gaze, de împrejmuire cimitire sau realizare cripte. Nu vă supărați, aceste obiective nu sunt eligibile. (…) A doua etapă, la care se lucrează în acest moment, vom identifica acele proiecte — vă dau un exemplu: alimentări cu apă și canalizare care sunt incluse în master planurile de apă și canalizare care au finanțare asigurată în Programul de infrastructură mare. Niciun proiect care este inclus în POIM nu va primi finanțare în PNDL”.
  • „Dacă, după ce parcurgem aceste etape, suntem tot peste bugetul solicitat, aplicăm criteriile din HG 624/2015. Deci nu putem să vorbim astăzi de ‘Dați-ne mai mult nouă, la orașe, în detrimentul municipiilor, comunelor, județelor’. Noi avem totuși niște criterii aprobate prin HG. (…) Vă dau un exemplu — comunele sau localitățile sub 2.000 de locuitori echivalenți nu au fost eligibile în niciun program de alimentare cu apă. (…) Aceste localități nu au finanțare europeană nicăieri. Și atunci vin, ca prioritate, în PNDL, pentru asigurarea acestor proiecte”.

Priorități vor fi proiectele pentru realizarea de poduri și podețe, de exemplu, lucrări care nu sunt eligibile prin alte finanțări:

„Eu îmi doresc să finanțăm toate solicitările dumneavoastră, dar trebuie să ne încadrăm totuși în acest buget. Poate la anul va mai fi un buget disponibil și ne vom înscrie cu restul solicitărilor. Dar să nu uităm, totuși, că într-o perioadă, 2013 — 2016, am avut 15 miliarde alocate și au fost cât de cât suficiente. Avem pentru încă patru ani, acum, 30 de miliarde. Eu înțeleg că nevoia este foarte mare dacă am ajuns la acest nivel de solicitări, dar avem fondurile europene pe care trebuie să le utilizăm și fondurile guvernamentale care vor veni ca și sursă complementară la ceea ce finanțează fondurile europene”, a mai spus Sevil Shhaideh.

Bugetul PNDL a fost aprobat prin Ordonanţa de urgenţă 6/2017. Potrivit articolului IV al ordonanţei de urgenţă nr. 6, Ministerul Dezvoltării Regionale, condus de vicepremierul Sevil Shhaideh, primeşte credite de angajament în valoare de 30 de miliarde de lei pentru perioada 2017 – 2020.


Actul normativ prevede că banii vor putea fi folosiţi pentru finanţarea a 9.500 de obiective de investiţii, din care 2.500 de creşe şi grădiniţe şi 2.000 de unităţi de învăţământ preuniversitar care necesită efectuarea de lucrări de realizare / extindere / reabilitare / modernizare / dotare în vederea obţinerii autorizaţiilor de funcţionare şi pentru desfăşurarea în bune condiţii a procesului educaţional.

OUG 6 a fost dur criticată de partidele de opoziţie încă de la momentul adoptării sale, la finalul lunii ianuarie 2017.

Repartizarea banilor este la discreția ministrului Dezvoltării Regionale, potrivit OUG nr. 6.

Vicepremierului Sevil Shhaideh, care deține și portofoliul MDRAPFE, îi mai rămâne de aprobat, prin ordin de ministru, finanțări pentru proiecte de puțin peste 14 miliarde de lei, restul fiind deja aprobate pentru perioada 2015 / 2019, potrivit unei liste actualizate cu data de 31 decembrie 2016, postate pe site-ul ministerului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: