Interviu Armand Goșu / La Chișinău se dă o luptă pe viață și pe moarte * Pro-rusul Dodon are cele mai mari șanse să ajungă președinte * În Moldova ar trebui reconstruit totul de la zero cu oameni noi * Intervenția în forță împotriva demonstranților a fost suspendată la intervenția ambasadelor străine

de Victor Bratu | 27.4.2016 .

gosuPrivită dinspre România, Republica Moldova pare că face pași timizi spre normalitate. În fapt, este o concluzie superficială, bazată pe puținătatea informațiilor din media române, cel mai adesea preluate din medii obscure de la Chișinău. Și poate o consecință a fireștii atenții acordate marilor probleme cu care se confruntă Occidentul de a căror rezolvare depinde și viitorul României.

Pe termen lung și tocmai din perspectiva consecințelor situația din Republica Moldova nu poate fi tratată superficial.

Profesorul Armand Goșu, unul dintre puținii conectați la evoluțiile politice de peste Prut, descrie atmosfera în care s-a desfășurat mitigul de duminica trecută de la Chișinău, clarifică contextul actual și taberele care se confruntă. Și perspectivele de viitor ale Republicii Moldova.

***

Guvernul Filip nu există politic, este invenția lui Plahotniuc

cursdecuvernare.ro: Plecat ca un protest la adresa guvernării, duminică s-a strigat la Chișinau mai mult împotriva lui Vlad Plahotniuc. De ce?

Armand Goșu: Pentru că Plahotniuc controlează tot: și guvern și parlament și justiție și Curtea Constituțională și poliție și SIS și peste 80% din mass media din Republica Moldova.

Vorbim despre un om, Vladimir Gheorghevici Plahotniuc, care a luat captivă o țară întreagă, o țară cu 3,5 milioane locuitori. De ce să strige Jos guvernul Filip? Oricât ar fi de simpli, oamenii înțeleg: Filip nu există politic, este invenția lui Plahotniuc. De ce să strige Jos guvernul Filip? E ca și cum ai striga împotriva a ceva ce nu există. Deci, e foarte normal să strige Jos Plahotniuc.

cursdecuvernare.ro: Până la urmă, nu este mai important ca publicul din R.Moldova să constate eficianța guvernării, să constate evidenta diferență între promisiuni și fapte?

Armand Goșu: La 20 aprilie tocmai s-au împlinit trei luni de la instalarea guvernului Filip. Rezultatul este mult sub așteptări.

Pe lângă promisiunile guvernului de la investire avem și o scrisoare a lui Dacian Cioloș către premierul Filip în care sunt menționate condițiile pentru deblocarea primei tranșe din împrumutul acordat Moldovei și mai avem un document mult mai temeinic, anume condiționalitățile UE pentru reluarea finanțării.

Unele promisiuni au fost onorate, de pildă alegerea unui nou guvernator al Băncii Naționale sau o nouă Lege a Procuraturii. E totuși prea puțin.

Activitatea guvernului s-a concentrat în primul rând pe consolidarea controlului politic asupra tuturor instituțiilor. Au fost schimbați șefi de instituții numiți pe vremea guvernelor trecute sau neafiliați politic cu oameni din Partidul Democrat controlat de Plahotniuc. Sute de instituții centale și locale sunt de-a valma decapitate iar în fruntea lor plasați oameni trimiși direct de la partid sau controlați de Plahotniuc.

Cât despre investigarea miliardului furat, una dintre condițiile importante pe care trebuie s-o îndeplinească noul guvern Filip, ancheta s-a limitat deocamdată la fostul premier Vlad Filat, iar subiectele în dezbatere publică sunt postările pe rețelele sociale ale lui Filat din arest și lista de convorbiri telefonice din închisoare a acestuia. Câteodată mai apar imagini cu denunțătorul fostului premier, controversatul primar de Orhei, Ilan Shor, care coboară în fața procuraturii din mașini de lux, înconjurat de gărzi de corp, cu un aer de om plictisit.

După trei luni de la preluarea guvernării e suficient de clar faptul că executivul condus de Filip promite mult și face puțin, accentuează blocajul instituțional, se extinde exasperarea ca stare de spirit în Republica Moldova cu riscul unei explozii sociale în momentul apariției unei simple scântei.

Puterea a urmărit discreditarea Platformei DA, două ambasade occidentale importante erau îngrijorate

cursdecuvernare.ro: Care părea să se aprindă duminică…

Armand Goșu: Situația era foarte tensionată de câteva săptămâni. De altfel, acel miting organizat duminica trecută s-a pregătit sub o presiune enormă din partea instituțiilor statului și a media controlate de Plahotniuc.

Au fost campanii de presă agresive duse mai ales împotriva Platformei Demnitate și Adevăr și a liderului acesteia, Andrei Năstase. Mitingul de duminică, 24 aprilie, avea o semnificație specială: era un an de la începutul marilor demonstrații, deci trebuia testată capacitatea de protest a populației, și, în al doilea rând, demonstrația se desfășura după anunțul Curții Constituționale care a schimbat regulile jocului, prin alegerea președintelui de către popor și nu de către parlament ca până acum.

Puterea a urmărit probabil două obiective, în tentativa de a discredita pe cel mai activ partid din opoziție, Platforma DA: să demonstreze că nu mai poate mobiliza cetățeni la demonstrațiile de protest și să provoace dezordini publice ample pentru a compromite Platforma și pe liderii săi.

Primul obiectiv, guvernul a încercat și a reușit parțial să-l rezolve prin blocarea circulației microbuzelor, duminică, 24 aprilie, când Ministerul Transporturilor a amenințat și șantajat firmele de transport călători și chiar pe șoferi, circulația în multe raioane ale republici fiind blocată până seara. În acest fel, câteva mii de oameni – cel puțin – nu au putut ajunge în capitală pentru a participa la proteste.

Al doilea obiectiv, compromiterea Platformei și a lui Năstase prin utilizarea provocatorilor și a celebrilor “titușki”, prezenți în număr mare la Chișinău, după cum o demonstrează fotografiile, cred că a fost suspendat la intervenția ambasadelor străine.

Au ajuns la mine detalii despre faptul că cel puțin două ambasade occidentale importante erau îngrijorate, având informații despre ceea ce se pregătea, provocări care să ducă la arestări.

cursdecuvernare.ro: Totuși n-au fost arestări…

Armand Goșu: În centru, pe strada 31 August, pe mulți km, erau autobuze și camioane cu trupe ale Ministerului de Interne. Erau militari cu pistoale mitralieră Kalașnikov în brațe. Parcă așteptau ca demonstranții să ia cu asalt Parlamentul. Înțeleg că le-au făcut culoar protestatarilor să se apropie de clădire, însă ei au înconjurat guvernul, prin parc, au strivit iarba, dar nu s-au apropiat de intrările din spate, tocmai pentru a nu a oferi pretext trupelor să intervină brutal.

Și mai e ceva specific demonstrațiile organizate de Platforma DA. Liderii platformei sunt foarte suspicioși, foarte atenți să nu intre în rândurile lor provocatori. Vorbim de oameni care au participat la marile mitinguri din perioada lui Gorbaciov, din 1989-1991, când s-a manifestat pentru limbă, pentru alfabet latin, pentru autonomie și apoi independență.

Ei știu să organizeze mitinguri chiar și în condiții foarte ostile.

cursdecuvernare.ro: Câți oameni au participat la miting?

Armand Goșu: Ca de obiecei, cifrele sunt foarte diferite- autoritățile vorbesc de un număr mic, în vreme ce organizatorii de un număr mult mai mare. Prietenii mei care au fost în piață vorbeau de circa 10.000 de oameni.

Să aduni atât de mulți oameni, singură, Platforma DA, mi se pare o performanță. Și 5.000 de oameni dacă erau la miting era o cifră seriosă. Niciun alt partid din Moldova nu poate mobiliza atât de mulți oameni. Nici măcar cu bani.

În Moldova trebuie reconstruit de la zero, cu oameni noi

cursdecuvernare.ro: Colaborarea cu alți lideri ai opoziției pare să nu funcționeze…

Armand Goșu: Alegerea președintelui de către electorat și nu de către deputați în parlament, decisă de Curtea Constituțională, a modificat dramatic agenda publică. Cel care stătea cel mai bine în sondaje, Renato Usatâi, nu poate candida, pentru că nu are 40 de ani. Pare că și-a pierdut interesul pentru evoluțiile de la Chișinău. Începe să fie contestat și la Bălți unde-i ales primar. Dacă vrea să rămână jucător politic el trebuie să meargă cu unul dintre candidații de la prezidențiale.

Natural, ar fi să-l sprijine pe socialistul Igor Dodon, care afirmă că-i orientat spre Est, dar care știe foarte bine că banii vin din Vest. Numai că Usatâi înțelege că asocierea cu Dodon o să-l ucidă politic. Ei sunt în competiție pe același segment de electorat. Dodon s-a retras primul, invocând sărbătorile religioase.

E cel puțin amuzant să observi cum socialiștii moldoveni sunt atât de evlavioși și respectuoși cu datinile bisericești. Iar Usatâi n-avea cursă de avion să-l aducă direct la Chișinău și n-a vrut să treacă pe la Saakașvili, prin Odessa.

În fapt, atât Dodon cât și Usatâi au sperat ca Platforma DA să eșueze, să adune 500-1.000 de oameni, să apară violențe iar liderii să fie arestați. Ceea ce nu s-a întâmplat.

cursdecuvernare.ro: Cum explicați această coaliție putere-opoziție împotriva Platformei DA?

Armand Goșu: Pentru că e singura structura politică autentică anti-sistem care poate arunca în aer establishment-ul de la Chișinău controlat de oligarhul Plahotniuc. Și de asta are acum nevoie Moldova. Trebuie reconstruit de la zero, cu alți oameni.

Partidul a apărut din stradă, de la manifestațiile spontate de acum un an, care au tot crescut în intensitate. Partidul Demnitate și Adevăr este un dușman de moarte al actualului status quo din Moldova, de aceea polarizează, nu lasă pe nimeni indiferent. La fel polarizează foarte bine și liderul său, Andrei Năstase. Partidul nu este pilotat de forțe externe, liderii improvizează pe loc, cel mai adesea. Și asta se vede.

Nu au nici un fel de resurse financiare. Și este cel mai atacat mediatic. Nimeni n-ar fi rezistat la acest măcel mediatic. Trebuie să ai nervi de oțel. Deocamdată Andrei Năstase rezistă. El e un buldozer. Însă, în  spatele lui ar trebuie să vină o altă echipă cu un proiect, cu Maia Sandu și alți lideri din noua generație, să construiască instituții conform standardelor vestice. Doar așa poate avea viitor Moldova.

cursdecuvernare.ro: Platforma DA este totuși o țintă a presei moldovene…

Armand Goșu: Media controlată de Plahotniuc repetă obsesiv faptul că DA este creația unor frați sau verișori Țopa, condamnați de justiția din Moldova, relativ recent. Sunt fugiți în străinătate de mai mulți ani.

Am urmărit reportajele televiziunii Publika a lui Plahotniuc, un proiect început de S. O. Vântu la Chișinău acum mulți ani, dar – cu toată bunovoința avută – n-am înțeles mare lucru. Sunt fracturi logice majore acolo.

Mai mult, am întrebat cunoscuți bine conectați în statul în care s-au refugiat de ce nu sunt extrădați. Doar Chișinăul a tot cerut extrădarea lor. Mi s-a sugerat că ar fi sub protecția unor instituții seriose acești oameni. Mi-e greu să cred că oameni care sunt sub protecția unor astfel de instituții, sunt supravegheați 24 de ore din 24, ar fi lăsați să comploteze cum să se răzbune pe Plahtoniuc pentru că le-a furat afacerile și i-ar fi condamnat folosindu-se de justiția moldovenească pe care o controlează.

Și apoi n-am o părere atât de proastă despre capacitatea intelectuală a moldovenilor. De pildă nu cred că trebuie un complot al unor fugari ca să le deschidă ochii că trăiesc în mizerie și sărăcie, într-o țară coruptă, prizoniera unui singur om.

Doar partidele care sunt în stradă vor anticipate

cursdecuvernare.ro: La Chișinău se vorbește din nou de alegeri parlamentare anticipate. Ce șanse sunt?

Armand Goșu: Minime. Partidul Democrat clasat pe locul 4 la alegerile din 2014, cu 15%, care astăzi în sondaje este la limita barierei de intrare în Parlament, sau chiar sub ea, deține prin șantaj și corupție majoritatea în parlament și controlează guvernul. PD nu va accepta sub nici o formă alegeri anticipate. Nu pentru că i-ar păsa de parcursul european sau de integrare, că s-ar schimba vectorul, iar Moldova ar porni-o spre Est dacă pierde Plahotniuc controlul asupra majorității parlamentare. Asta e o prostie. PD nu va accepta să piardă puterea pentru că liderii partidului nu pierd doar accesul la resurse ci pierd propriile afaceri și averi și chiar își pierd liberatea. Este o luptă pe viață și pe moarte acolo. Regimul Plahotniuc va folosi tot arsenalul pentru a supraviețui.

De partea cealaltă, opoziția nu se poate mulțumi cu prezidențialele. Chiar dacă le-ar câștiga nu se poate schimba prea mult, prerogativele președintelui rămân limitate, președintele va fi o păpușă pusă în vitrină. Va asista neputincios la abuzurile guvernării. Sau care va reacționa, prin postări pe facebook.

În același timp, situația opoziției e complicată, pe de o parte liderii ei cer anticipate, pe de altă parte noile partide nu s-au organizat, n-au structuri teritoriale, n-au filiale, rețele, deci un scrutin parlamentar le-ar găsi nepregătite. Cred că ei cer anticipate dar speră să nu le obțină. A mai cerut opoziția alegerea președintelui de către întregul popor, de parcă asta ar fi fi rezolvat toate problemele Moldovei, iar când într-un exercițiu de maxim cinism Curtea Constituțioanală le-a dat ceea ce au cerut, opoziția s-a trezit nepregătită.

cursdeguvernare.ro: Atunci, e cineva interesat de alegeri parlamentare anticipate?

Armond Goșu: O întrebare importantă… Cine? Socialiștii? Nu, desigur că nu-s interesați, ei pot să nu mai obțină cât au luat în 2014.

Comuniștii? Nici Voronin nu cred că va obține un scor bun, n-are de ce să vrea anticipate.

PLDM, altădată cel mai important partid pro-european? Nici vorbă, n-o să mai intre în parlament, de ce-ar vrea anticipate?! PL-ul lui Ghimpu și Chirtoacă? Ei execută ce vrea Plahotniuc, nu sunt lideri politici autonomi. Atunci, cine vrea anticipate?

Vor numai partidele care sunt în stradă: în primul rând Partidul Demnitate și Adevărat care abia s-a format și care vrea să nu rateze momentul lansării în politica mare; mai vrea și Partidul Nostru al lui Usatâi, dar acesta este un partid de lider, iar primarul din Bălți era mult mai interesat de prezidențiale la care nu poate concura.

Maia Sandu nu cred că vrea, are mari dificultăți în organizarea unei structuri de partid, cu filiale, rețele teritoriale. Oricum, n-a cerut public anticipate. Practic, în acest moment, doar Năstase și Platforma DA vor cu adevărat anticipate. E prea puțin.

cursdecuvernare.ro: Potrivit sondajelor, populația vrea alegeri anticipate…

Armand Goșu: Ca să le obțină trebuie să se organizeze politic. Ea poate să vrea multe lucruri.

Dacă Plahotniuc reușește, cu bani de la București sau de la Bruxelles, să creeze impresia creșterii nivelului de trai, reformării instituțiilor, creșterea încrederii în guvern și parlament, ceea ce mi se pare oricum foarte puțin probabil, atunci cred că va organiza alegeri parlamentare anticipate.

Altfel, alegeri la termen, în toamna 2018.

Pro-rusul Dodon are șanse să ajungă președinte

cursdecuvernare.ro: Cum credeți că vor evolua lucrurile în viitorul apropiat?

Armand Goșu: Plahotniuc își va consolida controlul asupra Moldovei. Nu va reuși să îndeplinească condiționalitățile avansate de Cioloș sau de la Bruxelles. Reformele vor continua să fie mimate, vom vedea o vitrină decentă, în spatele căreia se vor petrece lucruri murdare, blocaj instituțional, neîncredere, exasperarea populației, exodul creierelor.

Justiția, procuratura și tribunalele, ca și Ministerul de Interne, rămân principalele instrumente de control în mâna lui Plahotniuc. Din vară se va intra în campanie electorală pentru prezidențiale. Toate energiile protestatare se vor consuma într-o luptă fără miză reală decât pentru viitoarea configurare a opoziției pe următorii doi ani.

cursdecuvernare.ro: Cine are cele mai mari șanse acum să câștige alegerile prezidențiale?

Armand Goșu: Pro-rusul Igor Dodon are cele mai mari șanse. Cred că la nivelul multor cancelarii occidentale se cristalizează convingerea că Dodon e o soluție acceptabilă. Împacă și Moscova și Berlinul, nici Washington-ul nu-i împotrivă. E controlabil, predictibil, egolatru, ușor de manipulat.

Sunt informații veridice că e șantajat de Plahotniuc, deci șansele lui să devină președinte cresc. Oricum, președintele nu are mari prerogative, e de reprezentare mai mult. Iar lui Dodon îi place să stea în vitrină.

Maia Sandu și Andrei Năstase sunt mai buni ca prim-ministru, ministru al Economiei sau al Justiției

cursdecuvernare.ro: Partidele pro-europene, dar anti-Plahotniuc pot să aibă un candidat cu șanse?

Armand Goșu: Desigur. Ca să aibă șanse orice candidat trebuie să fie anti-Plahotniuc acolo. De fapt asta e problema lui Dodon, nu e perceput ca anti-Plahotniuc. E perceput public ca parte a sistemului mafiot construit de oligarh.

Văd o competiție între Maia Sandu și Năstase pentru această poziție. Oricare dintre ei are atuuri și puncte slabe. Năstase prea buldozer și n-are proiect de țară. Maia Sandu prea fragilă, singură, fără partid, interpretând partitura Monicăi Macovei în Moldova, cu priză la intelectualitatea occidentalizată din Chișinău.

Cei doi potențiali candidați ai opoziției pro-europene sunt complementari. Sunt foarte buni, polarizează societatea. Dar sunt prea buni pentru fotoliul de președinte. De cei doi ar fi nevoie în alte poziții, de prim-ministru, ministru al Economiei, al Justiției. E mult de lucru acolo. Și nu prea ai cu cine.

cursdecuvernare.ro: Un candidat din societatea civilă ar avea șanse?

Armand Goșu: Da, ar putea fi o soluție. Dacă e sprijinit de o mare coaliție de partide și organizații civice, un fel de Convenție Democratică, ar avea șanse mai mari să câștige prezidențialele.

Trebuie să îndeplinească câteva condiții: să nu fie corupt, șantajabil, să nu facă jocurile vreunei puteri străine, să aibă carismă, să fie activ, să aibă spirit civic autentic, să fie prezent în dezbaterea publică, să fie un reper pentru societate.

Publicat la data de 27.4.2016 .

Un raspuns

 1. carcotasul
  28.4.2016, 12:02 pm

  Intr-adevar dl. Gosu este conectat “la evoluțiile politice de peste Prut” dar din pacate la o singura sursa, respecitiv reprezentantii Platformei DA. Se pot recunoaste fraze intregi din discursurile repetate continuu de acestia in piata sau la Jurnal TV. Deci din start nu este echidistant.

  Mai trebuie remarcata pasiunea pentru povesti a dlui. Gosu: avem un zmeul-zmeilor atotputernic, numit Plahotniuc si cautam un Harap Alb, capabil sa-l infringa. Caci toate calitatile enumerate in finalul articolului numai personaje din poveste pot avea, nicicum dl. Nastase.

  Revenind la PD (Plahotniuc) care si-a pus oamenii in functii, ii amintesc domnului Gosu ca si PDL si-a pus oamenii prin functiile cheie in RO si nimeni nu a zis ca i-a pus dl. Basescu. Si in general toate partidele care au ajuns la putere in RO au monopolizat functiile cheie, dandu-i afara pe cei pusi de precedentii. Probabil concentrat pe Moldova dl. Gosu nu a vazut ce se intampla prin RO.

  Dar si legat de Moldova, “sursa” dlui Gosu nu l-a informat ca sondajele arata ca in eventualitatea alegerilor anticipate pro-rusii ar castiga detasat. Nu degeaba dl. Nastase, Harapul Alb sustinut de dl. Gosu, are un discurs ambiguu, nepronuntandu-se clar in favoarea parcursului pro-euroean al Moldovei. Se pregateste oare Alinata DA de o redirectionare catre Rusia ?

  In concluzie, anticipatele promovate de dl. Gosu sunt un fel de ruleta ruseasca care cel mai probabil va duce Moldova in Uniunea Vamala. Evident, cu sprijinul oamenilor Moscovei din RO.

Lasa un comentariu


DIN ACEEASI CATEGORIE

Cristian Grosu

Interviu Mihnea Motoc / Germania participă la forța multinațională cu ofițeri de stat major * Axa cu Londra și Washington după Brexit * Din 2017 – sistemul rezerviștilor voluntari

Un domeniu în care nu se simt – slavă Domnului – politicile electorale. În interviul acordat pentru cursdeguvernare.ro, ministrul Apărării, Mihnea Motoc,  vorbește de...Citeste mai departe »

Victor Bratu

Interviu Cristian Diaconescu / Dilemele României, de la axa București-Londra-Washington, la armata unică europeană

În interiorul unei Europe în care, în ciuda apelurilor la coeziune lansate de președintele Comisiei Europene Jean Claude Junker, statele membre UE par să...Citeste mai departe »

Victor Bratu

Summitul NATO din perspectiva Poloniei / Adam Kowalczyk, expert în securitate: Rusia a simulat un atac nuclear asupra Varșoviei, aliații noștri să nu uite asta * E nevoie de un Schengen militar * De armonizarea României, Bulgariei și Turciei depinde poziționarea la Marea Neagră * Necesarul de trupe ar fi de 7-13 brigăzi * Am înțeles îngrijorările pe flancul sudic, acum ne așteptăm să fim și noi înțeleși

Lucrările summit-ului NATO de la Varșovia încep în mai puțin de 2 zile. Un summit de la care întreaga Europă, dar mai ales statele...Citeste mai departe »

Victor Bratu

Interviu cu analistul Igor Boțan / Șansele unei țări blocate politic și economic. Nici gazoductul Iași-Ungheni nu merge. România poate juca un rol mare. Singura armă a Rusiei în Moldova a rămas propaganda

Aflat săptămâna trecută în România, analistul politic Igor Boţan, director executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă de la Chișinău, a acordat un interviu cursdeguvernare.ro...Citeste mai departe »

Cristian Grosu

Interviu – Bogdan Olteanu / Politicile din spatele economiei reale ; Reformele structurale de dincolo de aderarea la euro ; Acordurile cu FMI ; Creditarea: relaxare, sau? ; De ce și când tace BNR

Explicațiile BNR într-un an greu: cu noul Cod Fiscal și efectele pe indicatorii macro, cu constrângeri europene privind politicile de creditare, cu zig-zag-urile capitalurilor...Citeste mai departe »

OPINII & EDITORIAL

Cristian Grosu / Mocirla statului de drept și inflexiunea istorică: Justiția, de la prestări Servicii la servicii Anticorupție

Cristian Grosu

Azi, în ianuarie 2017, România se află într-un nou – și foarte mare, poate cel mai mare – impas, care-i afectează atât funcționarea pe...Citeste mai departe »

Valentin Naumescu / Brexit, Frexit, Grexit, Nexit. Mai poate fi oprită dezintegrarea europeană?

Valentin Naumescu

Puncte cheie: Geert Wilders şi Partidul Libertăţii din Olanda (PVV), de extremă dreapta, vor câştiga alegerile generale din 15 martie a.c. (greu de crezut...Citeste mai departe »

Îndatorarea României cu încă 24-30 miliarde de euro în următorii 4 ani se joacă chiar acum

Cristian Tudorescu

Mediul economic asteapta cifrele de buget pe 2017 si estimarile de crestere economica pe care se bazeaza Guvernul. Cel mai simplu lucru este sa...Citeste mai departe »

Gabriel Biriș / Unde ducem (sau unde o duce cine-o duce) legislația fiscală?

Gabriel Biris

Printr-o mișcare fulger, în ședința de guvern de vineri, 6 ianuarie, guvernul a aprobat o ordonanță de urgență (OUG 3/2017) de modificare a Codului...Citeste mai departe »

Valentin Lazea / Următoarea provocare pentru elitele României

Valentin Lazea

Primul deceniu petrecut de România în interiorul Uniunii Europene a fost un succes incontestabil, aşa cum o arată numeroase analize recente. Chiar dacă inegalitatea...Citeste mai departe »

Andreea Paul / Nivelul sărăciei crește în România “proporțional” cu creșterea instrumentelor de asistență socială

Andreea Paul

Sărăcia extremă și sărăcia relativă, raportată la nivelul mediu de trai românesc, au crescut în România în pofida creșterii economice din ultimele două decenii....Citeste mai departe »

Cristian Grosu / Guvernul mâinilor stângi și România lui

Cristian Grosu

Există doi nominalizați – care deseară vor deveni, împreună cu toată echipa, miniștri – care Nu au pur și simplu ce căuta în acest...Citeste mai departe »

Valentin Naumescu / Criza Uniunii Europene și a ordinii globale: cutremurele din 2016 anunță un tsunami în 2017?

Valentin Naumescu

Puncte cheie: 2016 a fost deja denumit, în presa internațională, „annus horribilis” pentru Uniunea Europeană, având în epicentrul crizei mult discutatul Brexit din 23...Citeste mai departe »

Cristian Diaconescu / Reorganizarea securității militare în Europa: alternativa la confruntare

Cristian Diaconescu

La iniţiativa Germaniei, 14 state europene au susţinut o declaraţie prin care solicită acordul Comunităţii Internaţionale privind iniţierea unor discuţii preliminare cu Rusia vizând...Citeste mai departe »

Radu Crăciun / Războiul secolului care ne va defini viitorul

Radu Crăciun

Traim intr-o lume din ce in ce mai complexa, mai agitata, mai instabila si mai impredictibila. In ultima instanta, din ce in ce mai...Citeste mai departe »

Aurelian Dochia / Retribuirea în sectorul public: trei anomalii și o soluție

Aurelian Dochia

Retribuirea în sectorul public este una din temele prioritare cvasi-permanente ale agendei politice iar anul 2016 este un exemplu perfect. Guvernul tehnocrat a moștenit...Citeste mai departe »

Cristian Grosu / Păcatele strategiilor românești: Un program de guvernare pentru siguranța națională

Cristian Grosu

Cu cele 51 (și cu cea care se pregătește acum, 52) de strategii de dezvoltare a României din ultimul deceniu – toate realizate la...Citeste mai departe »

Daniel Dăianu / Inflația (deflația) și credibilitatea băncilor centrale; de ce s-a recurs la ”relaxare cantitativă”?

Daniel Daianu

Expectatiille inflationiste au un rol major in mersul inflatiei si conduita bancilor centrale. Guvernatorul Bancii Centrale a Irlandei, Philip Lane, afirma ca nu trebuie...Citeste mai departe »

Valentin Lazea / Problema momentului: cea mai bună situație macroeconomică, la cele mai mari riscuri de instabilitate

Valentin Lazea

O recentă declaraţie a guvernatorului BNR a iscat discuţii aprinse în societate. Domnul Mugur Isărescu afirma că niciodată în ultimii 26 de ani situația...Citeste mai departe »

Gabriel Biriș / Momentul zero al fiscalizării: de ce și cum ar trebui să fie

Gabriel Biris

Revin ca și contribuitor al Curs de guvernare după o perioadă de aproape un an. Cele mai multe din articolele mele anterioare erau despre...Citeste mai departe »

Guvernare cu faţă umana

Cristian Grosu

Cristian Grosu / Când lumea merge mult mai repede decât oamenii. De la generația Flower Power la generația Flower Power

Rândurile de mai jos nu sunt despre alegerile din SUA : ele se bizuie, însă, pe acest exemplu și țin de un fir care...Citeste mai departe »

De interes

sigle Centrul de Resurse Juridice Centrul Român de Politici Europene Expert Forum Institutul pentru Politici Publice Pro Democrația România Curată Societatea Academică Română