sâmbătă

20 aprilie, 2024

15 februarie, 2016

inflatie negativaPrețurile de consum au scăzut cu 2,1% în prima lună din acest față de nivelul înregistrat în ianuarie 2015, reiese din datele transmise luni de Institutul Național de Statistică (INS).

Rata lunară a inflației a ajuns la -0,8% în ianuarie ca urmare a reducerii TVA de la 24% la 20%.

Economiștii se așteptau la o rată anuală a inflației mai scăzută, de circa 2,7%. Ei atrag atenția că inflația ceva mai ridicată sugerează o transmisie mai redusă a scăderii TVA în prețul final al mărfurilor și serviciilor, pe fondul creșterilor de salarii și din zona comerțului cu amănunutul.


”În luna ianuarie 2016, ponderea mărfurilor şi serviciilor care au înregistrat o scădere a prețurilor, comparativ cu ianuarie 2015, este de 53,3%, cele care au avut creşteri cuprinse în intervalul 0 ‐ 2,5% dețin o pondere de 28,9%. Mărfurile şi serviciile ale căror prețuri au crescut cu mai mult de 2,5% dețin o pondere de 17,8%”, se arată în comunicatul transmis de INS.

Săptămâna trecută, Banca Națională a României (BNR) și-a revizuit în creștere prognoza de inflație. Astfel, rata anuală a inflației IPC se va situa la 1,4% la finele anului, cu 0,3 puncte procentuale peste valoarea proiectată în raportul precedent. La finele anului viitor, inflația va ajunge la 3,4%.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a precizat că traiectoria ratei inflației este puternic afectată de efectele de runda I ale reducerilor de taxe.

”Fără impactul de runda I al reducerilor cotei TVA, rata inflaţiei ar atinge 3% în 2016 şi 3,7% în 2017. Traiectoria proiectată a ratei inflaţiei este afectată substanţial de măsurile fiscale cu privire la reducerea succesivă a impozitelor indirecte, pozitionându-se la valori negative până în mai 2016, revenind ulterior la valori pozitive şi reintrând în interiorul intervalului asociat ţintei începând cu ianuarie 2017”, a declarat Mugur Isărescu, marți, la prezentarea raportului privind inflația.

inflatie
Sursă: Institutul Național de Statistică (INS)

 

Anul trecut, rata anuală a inflației a înregistrat valori negative începând cu luna iunie, ca urmare a impactului extinderii sferei de aplicabilitate a cotei reduse a TVA de 9% la toate alimentele, băuturile nealcoolice și serviciile de alimentație publică.

ING: Banca centrală trebuie să acționeze mai devreme

Economiștii ING atrag atenția că rata anuală a inflației din ianuarie, de -2,1%, a fost considerabil mai ridicată decât estimările din piață, de circa -2,7%.

Ei se așteptau ca rata de transmisie în prețul final a reducerii TVA cu 4 puncte procentuale, la 20%, să fie de 65%, după ce precedenta tăiere a TVA la alimente a fost transmisă în proporție de 85%.

Totuși, creșterile de două cifre ale comerțului cu amănuntul și ale salariilor au oferit argumente bune pentru o transmitere mai mică, de aproape jumătate față de așteptările noastre (unele servicii nu au reflectat deloc relaxarea fiscală). Mai mult, surpriza pe zona inflației a venit în pofida unor scăderi mai mari ale prețurilor la energie”, se arată într-un raport al ING.

Economiștii băncii spun că ”datele privind prețurile de consum din ianuarie sporesc nevoia ca banca centrală să acționeze mai devreme și limitează nevoia de a menține o politică monetară relaxată printr-un surplus de lichiditate amplu”.

Ce s-a ieftinit, de fapt, în ianuarie: utilitățile – pe primul loc

În luna ianuarie a acestui an a intrat în vigoare reducerea cotei de TVA de la 24% la 20% pentru toate mărfurile (cu excepția produselor alimentare) și serviciile din România. Ca urmare a scăderii cotei generale, indicele prețurilor de consum (ICP) a ajuns la -0,78%.

Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 0,47%, în vreme ce mărfurile nealimentare s-au ieftinit cu 1,56%, iar serviciile cu 1,12%, reiese din datele INS.

În rândul produselor alimentare, cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la cartofi (3,9%), la legume și conservele de legume (peste 3%), la fructele proaspete (2,3%), la fructe și conserve de fructe (1,9%), la citrice (1,9%) și la ulei (1,1%).

Băuturile alcoolice, ouăle, cafeaua și carnea de porc au înregistrat cele mai mari scăderi de prețuri în ianuarie.

Dintre mărfurile nealimentare, cele mai semnificative scumpiri s-au consemnat la cărți, ziare și reviste (1,08%), urmate de medicamente, cu o ușoară creștere de preț de 0,08%.

Cele mai semnificative scăderi de prețuri s-au înregistrat la gaze (-3,23%), combustibili (-3,07%), energie electrică, gaze și încălzire centrală (-2,9%), la detergenți (-2,04%), la articole chimice (-1,68%), dar și la articole de igienă, cosmetice, săpun de rufe, energie termice, ceasuri, încălțăminte din piele și autoturisme, cu scădere de prețuri de sub 1%, reiese din datele INS.

La capitolul servicii, majorări de prețuri s-au consemnat la transportul aerian (0,57%), la serviciile de telefonie (0,52%) și la serviciile de îngrijire medicală (0,38%).

Cele mai consistente ieftiniri au fost la serviciile de apă, canal și salubritate (-6,9%), la transportul feroviar (-3,19%) și la abonamentele radio și tv (-0,89%).

Evoluția prețurilor principalelor categorii de mărfuri și servicii din România

ipc ianuarie
Sursă: Institutul Național de Statistică (INS)
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: