vineri

29 martie, 2024

28 februarie, 2018

Analize sectoriale privind impactul aderării României la UE, după primii 10 ani, rolul țării noastre ca furnizor de expertiză în tranziție democratică pentru țările Parteneriatului Estic și Balcanii de Vest, oportunitățile și provocările Pieței Unice Digitale și provocările actuale în domeniul securității cibernetice sunt subiectele celor patru studii de strategie și politici (SPOS) 2017 publicate miercuri, 28 februarie, de Institutul European din România (IER).

Potrivit directorului general IER, Gabriela Drăgan, analizele au fost realizate de cercetători care pot fi considerați între cei mai avizați din România pe aceste domenii și rezultatele sunt radiografii complexe ale domeniilor abordate. Ministrul Afacerilor Europene, Victor Negrescu, prezent la lansarea studiilor a spus că acestea trebuie diseminate în rândul ministerelor, dar și în afara țării, mai ales la Bruxelles.

În plus, aceste patru studii pot reprezenta un punct de referință în conturarea priorităților României în perspectiva preluării Președinției Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului viitor.


În acest sens, ministrul Negrescu a menționat că în 2018 va fi accelerată activitatea de cercetare și realizare de studii cu sprijinul Institutului European, pentru a furniza mai mult conținut de referință necesar pentru identificarea priorităților.

Câteva exemple din studiile publicate:

Primul studiu, referitor la impactul aderării României la Uniunea Europeană asupra economiei românești evidențiază rezultate generale și include totodată analize sectoriale pe industrie, agricultură, servicii și altele.

„Ca rezultat general, România a reușit creșterea PIB pe locuitor la paritatea puterii de cumpărare de la 39% din media UE în 2006 la 59%, în anul 2016, în condițiile în care Bulgaria a reușit numai jumătate din performanța României în aceeași perioadă. Deși creșterea s-a resimțit la nivelul întregii țări, disparitățile regionale persistă”, se arată în analiza IER.


În ceea ce privește agricultura, „productivitatea a crescut susținut, astfel că un fermier român generează o valoare adăugată de peste 2 ori mai mare decât în urmă cu 10 ani. (…) Cu toate acestea, continuăm să înregistrăm cel mai scăzut nivel al productivității în agricultură din UE”.

Concluzille studiului privind provocările Pieței Unice Digitale „sunt sintetizate într-un mix de particularități și contradicții pentru România: viteze mari de acces la internet în mediul urban, dar penetrare slabă a internetului la nivel național (mai ales în mediul rural), bază largă de specialiști autohtoni, dar piață dominată de firme TIC străine, economie în creștere, dar servicii insuficient dezvoltate, inclusiv digitalizare”.

Studiile pot fi descărcate și consultate integral aici: http://www.ier.ro/publicatii.html?categorie_publicatii_id=641869

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: