vineri

29 martie, 2024

17 noiembrie, 2014

Joseph Daul, preşedintele Partidului Popularilor Europeni, spune, într-un interviu pentru cursdeguvernare.ro,  că România are nevoie, pentru a rămâne credibilă în Europa, de continuarea eforturilor de întărire a statului de drept şi de o economie funcţională de piaţă.

Oportunităţile ţării noastre sunt de a folosi fondurile europene, atât în agricultură, cât şi dezvoltarea regională. În plus, mai crede preşedintele PPE, România va avea un cunvânt de spus în ceea ce priveşte rutele energetice din Europa.

De altfel, uniunea energetică şi piaţa digitală unică sunt văzute de Joseph Daul ca priorităţi şi la nivel european, ale noii echipe executive de la Bruxelles.


Preşedintele popularilor europeni s-a aflat în România, în urmă cu o săptămână, pentru a susţine candidatul de centru-dreapta la alegerile prezidenţiale.

***

„Contribuţia României faţă de ultimele evenimente din Ucraina este foarte importantă”

cursdeguvernare.ro: Există contextul de schimbare atât la nivelul României cât și al Uniunii Europene: alegem un nou președinte aici și, începând din primăvară, de asemenea, se schimbă conducerea la nivelul UE –  alegeri europene, noua Comisie Europeană și în curând un nou președinte al Consiliului Europei.

Care ar trebui să fie politica, atitudinea și strategia României în acest context, pentru a putea avea un rol în UE și pentru a profita de avantajele unui stat membru UE?


Joseph Daul: Prioritatea noastră principală, în PPE, este să repunem Europa pe drumul cel bun, să creem locuri de muncă și să revenim la o creștere economică solidă. România are nevoie de acelaşi lucru: recuperare economică, locuri de muncă, investiții și creștere.

În al doilea rând, România și cetățenii români au făcut sacrificii mari pentru a avea statutul de țară membră UE. Pentru a rămâne același partener credibil și respectat al Europei, trebuie continuată politica promovată de președintele Băsescu și de centru-dreapta: stat de drept, justiție, lupta împotriva corupției, o economie de piață funcțională.

În al treilea rând, România are o poziție strategică în vecinătatea de est și contribuția față de ultimele evenimente din Ucraina este foarte importantă. Apreciez mult eforturile țării dumneavoastre de a sprijini și promova Republica Moldova. De asemenea cred că, pe termen lung, România va avea multe de spus în ceea ce privește diversificarea rutelor de energie care vin din Marea Neagră.

cursdeguvernare.ro: Care ar fi riscurile pe care România ar trebui să le evite în acest context european?

Joseph Daul: În ziua de azi, răspunsul la problemele noastre este mai multă Europă. România are nevoie de mai multă Europă. România trebuie să pună în practică și să profite din plin de fondurile UE, fie ele pentru dezvoltarea agricolă sau regională.

Țara voastră poate face un pas înainte și poate dezvolta o zonă de cercetare și inovare care este atât de necesară la nivelul întregii UE. Noul președinte ar trebui să vină cu o viziune în care România profită din plin de poziția sa geo-strategică în cadrul UE.

J. Daul: Fiecare familie politică este mai puternică atunci când este unită

cursdeguvernare.ro: Cum priviţi forțele politice de dreapta din România?

Joseph Daul: Fiecare familie politică este mai puternică atunci când este unită. Împărtășesc aceleași principii și valori ale democrației și statului de drept, în concluzie, ma bazez automat pe sprijinul lor pentru domnul Iohannis.

cursdeguvernare.ro: Ce așteptări aveți de la forțele politice de dreapta din România după ce această perioadă electorală a sfârșit?

Joseph Daul: Fiecare partid din fiecare țară este liber să decidă singur modul lui de a face politică. Am văzut eforturile partidelor de opoziție, membre PPE, denunțând politicile primului ministrului Ponta. Sunt convins că fuziunea dintre PDL și PNL va crea o forță mult mai puternică a părții de dreapta din spectrul politic, capabilă să îl combată pe Ponta.

Daul: LuxLeaks – un atac bine plănuit împotriva lui Jean-Claude Juncker

cursdeguvernare.ro: Credeți că problemele pe care le are dl. Juncker – în lumina scurgerilor de informații din Luxembourg – vor crea dificultăți pentru întreaga Comisie Europeană și vor împiedica sau pune în întârziere decizii necesare la nivel UE?

Joseph Daul: Categoric nu. Jean-Claude Juncker nu a fost niciodată implicat personal. Acesta este un atac bine plănuit împotriva noului președinte al CE. Pe perioada campaniei a făcut o prioritate din lupta împotriva evaziunii fiscale și asta va și face și pe viitor.

cursdeguvernare.ro: Care credeți că ar trebui să fie prioritățile principale ale noii Comisii Europene?

Joseph Daul: După cum le-am spus studenților pe care i-am întâlnit astăzi (n.r. 11 noiembrie 2014), PPE solicită Comisiei Europene să pună în centrul agendei politici ce crează creștere și locuri de muncă. Trebuie să continuăm cu agenda de reformă. Trebuie să punem la punct piața unică digitală.

Mai mult, în lumina evenimentelor recente din vecinătatea noastră, avem nevoie de o Uniune Energetică Europeană reală și trebuie să punem la punct securitatea europeană și politica de apărare.

„Trebuie întărit statul de drept, sistemul judiciar şi lupta anticorupţie”

cursdeguvernare.ro: Lăsând la o parte de afilierea politică, care credeți că ar trebui să fie traseul României, pentru a nu îşi prejudicia poziția și credibilitatea în interiorul UE?

Joseph Daul: Oricine ar fi câștigat alegerile prezidențiale din România trebuia să facă câteva lucruri: să continue reformele, să întărească statul de drept, sistemul judiciar, lupta împotriva corupției, respectul față de drepturile fiecărui cetățean. Orice acțiune împotriva regulilor menționate mai sus este îndreptată împotriva democrației.

Acum 25 de ani, cetățeni români au murit pentru a apăra aceste drepturi și ar fi rușinos după atât timp ca aceastea să nu fie respectate. Pot asigura cetățenii români că instituțiile Uniunii Europene vor reacționa oricând statul de drept dintr-un stat membru UE este în pericol.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: