joi

18 aprilie, 2024

3 septembrie, 2015

invetitiiInvestiţiile realizate în economia naţională au crescut cu 7,2% în prima jumătate a acestui an faţă de aceeaşi perioadă din 2014, la 26,8 miliarde de lei.

Astfel, nivelul investiţiilor nete a fost cu 1,7 miliarde de lei peste cel din anul 2014, dar cu 1,1 miliarde de lei mai scăzut decât în 2013 şi cu 2 miliarde de lei mai scăzut decât în 2012, reiese din datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În ciuda măsurilor de stimulare a investiţiilor, cum ar fi eliminarea impozitului pe profitul reinvestit, măsură intrată în vigoare în a doua parte a anului trecut, investiţiile nete realizate în economia naţională au fost, în primul semestru, mai scăzute decât cele înregistrate în urmă cu doi, respectiv trei ani.


„În semestrul I 2015, comparativ cu semestrul I 2014, investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut cu 7,2%, creştere înregistrată la următoarele elemente de structură: lucrări de construcţii noi cu 9,3% şi utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 7,0%. La alte cheltuieli s-a înregistrat o scădere cu 0,1%”, arată comunicatul INS.

investitii neteAnalizând structura investiţiilor în funcţie de domeniile în care au fost făcute, se poate observa că ponderea industriei a scăzut în 2015 în favoarea celei a sectorului construcţiilor.

Astfel, dacă în primele şase luni din 2014 investiţiile în industrie au reprezentat 38,9% din totalul investiţiilor, ponderea a scăzut la 37,7% în primul semestru din 2015. Pe de altă parte, ponderea construcţiilor a crescut de la 16,6% în 2014 la 17,5% în acest an.

Din datele Ministerului Finanţelor Publice (MFP) reiese că în primele şase luni ale anului, investiţiile realizate de stat, respectiv cheltuielile de capital au însumat 3,8 miliarde de lei, în scădere cu 20% faţă de primul semestru din 2014 şi cu 7,4 miliarde de lei mai mici decât cele asumate conform legii bugetului.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: