vineri

19 aprilie, 2024

16 iulie, 2018

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în mai cu 10,6%, serie brută, faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Ritmul de creștere este însă mai scăzut faţă de cel din aprilie, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

O situație similară se înregistrează la afacerile din sectorul serviciilor prestate în principal către companii- acestea au crescut în mai cu 5,1%, serie brută, faţă de aceaşi lună a anului trecut, ritm scăzut faţă de cel înregistrat în luna precedentă.

Comerț cu ridicata

În aprilie, comerţul cu ridicata a crescut cu 12%, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, după un avans de 2,3% în martie.


În mai, faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a crescut atât ca serie brută cu 10,6% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 8,8%.

Afacerile au avansat ca urmare a creşterii comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+61,9%), comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+17,9%), activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (+14,2%), comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+13,3%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+7,7%) şi comerţului cu ridicata nespecializat (+6,1%).

Scăderi au înregistrat comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-2,6%) şi comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-0,4%)..

În primele cinci luni ale anului, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, comerţul cu ridicata a înregistrat o creştere cu 8,8% ca urmare a creşterii comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+20,5%), activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (+11,7%), comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+10,1%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+10%) şi comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+10%).


În 2017, comerţul en gros a crescut cu 7,5%, serie brută, faţă de anul anterior, ritm încetinit faţă cel din 2016.

Statisticile nu includ comerţul dintre firme cu autovehicule şi motociclete.

Comerţul cu ridicata este practicat în special de comercianţii care cumpără produse în cantităţi mari, pe care le revând în cantităţi mai mici altor comercianţi sau clienţi finali.

Sectorul serviciilor

În aprilie, afacerile din sectorul serviciilor prestate în principal către companii au crescut cu 9%, serie brută, faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

În mai, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie brută, a crescut pe ansamblu cu 5,1%, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, datorită avansului înregistrat de activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+10,8%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+7%), activităţile de comunicaţii (+6,5%) şi la activităţile de transporturi (+4,3%).

Activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei au scăzut cu 1,8%.

În primele cinci luni, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie brută, a crescut pe ansamblu cu 7,5%, datorită creşterilor înregistrate la alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+9%), activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+7,2%), comunicaţii (+6,5%), transporturi (+6,3%) şi la activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+5,5%).

În anul 2017, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, în termeni nominali, a crescut faţă de anul 2016 ca serie brută cu 12,8%.

În 2016, afacerile din serviciile prestate în principal întreprinderilor au avansat cu 9,5% faţă de anul precedent, după o creştere de 8,3% în 2015.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: