joi

28 martie, 2024

31 iulie, 2018

Ponderea impozitelelor și a diferitelor contribuții în totalul cheltuielilor gospodăriilor a crescut în 2017 până la 21,1%, de la 20,3% în 2016, potrivit unui raport al Institutului Național de Statistică (INS).

Cheltuielile de consum sunt de departe cele mai mari, cu o pondere de 71%.

“În anul 2017, impozitele asupra veniturilor, contribuţiile la bugetele de asigurări sociale, cotizaţiile şi alte impozite şi taxe, au deţinut o pondere de 21,1% din cheltuielile totale, ridicându-se în medie la suma de 606,4 lei lunar pe o gospodărie”, repartizate astfel:

  • impozitul pe salariu a reprezentat 41,6% din cheltuielile cu taxele (39,7% în 2016),
  • contribuţiile de asigurări sociale (pentru pensie, la fondul de şomaj şi pentru asigurările de sănătate) peste jumătate, 56,2% (58,4% în 2016).

Ponderea cheltuielilor cu taxele este cu atât mai mare cu cât veniturile salariale contează mai mult în total venituri:

  • 30% din cheltuielile totale pentru gospodăriile de salariaţi,
  • 12,2% pentru gospodăriile cu şomeri,
  • 9,1% pentru gospodăriile de pensionari,
  • 4,7% pentru cele de lucrători pe cont propriu în activităţi neagricole şi
  • 4,1% în cazul gospodăriilor de agricultori.

În primul trimestru al acestui an, veniturile totale medii lunare au fost de 3.873 lei pe gospodărie şi de 1.483 lei pe persoană, iar cheltuielile totale au fost, în medie, de 3.317 lei lunar pe gospodărie (1.270 lei pe persoană) şi au reprezentat 85,6% din nivelul veniturilor totale.

În anii de criză, cheltuielile se ridicau la peste 95% din venituri.


Bugetele familiale din România se confruntă cu constrângeri bugetare mult mai mari decât cele din majoritatea ţărilor UE, unde ponderea cheltuielilor este mai mică de 60% din venituri.

Consumul

Consumul a cerut 71% din cheltuielile totale din 2017 ale unei gospodării, cheltuielile medii lunare la acest capitol fiind de 2.039 lei pe gospodărie.

„Cheltuielile bănești” de 1.841,4 lei medie lunară s-au repartizat astfel:

  • 38% pe consumul alimentar,
  • 36,1% pe mărfuri nealimentare,
  • 25,9% pe plata serviciilor.

Contravaloarea consumului uman din resurse proprii (acele produse alimentare şi nealimentare din resurse proprii care sunt consumate de membrii gospodăriei) a fost egală cu 197,6 lei pe gospodărie şi a reprezentat 9,8% din cheltuielile totale.

În Europa

Gospodăriile din România, Bulgaria, Estonia, Lituania şi România au alocat cel mai mult pentru „alimente” în 2016, spre deosebire de restul ţărilor UE, în care cea mai mare parte (aproape un sfert) din cheltuieli au fost alocate în 2016 pentru „locuinţă, aprovizionare cu apă, electricitate şi gaze”spun  datele Oficiului european de statistică (Eurostat), publicate marţi.

La nivelul UE, 13% din cheltuielile gospodăriilor au fost alocate în 2016 pentru „transport”, 12% pentru „alimente” şi câte 9% pentru „restaurante şi hoteluri” şi „recreere şi cultură”.

În România, potrivit Eurostat:

  • 21,9% din cheltuielile gospodăriilor au fost repartizate pentru „locuinţă, aprovizionare cu apă, electricitate, gaz şi alţi combustibili”
  • 27,9% pentru „alimente şi băuturi nealcoolice”
  • 11,2% pentru „transport”, 6% pentru „sănătate”
  • 5,8% pentru „recreere şi cultură”
  • 5,7% pentru „băuturi alcoolice şi tutun”
  • 4,6% pentru „mobilă şi echipamente electrocasnice”
  • 4,1% pentru „comunicaţii”,
  • 3,6% pentru „îmbrăcăminte şi încălţăminte”
  • 2,1% pentru „educaţie”
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: