vineri

19 aprilie, 2024

10 iulie, 2013

Inflația pe luna iunie 2013 a fost de numai 0,01%, urmare a scăderii prețurilor la produsele alimentare cu 0,72% și a majorării celor înregistrate la produsele nealimentare (+0,26%) și servicii (+0,88%). Datele comunicate de INS arată o creștere a inflației de bază CORE 2 ajustat, mascată de evoluția favorabilă a prețurilor volatile.

Astfel, s-au înregistrat ieftiniri importante la legume (-7,80%, cu deja celebrii cartofi la -11,00%) și ouă (-2,21% și -36,84% de la începutul anului). Adică două din cele trei componente ale trio-ului prețurilor volatile ( fructele s-au scumpit cu 2,39%, îndeosebi ca urmare a majorării de 3,32% înregistrată la citrice și alte fructe meridionale).

Evoluția prețurilor la băuturi alcoolice și tutun a avut un efect nesemnificativ, la fel ca și cea a prețurilor produselor și serviciilor cu prețuri reglementate. Combustibilii au acționat în sensul creșterii indicelui general de preț ( fără ei, am fi înregistrat o scădere generală a prețurilor). Echilibrarea pe calea efectului favorabil al prețurilor volatile se vede la ultimele două agregări ale IPC.


Notă. Produse ale căror preţuri sunt reglementate: medicamente, energie electrică, gaze naturale, energie termică, transport C.F.R., transport pe apă, poştă şi curier, abonament radio-TV, servicii de eliberare carte identitate, permis auto, paşaport, apă, canal, salubritate, transport urban în comun, chirii stabilite de administraţia locală.

Indicatorul CORE 2 ajustat, asupra căruia se transmite direct politica monetară, care reprezintă total IPC exclusiv legume, fructe, ouă și produse ale căror prețuri sunt reglementate, băuturi și tutun, a urcat la cea mai ridicată valoare lunară din acest an, din pricina avansului semnificativ al cursului de schimb euro – leu ( +3,20%, de la 4,3375 lei / euro în mai la 4,4765 lei / euro în iunie) dar și a efectului de bază ( reducerea de 0,03% din luna precedentă.

Aparent, inflația lunară a atins cel mai scăzut nivel din 2013. Cu toate acestea, majorarea semnificativă a CORE 2 ajustat ar trebui să ne dea de gândit, deoarece prețurile volatile pot bascula oricând înapoi iar majorarea prețurilor admiministrate este inevitabilă ( vezi creșterile de prețuri la gazele naturale, chiar dacă este prevăzută și o oarecare ieftinire la energia electrică ).

În context, pentru a putea atinge obiectivul de inflație de 2,5% plus minus un punct procentual pe final de an ( deja suntem la 2,07% în prezent), trebuie remarcată importanța păstrării stabilității cursului de schimb. Cel mai bun exemplu este segmentul de telefonie, care din motive discutabile are tarifele exprimate în euro și factura calculată în lei la cursul zilei. La o pondere de 4,64% în coșul de consum, majorarea de 3,21% a însemnat o influență directă de 0,15% pe indicele prețurilor de consum. Altfel spus, dacă tarifarea se făcea în lei, am fi consemnat un IPC lunar de -0,14% și nu de +0,01%.

La combustibili, nu s-a făcut transmiterea în scumpire a cursului de schimb ( creșterea de preț a fost doare de 1,04%) deoarece o parte provin din producția internă cu resurse interne iar, pe de altă parte, a existat o o tendință de ieftinire pe plan mondial ( de altfel, de la începutul acestui an, combustibilii s-au ieftinit cu 0,48%).

În perioada următoare, stabilitatea prețurilor, cu valori ale IPC apropiate de zero peste vară, va fi esențială. Prin efect de bază, date fiind valorile neobișnuit de mari ale inflației din trimestrul III 2012, inflația pe ultimele 12 luni ar trebui să coboare spre limita de sus a coridorului de un punct procentual din jurul țintei, adică spre 3,5%.

Asta deoarece sunt șanse mai reduse de îmbunătățire semnificativă a performanțelor de inflație pe parcursul ultimului trimestru din 2013. De altfel, atunci, rolul hotărâtor va fi jucat de evoluția prețurilor alimentare, rezultat al unei producții agricole mai bune sau mai puțin bune.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: