marți

19 martie, 2024

8 martie, 2018

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a discutat miercuri cu ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, despre negocierile privind ieșirea Marii Britanii din UE și statutul cetăţenilor români după 1 ianuarie 2019.

În cadrul discuţiilor, care au avut loc la București, a fost reconfirmată dorinţa ambelor părţi de a conveni cât mai curând posibil textul Acordului de Brexit, pentru a începe negocierile privind cadrul relaţiilor viitoare, precizează un comunicat al ministerului:

„Am reiterat prioritatea României, subliniată şi de doamna prim-ministru Viorica Dăncilă, de a proteja drepturile românilor care locuiesc, lucrează sau studiază astăzi în Regatul Unit. Ministrul David Davis a confirmat că Marea Britanie îşi va onora obligaţiile asumate în prima fază a negocierilor şi a subliniat angajamentul Guvernului Marii Britanii privind abordarea deschisă şi transparentă a întregului proces, prin oferirea unor garanţii certe în ceea ce priveşte drepturile cetăţenilor europeni şi ale familiilor acestora”, a declarat Victor Negrescu,citat în comunicat.


Un alt subiect abordat de cei doi a fost cel copperării în domeniul militar dintre UE și Marea britanie, după Brexit:

„Apreciem în mod deosebit contribuţia substanţială şi expertiza Marii Britanii pe multiple paliere, în special în domeniul apărării şi securităţii. De aceea, ne dorim în continuare o cooperare strânsă între Uniunea Europeană şi Marea Britanie, prin încheierea unui viitor acord echilibrat, care să permită îndeplinirea obiectivelor noastre comune”, a mai precizat Victor Negrescu.

Reamintim că, în pofida Brexitului, Marea Britanie și-a consolidat în 2016 locul de țară preferată pentru românii care pleacă să muncească în străinătate, potrivit ultimelor date ale INS.

Aproape 30% din românii care au emigrat în 2016 au ales Regatul, în timp ce Italia, țara cu cea mai mare diaspora românească (aproape 1,2 milioane de persoane) a fost țară de destinație pentru doar 21% din cei plecați.


Se confirmă trendul accentuat ascendent apărut încă înainte de 2014, când Marea Britanie a fost obligată să permită accesul românilor și bulgarilor pe piața muncii.

În termeni absoluți, în 2016 au ales această țară 62.650 de români, comparativ cu 44.000 de persoane care s-au îndreptat spre Italia:

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: