vineri

19 aprilie, 2024

21 februarie, 2013

Europarlamentarul Cristian Preda, exponent al așa numitului ”grup al reformiștilor” din PDL, consideră că este nevoie de o a treia cale la alegerile pentru șefia partidului de la viitoarea Convenție, o soluție fiind un aparat de conducere cu 3 copreședinți și 7 vicepreședinți.

Într-un interviu acordat cursdeguvernare.ro, la Bruxelles, Preda a arătat că ”grupul reformiștilor” și-a conturat un program în care vizează trei categorii de alegători cărora PDL să li se adreseze, însă nu s-a decis dacă va merge pe o moțiune proprie la Convenția națională, sau va negocia cu Elena Udrea ori cu Vasile Blaga preluarea unor puncte de program în schimbul susținerii.

Referitor la conducerea PDL asigurată de echipa lui Blaga în prezent, europarlamentarul a criticat o anumită lipsă de reacție a partidului în fața USL. Fostul prim-vicepreședinte al PDL consideră că șeful statului a intervenit în mod legitim în lupta pentru putere din partid.

De ce, totuși, așa numiții ”intelectuali ai lui Băsescu” nu se bucură de aceeași susținere pentru șefia PDL ca Elena Udrea din partea șefului statului? Cristian Preda spune că încă nu a început campania propriu-zisă.

Conducerea PDL trăiește în trecut

cursdeguvernare.ro: Domnule Preda, se tot vorbește, dar mai mult în presă decât la baza partidului, despre acest grup al reformiștilor din PDL. Cât este de real și de coagulat acest grup al reformiștilor din PDL?

Cristian Preda: Grupul e real, există cu adevărat. Dacă este coagulat? Aici sunt două lucruri de spus.

Mai întâi, aș spune că există un număr de persoane care au o notorietate mai mare decât media, pentru că au fost în diverse funcții publice. E vorba despre Monica Macovei, fosta ministră a Justiției, despre Teodor Baconschi, fost ministru de Externe, despre Sever Voinescu, fost purtător de cuvânt al președintelui Băsescu în campania din 2009, și așa mai departe. Sunt oameni cu acest profil aparte.

Există, pe de altă parte, nu atât de vizibile, persoane pe care le includem în acest grup de reformiști, persoane care sunt în diverse filiale din țară și care, fără să fi avut șansa de a face o carieră publică de unde să vină și multă notorietate, doresc astăzi un partid care să fie înrădăcinat în anul 2013, să gândească în funcție de provocările din anul 2013, și nu să trăiască din nostalgia anului 1991.

Și eu mă identific cu acest grup, căruia i s-a spus în diverse momente în mai multe feluri.

S-a făcut referire la relația noastră cu Traian Băsescu și ni s-a spus ”intelectualii lui Băsescu”. E adevărat, cei care au căpătat o mare notorietate publică au avut, în mare măsură, tentația de a începe să facă politică activă după ce au lucrat cu Traian Băsescu. Ni s-a mai spus ”intelectualii PDL”, pentru că încet-încet ne-au acceptat, unii cu jumate de gură, alții strângând din dinți, în Partidul Democrat Liberal.

Dar cred că identificarea publică sub numele ”reformiștii” este cea mai bună, ne dorim ca partidul să fie schimbat pentru a putea să lupte în acest moment cu USL. Ăsta este sensul acțiunii noastre.

cursdeguvernare.ro: Vi se pare că în acest moment PDL nu luptă cu USL. Cel puțin ăsta e reproșul care circulă de la Cotroceni până pe holurile din Modrogan?

Cristian Preda: Imaginea pe care o am în față este că USL e un tractor și PDL, în versiunea Blaga, este o pietricică și în fiecare zi tractorul trece peste această pietricică, în timp ce publicul se uită și zâmbește.

cursdeguvernare.ro: Când un tractor trece peste o pietricică se mai aude un scrâșnet.

Cristian Preda: Păi, doare, uneori doare. Din păcate, asta se întâmplă atunci când trăiești în trecut, și asta se întâmplă cu conducerea PDL.

cursdeguvernare.ro: Dar ce ar trebui să facă, în viziunea dumneavoastră, în mod concret, actuala conducere a PDL?

Cristian Preda: În primul rând, să se organizeze. S-a văzut, sub înțeleapta îndrumare a lui Vasile Blaga, că PDL a ratat depunerea unor contestații, ca și numeroase ocazii de a critica Guvernul.

E anormal ca un simplu membru de partid, cum sunt eu sau cum e Monica Macovei, să fie mai prezent în presă decât toți liderii PDL la un loc. E anormal, noi fiind patru zile pe săptămână la Bruxelles. E absolut anormal și nu o spun cu aroganță, ci cu dorința de a găsi o soluție pentru a redesena acțiunea partidului.

Lui Vasile Blaga i-au trebuit trei zile să spună două vorbe despre bugetul european. Asta înseamnă să fii în afara jocului

cursdeguvernare.ro: A existat discuția despre opoziția constructivă

Cristian Preda: Eu cred că nu trebuie să facem o opoziție constructivă.

Am spus-o și înainte ca domnul Băsescu să o spună. Opoziția noastră nu trebuie să fie constructivă, opoziția noastră trebuie să fie necruțătoare. Trebuie să fim foarte vigilenți, pentru că în spatele majorității de 70% se dau multe tunuri politice. Așa cum s-au dat tunuri în afaceri în anii nouăzeci și 2000, așa se întâmplă și acum sub acest paravan și s-a văzut că instituțiile continuă să lucreze.

S-a văzut, de pildă, marți, cum unul dintre secretarii de stat recomandați de Mazăre a fost anchetat de DNA și, din fericire, Victor Ponta a reacționat destituindu-l. N-a reacționat cum se cuvine Radu Mazăre, protectorul acestui secretar de stat, care a spus că un asemenea episod îl duce cu gândul la Germania nazistă sau la Rusia stalinistă. Radu Mazăre continuă să facă însă recomandări. Victor Ponta nu are o problemă cu recomandările de acest tip. Deci, după ce s-a fript cu secretarul de stat recomandat de Mazăre, după ce s-a fript cu ciorba trimisă de Mazăre, nu suflă și-n iaurt. Nu e sănătos. Toate lucrurile astea trebuie amendate imediat.

Pe de altă parte, am văzut că lui Vasile Blaga i-au trebuit trei zile ca să spună două vorbe despre bugetul european. E anormal, în ziua de astăzi, când informația circulă cu o viteză uluitoare, când știrile sunt citite de milioane de oameni! Când într-o zi sunt zeci de declarații, sute de reacții, să stai trei zile înseamnă să fii în afara jocului.

cursdeguvernare.ro: De unde această viteză de reacție, cum spuneți, redusă?

Cristian Preda: E viteza FSN-ului din 1991. Atunci, spuneai ceva și, peste 2-3 zile, presa consemna. Așa-mi explic și reticența absurdă, dacă nu ura pe care o îndreaptă unii dintre colegii mei la adresa săracului meu blog. În loc să-mi fie recunoscători că am acreditat blogul ca mijloc politic, pedeliștii se răfuiesc permanent cu mine. Blogul este un instrument, care te ajută să reacționezi într-o lume care are altă viteză față de cea din 1991.

Vedem și aici tentația de a trăi ca în 1991: ”Stăm 2-3 zile și apoi vedem noi ce spunem”. Or, astăzi, reacția este practic instantanee. Nici adversarii noștri nu ratează niciun moment și sunt foarte activi.

Cele 3 ținte electorale ale reformiștilor

cursdeguvernare.ro: Ce alte puncte ar mai fi în acest plan al reformiștilor?

Cristian Preda: Ceva foarte important este legat de mobilizarea publicului. Eu cred că există trei categorii de public care astăzi sunt complet neglijate, deși sunt în mare măsură motorul dezvoltării.

Este vorba despre cei care lucrează în capitalism – în capitalismul veritabil, bazat pe cerere și pe ofertă, nu pe aranjamente cu protejații politici de la stat. Deci, cei care lucrează realmente în lumea capitalistă, bazată pe competiție, pe schimb liber, pe risc și pe profit.


Mai este vorba apoi despre oamenii cu educație înaltă și foarte înaltă, care sunt disprețuiți de o clasă politică aflată mult sub media educației de la nivelul societății. În democrațiile consolidate, clasa politică este peste medie, cei care fac politică sunt educați de obicei mult peste medie. Excepția o reprezintă partidele comuniste, care sunt foarte rar la guvernare. La noi nu e așa și clasa politică este sub medie, din păcate. Asta face să nu fie preocupată de cei care au o educație înaltă și foarte înaltă.

cursdeguvernare.ro: Și atunci de unde disprețul față de ”intelectualii lui Băsescu”?

Cristian Preda: Ăsta e un episod mai degrabă caraghios.

De fapt, e vorba la modul general despre felul în care este privită educația. De aceea, eu cred că trebuie să ne batem acum ca în Constituție să se prevadă obligativitatea alocării a 6% din PIB pentru educație.

cursdeguvernare.ro: Păi s-a făcut pactul acela pentru educație.

Cristian Preda: Da, dar pactul a fost rupt. Ignorat, neglijat, spuneți cm vreți.

cursdeguvernare.ro: Și Guvernul Boc l-a încălcat.

Cristian Preda: Da. Nici guvernul Boc nu l-a respectat întru totul. Dar acum n-o să ne reîntoarcem la Boc ca să scuzăm actualul Guvern. Boc a lucrat în condiții de austeritate teribile. Acele condiții nu trebuie să scuze urmașii lui Boc.

Mai există o categorie (de public neglijat – n.red.) și anume fermierii, fermierii care au reușit și care au interese în agricultură. Eu cred că aceștia nu sunt reprezentați în acest moment de vreun partid politic. Reprezintă un motor important al dezvoltării și cred că în continuare noi trebuie să ne gândim la o soluție durabilă pentru dezvoltarea agriculturii. Agricultura nu lucrează la regimul maxim. Pentru Ponta, doar fenomenele meteorologice ne pot salva.

Mai este un lucru important: eu cred că ar trebui să lucrăm efectiv în relație cu celelalte partide din PPE. Nu-i vorba despre partidele din România, noi ar trebui să avem realmente o sincronizare cu acțiunea celorlalte partide din Europa membre ale PPE.

cursdeguvernare.ro: Ați văzut că în Bulgaria partidul-coleg nu prea merge bine acum, premierul Borisov și-a dat demisia.

Cristian Preda: E un calcul acolo, au alegeri în iulie și îi convine lui Borisov să le facă mai repede. Sigur, e și presiunea străzii…

cursdeguvernare.ro: Emil Boc și-a dat demisia mai repede.

Cristian Preda: Văd că vreți să reveniți la Boc. Eu nu vreau să revin la Boc în discuția asta, pentru că, deși am criticat decizii pe care le-a luat, a dovedit foarte mult curaj, s-a dus apoi în orașul lui și a învins, în condițiile în care mulți au dat vina pentru eșecul din alegerile locale – pe cine? – pe… Boc. E halucinant! Sunt unii care acum explică eșecul la parlamentare făcând referire la Boc. Păi, dacă Boc însuși n-a pierdut, ci a câștigat scrutinul?!… În politică, trebuie să fii rezonabil.

cursdeguvernare.ro: Mai sunt și alte puncte ale programului reformiștilor?

Cristian Preda: Sunt multe de spus, legat de organizarea partidului, de nevoia de a avea la nivelul fiecărei filiale oameni specializați, pentru că nu trebuie să scoți din pălărie oricând un ministru. Poți să ai, în schimb, foarte buni consilieri județeni sau locali.

cursdeguvernare.ro: Mai este partea aceasta de integritate, care a fost implementată înainte de alegeri, dar la vot PDL a pierdut cu ea cu tot.

Cristian Preda: Nu. Eu cred că trebuie să te comporți în mod firesc așa, adică organizarea partidului pornind de la acele criterii să fie modul firesc, nu să te trezești înainte de alegeri că ai nevoie să te uiți dacă nu cumva ai niște corupți în curte. Pentru că s-ar putea ca, pe de-o parte, presiunea timpului, pe de altă parte, presiuni făcute de potențialii candidați să nu te ducă la o soluție bună.

Trebuie să ai o echipă pentru care să garantezi în fiecare zi, nu doar cu trei zile înainte de alegeri.

cursdeguvernare.ro: Aici a fost eșecul acestei strategii?

Cristian Preda: Da. Și faptul că multe dintre recomandări nu au fost luate în seamă.

cursdeguvernare.ro: Dar sunt cazuri suspecte, de exemplu, al doamnei Ridzi. Ea a părăsit PDL tocmai din cauza acelor criterii și a ajuns deputat pe listele PPDD, iar cei care au trecut prin furcile caudine ale integrității impuse – așa tardiv – în PDL, mulți dintre ei nu au reușit scorul doamnei Ridzi.

Cristian Preda: Sunt două lucruri de spus. Referitor la doamna Ridzi, trebuia să ne separăm din primul moment de ea. Primul meu conflict cu PDL s-a născut în clipa în care am spus că, date fiind acuzațiile foarte grave, ea trebuie să plece. Au mai ținut-o însă câteva luni și am ajuns în punctul în care am ajuns: am pierdut multe puncte. Ea n-a fost refuzată decât în preajma campaniei electorale.

În al doilea rând, trebuie să înțelegem faptul că ura față de PDL ne-a costat uriaș în iarnă. Nu doar Ridzi, ci și alte persoane care au plecat din PDL cu puțin timp înainte de alegeri au fost toate alese, uneori cu scoruri impresionante.

Ce învățăminte cred eu că trebuie trase din această experiență? Eu cred că trebuie să ne ferim de situația în care ura ajunge să justifice orice, inclusiv alegerea foștilor noștri parteneri pe alte liste. Asta este problema! Cred că trebuie să ne organizăm pentru a fi credibili și serioși în orice moment.

cursdeguvernare.ro: Și domnul Blaga tot ura aceasta față de PDL invocă atunci când spune că doamna Udrea, care a fost membră a Guvernului Boc, trebuie să facă un pas înapoi.

Cristian Preda: Vasile Blaga a fost membru al Guvernului Boc.

cursdeguvernare.ro: Numai până în septembrie 2010, când și-a dat demisia.

Cristian Preda: A fost membru al Guvernului. Eu n-am fost.

Competiția a început, dar încă nu sunt stabilite regulile

cursdeguvernare.ro: Domnule Preda, s-au anunțat deja două candidaturi – domnul Blaga, președintele en-titre, și doamna Udrea, challengerul. Veți merge pe o moțiune proprie a grupului reformist, sau veți încerca să negociați cu una dintre tabere includerea unora dintre punctele proiectului reformiștilor în moțiunea unuia dintre competitori?

Cristian Preda: Eu cred că trebuie să existe o a treia cale. Mai cred că trebuie să existe o competiție veritabilă. O soluție bună se naște din competiție. Asta e valabil și în economie, și în politică. Mi-aș dori să fie un număr mare de concurenți, nu cred că trebuie să ne speriem de concurență, ci trebuie să o susținem. Pentru că asta ne va și permite să exploatăm toate resursele de care dispunem în acest moment, să punem pe masă toate lucrurile valoroase pe care le deținem.

Al doilea lucru pe care mi l-aș dori este să punem în dispută ce e valoros în fiecare dintre grupuri. La unul poate fi experiență, la altul poate fi imaginație, altcineva poate avea retorică bună. Din păcate, s-a început competiția înainte să știm data și regulile. Mai mult, se vorbește despre schimbarea statutului și a regulilor. Din păcate, competiția a început prea devreme și nu am văzut prea multe argumente care să ne ridice în ochii publicului.

Eu cred că trebuie să ne propunem să devenim credibili, nu să ne acoperim de noroi. Personal, nu cred într-o dispută care să fie foarte personalizată. Mi-ar plăcea să avem o competiție care să aibă drept temă, de pildă, care sunt punctele cele mai slabe ale USL.

Cred că asta ar trebui să discutăm, asta așteaptă publicul de la noi, să explicăm de ce nu suntem de acord cu USL. O să vedem, după ce se anunță în Consiliul Național de Coordonare, regulile jocului, calendarul, câte liste sunt.

În orice caz, noi, grupul reformist, trebuie să participăm la găsirea unei soluții. Cred că trebuie să ne angajăm în găsirea unor soluții. Nu vrem să ne răfuim cu cineva, vrem să participăm la găsirea unei soluții.

cursdeguvernare.ro: Și cum veți participa, printr-o moțiune proprie, sau prin negocierea unor puncte cu competitorii lansați în campania internă?

Cristian Preda: Vom vedea. Dacă absentăm, partidul se duce de râpă.

cursdeguvernare.ro: Dar dumneavostră pe cine vedeți că ar putea să aducă PDL la guvernare, înainte sau după alegerile parlamentare din 2016?

Cristian Preda: În primul rând, ar trebui să devenim frecventabili, pentru că în acest moment, datorită discursului adversarilor noștri, am fost marginalizați și stigmatizați.

Uneori mi se pare că suntem mai stigmatizați decât era PRM pe vremuri. Cred că acest lucru este profund nedrept, pentru că PDL este un partid responsabil, un partid de guvernare care și-a asumat riscuri importante, o misiune grea.

cursdeguvernare.ro: Mai stigmatizați decât PRM? Dumneavoastră sunteți, totuși, membri ai Partidului Popular European...

Cristian Preda: Da. Când îl văd pe primul-ministru că spune ”Opoziția cu care discut este PPDD, cu PDL nu mai discut, pentru că sunt morți și nefrecventabili”, asta mă doare foarte tare, pentru că e profund nedrept.

Victor Ponta știe că are în față un partener recunoscut în familia popularilor europeni, un partid care e orice vreți dumneavoastră, dar care într-o privință e foarte clar: PPE este cel mai sever critic al populismului.

cursdeguvernare.ro: Vă doriți ca premierul Ponta să discute mai mult cu dumneavoastră, să fiți mai frecventabili de către el?

Cristian Preda: Nu Ponta e interlocutorul vizat sau visat.

Trebuie să devenim frecventabili în ochii publicului, în primul rând. Nu vom deveni frecventabili și credibili în ochii celorlalte partide înainte de a deveni în ochii publicului.

Noi nu trebuie să facem un blat sau să mimăm opoziția. Dimpotrivă, trebuie să devenim, prin curaj, prin inteligență, prin moderație, credibili în ochii publicului, prin ceea ce spunem, și atunci vom fi luați în seamă când se vor mai face guverne, indiferent că asta va fi înainte de alegerile la termen sau după scrutinul din 2016.

E nevoie de o a treia cale. Și o conducere cu 3 copreședinți

cursdeguvernare.ro: O persoană care să ducă PDL la acest deziderat?

Cristian Preda: Am propus să alegem o conducere colegială cu 3 co-președinți și 7 vicepreședinți.

În opinia mea, trebuie să găsim 10 oameni de ispravă în PDL, care să-și asume misiunea de a moderniza partidul. Mai mult decât în figura unei persoane, eu cred într-o echipă care să aibă o dimensiune rezonabilă. Dacă îți propui, cum e BPN-ul de astăzi, să ai 4 prim-vicepreședinți, 15 vicepreședinți, s-au făcut deja 19, cu liderul partidului e cam mult. Nici PPE nu are, ca întreg, atâția șefi, deși unește toate partidele de centru-dreapta din Europa.

Eu cred că trebuie găsită o echipă cu o talie rezonabilă – 3 co-președinți și 7 vicepreședinți care să acopere domenii precise fiecare în parte, să fie toți credibili, să poată lucra împreună, să nu se simtă jenați unul în compania celorlalți.

cursdeguvernare.ro: Păi, în felul ăsta, dumneavoastră ați împăcat și capra, și varza. Trei copreședinți – or să fie domnul Blaga, doamna Udrea și un reprezentant al grupului reformist.

Cristian Preda: Nu văd lucrurile astfel, pentru că o competiție poate să scoată la iveală resursele de care dispune partidul. Deci nu am făcut această propunere în ideea de a anula competiția, ci, dimpotrivă, de a o stimula. Dar e probabil că în CNC nu se va susține asta.

Mă tem de alegeri măsluite

Cursdeguvernare.ro: Bun, dacă domnul Blaga și doamna Udrea vor fi printre cei trei copreședinți, cum credeți că vor colabora?

Cristian Preda: Nu știu. Tocmai, misiunea pe care trebuie să ne-o fixăm noi trebuie să fie una dificilă. Dacă ne fixăm ca obiectiv ceva facil, soluția nu va fi credibilă.

Din păcate, după cum au început lucrurile acum, eu mă tem de o Convenție măsluită, care să fie bazată doar pe o înțelegere pe termen scurt: ”Te numesc în cutare filială, îmi aduci voturi la convenție și rămânem prieteni după Convenție”. Asta este o soluție foarte facilă, o amenajare foarte superficială. Ceea ce va ieși de aici nu poate fi credibil pentru public.

cursdeguvernare.ro: Dar domnul Blaga a negat aceste acuzații, când au fost lansate și de domnul Băsescu.

Cristian Preda: Păi, îi e rușine. Îi e rușine, normal că se simte prost. Dar lucrurile așa se întâmplă. Când mi-m dat demisia (din funcția de prim-vicepreședinte al PDL, după alegerile din 9 decembrie 2012 – n.red.), am spus că asta se pregătește, că două luni nu sunt pentru analiză, ci sunt două luni de campanie pentru echipa care nu vrea să plece.

Lumea a văzut imediat ce se petrece și de-asta luăm scoruri mai proaste decât PPDD, de atunci încoace, în alegerile parțiale.

ARD trebuie menținut

cursdeguvernare.ro: Domnule Preda, proiectul reformiștilor îi cuprinde și pe partenerii PDL din fosta ARD – Forța Civică, Noua Republică, PNȚCD?

Cristian Preda: Da. Eu cred că ARD trebuie menținut, cred că trebuie să folosim toate resursele de care dispun centrul și dreapta democratică. Și Mihail Neamțu, împreună cu formațiunea sa, și Mihai Răzvan Ungureanu, împreună cu formațiunea sa, ca și PNȚCD, sunt parteneri serioși și trebuie să fie avuți în vedere într-un soi de Federație de Centru Dreapta.

Federarea resurselor de la centru și de la dreapta democratică este o soluție viabilă în fața USL. Altfel, tractorul va călca toate pietrele, despre care vorbeam mai devreme. Trebuie construit, trebuie căutat împreună și un candidat la prezidențiale.

cursdeguvernare.ro: Are PDL un prezidențiabil?

Cristian Preda: Pariul meu este că, dacă se va deschide o competiție, vom avea cel puțin 5-6 candidați de valoare într-o asemenea cursă.

cursdeguvernare.ro: Bărbați tineri?

Cristian Preda: Nu cred că vârsta sau genul contează. Importante sunt sinceritatea convingerilor, capacitatea de a te bate pentru o cauză dreaptă, curajul.

Eu cred că e o cauză dreaptă să împiedicăm alegerea lui Crin Antonescu. E o cauză dreaptă să împiedicăm superficialitatea arogantă a PNL-ului ajuns sub controlul lui Crin Antonescu, cu complicitatea PSD.

Reformiștii din PNL – unii sunt foarte stimabili, dar, din păcate, marginalizați

cursdeguvernare.ro: Vă uitați cu interes la Congresul PNL?

Cristian Preda: E atât de previzibil! E ca înainte de 1989, când nu alegătorii își alegeau conducătorii, ci conducătorii își alegeau electorii. PNL ilustrează, fără să vrea, critica făcută totalitarismului și partidelor totalitare de către liberali precum Raymond Aron. Sunt caraghioși și periculoși!

cursdeguvernare.ro: Au și ei un grup reformist – domnii Tăriceanu, Ludovic Orban, Andrei Chiliman.

Cristian Preda: Da. Unii dintre ei sunt oameni foarte stimabili și, din diverse motive, sunt într-o marginalizare accelerată, tocmai pentru că PNL a ales sub Crin Antonescu calea radicalismului politic, a intoleranței și a disprețului față de valorile europene.

Asta e, de fapt, evoluția cea mai importantă în câmpul politic, dincolo de schimbări de guverne sau de miniștri corupți. Lucrul cel mai important petrecut în România este, cu sprijinul entuziast al PNL și al PSD, apariția unui sentiment antieuropean masiv. Asta se produce în dauna interesului public. Apariția acestui sentiment anti-european e tocmai unul dintre motivele pentru care ar trebui să facem un PDL serios și credibil. PDL e atașat de proiectul european. Noi trebuie, în continuare, să luptăm pentru mai multă Europă, nu pentru mai puțină Europă. USL înseamnă mai puțină Europă.

cursdeguvernare.ro: Domnul Antonescu v-ar fi replicat, probabil, că nici PNL-ul Brătienilor nu era mai democratic.

Cristian Preda: Sigur, putem să avem reverii de acest fel și să ne dorim nu să ne întoarcem în secolul XX sau XIX, ci chiar înainte de fanarioți, când nu aveam nici partide. La urma urmei, unele dintre propunerile membrilor PNL vizează desființarea instituțiilor.

Statul modern, inclusiv cel al Brătienilor, pe care îl controlau cu mână forte, a cunoscut totuși specializarea funcțiilor politice și a instituțiilor. Liberalismul de ultimă oră din România mai e liberalism? Eu cred că nu mai e!

Ceea ce susține PNL în ultimii ani este de fapt nu numai anti-european în spirit, ci și profund antiliberal. Nu e deloc liberală, de pildă, ideea de a construi instituții pentru o persoană, cum se încearcă acum – croirea unei instituții prezidențiale care să-i convină lui Crin Antonescu. e un anti-liberalism agresiv.

cursdeguvernare.ro: Revenind la partenerii dumneavoastră, proiectul reformiștilor ar include și partenerii din ARD?

Cristian Preda: Haideți să reformăm mai întâi PDL și pe urmă să vedem ce facem cu ceilalți.

cursdeguvernare.ro: Până la urmă, prezidențiabilul este bărbat, este tânăr?

Cristian Preda: Repet: competiția va trebui lansată, pentru că ea va da cea mai bună soluție posibilă și în orice caz asta va face și un contrast cu înțelegerea de la USL, unde e clar că totul ține de un târg făcut de Victor Ponta, care s-a visat prim-ministru, de când a deschis ochii politic, lângă Adrian Năstase, și respectiv, de Crin Antonescu, care, în fine, mai mult doarme, deci nu a deschis ochii politic, dar vrea să fie șeful statului.

De ce nu susține Traian Băsescu ”grupul reformiștilor” la șefia PDL

cursdeguvernare.ro: Cum priviți recentele intervenții ale președintelui Băsescu în campania din PDL?

Cristian Preda: A suscitat interesul pentru Convenția PDL. Dacă nu ar fi intervenit președintele, puțini ar fi știut că există acum o convenție a PDL. Apoi, președintele a spus, dincolo de detalii, un lucru pe fond important – e nevoie de un partid de opoziție serios și credibil.

Asta trebuie reținut, nu detaliile. La noi, se văd mai întâi detaliile.

cursdeguvernare.ro: Da, dar președintele l-a criticat brutal pe domnul Blaga și a lăudat-o pe doamna Udrea.

Cristian Preda: Nu. A pornit de la idealul organizării unei Opoziții credibile și, sub presiunea jurnaliștilor, a răspuns la întrebări colaterale.

cursdeguvernare.ro: Da, sigur, noi, presa, suntem de vină.

Cristian Preda: Nu, nu! N-o luați așa….

Problema de fond este: avem – da sau nu? – nevoie de o opoziție credibilă? Da!

Este astăzi PDL o opoziție credibilă? Nu.

Cum facem? – asta e întrebarea.

cursdeguvernare.ro: Ce efect a mai avut intervenția președintelui, în afară de suscitarea interesului?

Cristian Preda: A avut un efect neașteptat și, pentru mine, dezamăgitor.

Și anume frustrări care fuseseră controlate până acum în interiorul PDL au răbufnit și, în fine, oameni cu totul și cu totul necunoscuți și-au construit o baricadă pentru a-l ataca pe președintele Băsescu. E ridicol.

Să vrei să te faci cunoscut în așa fel e deja semn de proastă creștere și de lipsă de imaginație. Pentru liderii de azi ai PDL, e o mutare greșită, pentru că în acest moment nu cred că trebuie căutat un electorat PDL-ist care să fie agresiv la adresa președintelui sau să fie în conflict cu electoratul care îl susține pe Traian Băsescu.

Eu cred că trebuie văzut cum anume construim ceva credibil în alianță cu președintele, care e, în acest moment, singura opreliște în calea tiraniei majorității USL. Nu există la nivelul puterii locale, nu există în altă parte un obstacol în calea pericolului reprezentat de tirania majorității USL-iste. O forță de 70% în Parlament, cu cultura politică a USL, este foarte periculoasă în România. Iar dacă PDL își propune să slăbească singura opreliște a acestei puteri, care se dorește o putere nelimitată, greșește profund.

cursdeguvernare.ro: Totuși, de la înălțimea poziției de președinte, fără culoare politică, deși este un om politic, cum poate să intervină în lupta dintr-un partid?

Cristian Preda: Uite că a avut. Traian Băsescu a avut mereu culoare politică.

L-au suspendat de două ori, pentru motive inventate, în sensul că exagerau partizanatul lui. Un președinte neutru nu e un președinte indiferent. Problema pe care a pus-o Traian Băsescu este una normală într-o democrație: cum funcționează Opoziția?

El e la fel de îndreptățit să critice funcționarea Opoziției, cum e de îndreptățit să critice funcționarea Puterii. Nu e absolut nici o problemă aici și cred că este naivă retorica de tipul ”un președinte neutru e un președinte care închide ochii și în fața a ceea ce face Puterea și în fața a ceea ce face Opoziția”. Cine face asta în politica reală?

Eu nu cred că Traian Băsescu trebuie să mai stea doi ani la Cotroceni ca să doarmă. Îmi doresc ca președintele să intervină atunci când Puterea – executivă sau parlamentară – face greșeli, vreau ca președintele să-și spună părerea despre Opoziție. Ar fi incorect din partea lui să nu spună ceea ce e de spus despre funcționarea Guvernului sau despre funcționarea Opoziției.

cursdeguvernare.ro: Spuneați că vreți o a treia cale, doamna Macovei spunea că nu vede o soluție viabilă nici în domnul Blaga, nici în doamna Udrea. Ați stat de vorbă cu președintele Băsescu? Pentru că la dumneavoastră, la grupul reformiștilor, nu a făcut referiri prea consistente.

Cristian Preda: Nu am discutat cu președintele și tot ce pot să vă spun este că eu sper ca după Convenția PDL președintele să nu fie considerat un adversar de către toate partidele politice. Rămăsese unul care nu-l considera adversar. Zilele trecute, am văzut o criză de nervi la colegii mei: au găsit țapul ispășitor în președintele Băsescu.

Am fost foarte mâhnit. Acest incident te obligă să acționezi, dacă într-adevăr crezi că democrația este o valoare politică și nu doar o fațadă.

cursdeguvernare.ro: Da, dar dumneavoastră, grupul reformist, nu vă bucurați de sprijinul de care se bucură doamna Udrea din partea lui Traian Băsescu.

Cristian Preda: Competiția n-a început. Tot ce sper este ca la sfârșit alegerea pe care o vor face membrii PDL să nu fie o soluție jignitoare pentru Traian Băsescu. Asta l-ar lăsa foarte singur, în condițiile puterii ultra-majoritare de care dispune USL.

Mă simt obligat să acționez pentru a avea o contra-putere în România.

**

(Claudiu Zamfir – Bruxelles)


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. 1.Nu cred ca este un moment politic, fara „personalitati”, cum afirma d-na Alina Mungiu,ci mai degraba,unul fara personalitati cu PROIECTE.
    Blaga sau Udrea, cu viziunile lor consumate despre politica si economie, „reformistii” cu a „treia cale”, la fel de goala ca obiective concrete si pro-active, inseamna aducerea la zi a aceleiasi imagini (politice)incremenite, fade, a PDL.
    2.PDL nu poate depasi starea de „martor” si critic al defectelor guvernarii USL ori sa iasa din vorbaria sterila, politicianista despre angajamente, organizare,vigilenta,mobilizarea publicului,solutii,echipa competitiva,credibilitate, modernizarea partidului,etc.,etc., fara sa intre in teritoriul dezbaterii marilor „dureri” ale electoratului roman,prioritizate zilnic de economisti si sociologi:lipsa de locuri de munca, saracia cronica,lipsa de orice perspectiva economica si sociala,intr-o tara esuata economic.
    Esecul sau, accentuat dramatic de Criza,a fost incomparabil cu al altor partide,datorita magnitudinii dezastrului economic si social, care a condus la o ura imensa,transformata treptat, in senzatia electoratului,ca nici nu mai conteaza ca partid,in viata politica.Astfel devin perfect explicabile rezultatele de citeva procente, obtinute de PDL, la recentele alegeri partiale.
    3.Reparatia si revenirea PDL are sanse, doar daca USL ar repeta esecul economic al guvernarii precedente, fie PDL va iesi dupa reorganizare, cu un program de reconstructie economica si industriala, sugerind un demers reparatoriu, asupra esecului sau general, din perioada 2008-2012.Altfel,e probabil ca va gasi un loc liber, pe acostamentul vietii politice, alaturi de PNT-cd si resturile altor partide esuate.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. 1.Nu cred ca este un moment politic, fara „personalitati”, cum afirma d-na Alina Mungiu,ci mai degraba,unul fara personalitati cu PROIECTE.
    Blaga sau Udrea, cu viziunile lor consumate despre politica si economie, „reformistii” cu a „treia cale”, la fel de goala ca obiective concrete si pro-active, inseamna aducerea la zi a aceleiasi imagini (politice)incremenite, fade, a PDL.
    2.PDL nu poate depasi starea de „martor” si critic al defectelor guvernarii USL ori sa iasa din vorbaria sterila, politicianista despre angajamente, organizare,vigilenta,mobilizarea publicului,solutii,echipa competitiva,credibilitate, modernizarea partidului,etc.,etc., fara sa intre in teritoriul dezbaterii marilor „dureri” ale electoratului roman,prioritizate zilnic de economisti si sociologi:lipsa de locuri de munca, saracia cronica,lipsa de orice perspectiva economica si sociala,intr-o tara esuata economic.
    Esecul sau, accentuat dramatic de Criza,a fost incomparabil cu al altor partide,datorita magnitudinii dezastrului economic si social, care a condus la o ura imensa,transformata treptat, in senzatia electoratului,ca nici nu mai conteaza ca partid,in viata politica.Astfel devin perfect explicabile rezultatele de citeva procente, obtinute de PDL, la recentele alegeri partiale.
    3.Reparatia si revenirea PDL are sanse, doar daca USL ar repeta esecul economic al guvernarii precedente, fie PDL va iesi dupa reorganizare, cu un program de reconstructie economica si industriala, sugerind un demers reparatoriu, asupra esecului sau general, din perioada 2008-2012.Altfel,e probabil ca va gasi un loc liber, pe acostamentul vietii politice, alaturi de PNT-cd si resturile altor partide esuate.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: