marți

19 martie, 2024

11 aprilie, 2017

Preţurile de consum au crescut cu 0,2% în luna martie 2017 comparativ cu luna martie 2016, ca rezultat al scumpirii mărfurilor alimentare cu 1,67%, respectiv al ieftinirii mărfurilor nealimentare cu 0,25% şi a serviciilor cu 1,39%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate marţi.

Rata medie lunară a preţurilor de consum, calculată pe baza Indicelui preţurilor de consum (IPC), este -0,9%, în ultimele 12 luni (aprilie 2016 – martie 2017) faţă de precedentele 12 luni (aprilie 2015 – martie 2016). Determinată pe baza IAPC, rata medie este -0,5%.

Ponderea mărfurilor şi serviciilor care au înregistrat o scădere a preţurilor este de 19,4%, în luna martie 2017 comparativ cu martie 2016.


Mărfurile şi serviciile care au avut creşteri cuprinse în intervalul 0 – 2,5% deţin o pondere de 65,8%.

Ponderea mărfurilor şi serviciilor ale căror preţuri au crescut cu mai mult de 2,5% deţin o pondere de 14,8%.

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, cu 0,4 puncte procentuale, la 1,7%.

Metodologia

Indicii prețurilor de consum (IPC) acoperă cheltuielile monetare de bunuri și servicii pentru consumul final, pentru toate tipurile de gospodării rezidente, cu excepția gospodăriilor instituționale, în scopul de a oferi o imagine cât mai relevantă și precisă a inflației. IPC poate fi privit ca o metodă de măsurare, în linii mari, a prețurilor unui model de cheltuieli fixe. Indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC)


este un set de indici ai prețurilor de consum din UE, calculat în conformitate cu o abordare armonizată și un singur set de definiții. IAPC este conceput în principal pentru evaluarea stabilității prețurilor în zona euro și a convergenței evoluției prețurilor în UE, dar și pentru comparații ale inflației la nivel european. Începând cu ianuarie 2016, seriile IAPC sunt publicate cu anul de referinţă 2015 = 100.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: