vineri

29 martie, 2024

8 decembrie, 2014

Câștigul salarial mediu net, consemnat de INS în luna octombrie 2014, a urcat cu 0,4% față de luna precedentă, până la 1.705 lei. Puterea de cumpărare (rezultată după ajustarea creșterii nominale cu inflația) a ajuns astfel la 127% din cea de referință (fixată pentru luna octombrie 1990, ultima de dinaintea liberalizării prețurilor).

Câștigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.358 lei, sumă echivalentă cu 534 euro. Comparativ cu octombrie 2013, creșterea nominală a fost de 5,6% iar cea reală (după ajustarea cu inflația) de 4,1%. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (4.500 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (998 lei).

(CLICK PE TABEL PENTRU MĂRIRE)

Cele mai mari creșteri ale veniturilor salariale în raport cu aceeași lună a anului precedent s-au înregistrat în industria extractivă (cu peste 14 procente de majorare în termeni reali) și în agricultură (+10%). În primul caz, însă, trebuie menționată reducerea puternică a veniturilor față de luna anterioară (-22,1% în extracția petrolieră și între 11,5% și 16,5% la produse de cocserie și prelucrarea țițeiului).


La polul opus s-a situat intermedierea tranzacțiilor imobiliare (-8,7% în termeni reali). Administrația publică și învățământul au consemnat creșteri reale ceva mai mari de două procente, în timp ce sănătatea a rămas pe post de ”Cenușăreasă”, cu doar 0,7%. Sectorul financiar și de asigurări a urcat ceva mai convingător în teritoriul pozitiv, înregistrând un plus de 1,7%.

(CLICK PE TABEL PENTRU MĂRIRE)

Dincolo de poza de moment a lunii octombrie, avansul câștigurilor salariale medii pe ansamblul ultimelor 12 luni a fost de la 1.611 lei la 1.690 lei (mod de prezentare mai adecvat pentru a descrie evoluția salariilor și a elimina variațiile sezoniere) – echivalentul  a 386 de euro.

Rezultă o creștere de 4,9%, care, ajustată cu inflația medie anuală de 1,2%, dă o creștere de 3,65% a puterii de cumpărare. Aceasta se situează ușor peste creșterea PIB din 2013 ( 3,5% valoare provizorie) și cea din primele nouă luni din 2014 (3,1% în expresie brută, tot valoare provizorie). Ceea ce indică nu doar creșterea veniturilor peste cea a PIB dar și o ușoară accelerare a acestui proces.

Industria și agricultura au dat tonul general în politica salarială, statul a venit cu majorări sub media generală și sub avansul PIB, la fel ca și în transaporturi sau în sectorul financiar-bancar și de asigurări. Situația s-a înrăutățit numai pe zona de construcții și îndeosebi pe segmentul tranzacțiilor imobiliare, unde revirimentul se lasă așteptat.


Per total, aceste reașezări au determinat mutarea accentului dinspre cererea externă, aflată în pierdere de viteză către cererea internă. Ea depinde, însă, de consolidarea încrederii într-o evoluția bună a economiei, care să deschidă apetitul pentru consum și, îndeosebi, pentru contractarea de noi credite imobiliare. Totul este ca sporul general al puterii de cumpărare să fie susținut de păstrarea inflației la niveluri rezonabile.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: