sâmbătă

20 aprilie, 2024

5 aprilie, 2018

Inspecția Judiciară a constatat că Lucian Onea (foto), șeful DNA Ploiești, ar fi acționat cu rea-credință atunci când a mers la instanță, după fuga lui Sebastian Ghiță, și a cerut arestarea în lipsă a acestuia.

Pentru această arestare, spune Inspecția, ar fi invocat documente despre care Vlad Cosma susține că au fost falsificate.

”Onea Lucian Gabriel, procuror șef la Serviciului Teritorial Ploiești al Direcției Naționale Anticorupție, pentru exercitarea funcției cu rea credință, abatere disciplinară prevăzută de art. 99 lit. t) teza 1, din Legea nr. 303/2004.În motivarea acţiunii s-a reţinut că procurorul a solicitat arestarea preventivă a unui inculpat în baza unui probatoriu care cuprindea, printre altele, înscrisuri pretins transmise de o persoană din afara ţării deși cunoștea că acestea au fost depuse, conform unei înțelegeri prealabile, de o altă persoană”, arată un comunicat al Inspecției Judiciare.


De asemenea, Mircea Negulescu, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina, suspendat din funcție, și Savu Alfred Virgiliu, procuror la Serviciul Teritorial Ploiești al Direcției Naționale Anticorupție, sunt cercetați pentru nerespectarea secretului deliberării sau a confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter şi exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă.

”S-a reţinut că procurorii, prin discuţii purtate cu mai multe persoane, în afara cadrului legal, s-au creat premisele divulgării măsurilor de protecţie a martorilor ameninţaţi și a conţinutului probatoriului”, mai arată comunicatul.

Acţiunea disciplinară va fi înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la răspunderea procurorilor în cauză.

Tot în legătură cu ancheta care s-a făcut în cazul acesta urmează să fie judecați disciplinar și un alt procuror de la DNA Ploiești, Alfred Savu, și magistratul exclus din CSM, printr-o decizie care nu este încă definitivă, Mircea Negulescu.


Procurorii din CSM urmează să analizeze propunerea Inspecției Judiciare și să decidă dacă se impun sau nu sancțiuni în cazul celor trei.

Sancțiunile disciplinare ce pot fi luate merg de la avertisment și ajung până la excluderea din magistratură.

Inspecţia s-a sesizat din oficiu în februarie, după ce Vlad Cosma (condamnat în prima instanță la cinci ani închisoare), a acuzat că procurori de la Ploiești ar fi investigat dosare în baza unor “probe fabricate” pe numele unor politicieni şi oameni de afaceri, printre care și Sebastian Ghiţă.

Vlad Cosma a susţinut, de asemenea, că şeful DNA Ploieşti, Lucian Onea, i-ar fi cerut să modifice documente şi probe care ar fi fost folosite ulterior în dosare.

Lucian Onea a negat toate acuzațiile, în cadrul unei conferințe de presă organizată după difuzarea primelor înregistrări deținute de Vlad Cosma.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: