duminică

21 aprilie, 2024

19 aprilie, 2016

3
Sursă: prezentare Mark Cliffe// ING

Concretizarea celor mai nefaste scenarii politice, respectiv victoria electorală a partidelor și politicienilor cu viziuni populiste, va arunca lumea într-un cerc vicios caracterizat de turbulențe pe piețele financiare, pagube economice și răspunsuri neconvenționale ale decidenților politicilor monetare și fiscale, este de părere Mark Cliffe, economist-șef al ING.

El notează, într-o analiză publicată marți, că perioada 2013-2015 a fost caracterizată de o redresare economică modestă, precum și de o politică fiscală neutră. Statele Unite au reînceput ciclul de înăsprire a politicii monetare, însă o încetinire a creșterii economice a dus la noi măsuri de relaxare monetară în Japonia, China și zona euro.

”Creșterea economică inegală duce însă la creșterea tensiunilor politice”, crede Cliffe care vede o solidaritate europeană fărâmițată și un val tot mai mare de politici populiste.

1
Sursă: prezentare Mark Cliffe// ING

 

În opinia sa, cele mai periculoase evoluții politice ar fi concretinzarea Brexitului, pierderea alegerilor prezidențiale din SUA de către Hillary Clinton și o victorie a lui Marine Le Pen în Franța.

Aceste trei ingrediente, alături de o continuă încetinire a economiei chineze, o nouă scădere a cotațiilor petroliere și o creștere a dobânzilor din SUA va crea distorsiuni semnificative pe piețele financiare globale și îi va determina pe decidenții politicii fiscale și monetare să reacționeze prin măsuri chiar mai puțin convenționale decât cele la care au apelat până acum.

Concret, dacă acest scenariu se adeverește, în 2017-2018 Fed ar putea renunța la normalizarea dobânzilor, BCE va muta ratele și mai mult în teritoriul negativ, Germania va interveni prin stimulente de natură fiscală, iar statele în dificultate vor realiza investiții publice mai ample pentru a susține economia.

2
Sursă: prezentare Mark Cliffe// ING

 

În această lume a noului anormal, sursele de vulnerabilitate nu vor fi doar economice și financiare. Slăbirea sau învingerea politicienilor și partidelor mainstream ar putea duce la politici perturbatoare, chiar toxice, naționaliste”, susține analistul care arată că acestea ar putea arunca lumea într-un cerc vicios caracterizat de piețe turbulente, pagube economice și politici fiscale și monetare chiar și mai neconvenționale decât cele pe care le vedem astăzi.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: