luni

22 aprilie, 2024

5 ianuarie, 2016

15-Feb-downward-chart-360Inflația din zona euro s-a menținut în decembrie, lună în care Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat extinderea programului de relaxare cantitativă cu jumătate de an, la un nivel mai scăzut decât cel anticipat de analiști.

Prețurile de consum au crescut cu o rată anuală de 0,2% în ultima lună din 2015, potrivit datelor transmise marți de Eurostat. Economiștii chestionați de Bloomberg se așteptau la o creștere medie de 0,3%.

Inflația din Italia a scăzut la 0,1%, estimările specialiștilor fiind ca aceasta să atingă 0,4% în decembrie. De asemenea, inflația din Germania a fost de 0,3%, față de 0,4% cât anticipau analiștii.


”Este o dezamăgire majoră. Am văzut această poveste de mai multe ori. În ciuda condițiilor monetare foarte slabe, inflația refuză să își dea drumul”, a comentat Jane Foley, strateg la Rabobank din Londra.

Euro nu a consemnat nicio reacție semnificativă în urma datelor semnal publicate de Eurostat.

Cu toate că oficialii BCE au încercat în ultimele luni să propulseze presiunea prețurilor cu politici monetare neconvenționale, cum ar fi rate negative de dobândă și achiziții ample de active, ținta de inflație pe termen mediu, de 2%, pare a se îndepărta tot mai mult, scrie presa străină.

Revenirea care s-a văzut la finele anului ca urmare a încetării efectului de bază pare a se fi risipit pe fondul scăderii prețului petrolului.


Cotațiile internaționale medii ale țițeiului s-au situat în 2015 la cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani. Organizația Țărilor Exportatoare de Țiței (OPEC) au continuat să pompeze niveluri record pe o piață supraaprovizionată. La 37 de dolari, barilul de țiței este cu mult mai scăzut decât ce anticipa BCE în decembrie, când prognoza o inflație medie de 1% în acest an și de 1,6% în 2017.

”BCE-ului nu îi vor plăcea aceste cifre legate de inflație”, spune analistul Holger Sandte de la Nordea Markets, anticipând noi măsuri de stimulare din partea băncii centrale din zona euro.

BCE a decis să extindă programul de relaxare cantitativă menit să readucă inflaţia din zona euro aproape, dar sub nivelul de 2%.

În acest sens, Mario Draghi, preşedintele BCE, a anunţat la începutul lunii decembrie prelungirea programului cu şase luni, respectiv până la finele lunii martie 2017, precum şi includerea bondurilor emise de autorităţi publice regionale sau locale în “coşul” de obligaţiuni pe care băncile centrale din zona euro le pot cumpăra, în limita a 60 de miliarde de euro pe lună. În ciuda așteptărilor piețelor, această limită nu a fost majorată.

Inflația de bază, cea din care sunt eliminate prețurile volatile, cum ar fi cele ale carburanților, s-a menținut la 0,9% în decembrie, potrivit Eurostat. De asemenea, costurile energetice au scăzut cu 5,9%.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: