vineri

19 aprilie, 2024

18 decembrie, 2018

În trimestrul III 2018, pensia medie lunară a fost de 1.222 lei, cu 100 de lei mai mult (8,9%) faţă de trimestrul precedent iar puterea ei de cumpărare s-a majorat cu 8,7%. Dacă se face raportarea faţă de acelaşi trimestru din anul precedent, avem un avans nominal de 10,5%, redus cam la jumătate în termeni reali (+5,3%), urmare a faptului că inflaţia medie anuală pe T3 2018 a fost de 4,88%.

Pe parcursul ultimelor 12 luni, numărul de persoane aflate în plată a scăzut per total cu circa 23 mii de persoane. Evoluţiile au fost, însă, mult diferite pe categorii, cu o creştere de 19 de mii la persoanele care au atins limita de vârstă şi de 9 mii de persoane în cazul celor care au beneficiat de pensie anticipată parţială.

Numărul persoanelor pensionate anticipat pe parcursul ultimelor patru trimestre s-a diminuat uşor, de la 22 de mii la 20 de mii de persoane. Scăderi semnificative au înregistrat beneficiarii de pensii în calitate de urmaş (-9 mii de persoane) dar, mai ales, cei încadraţi în diverse grade de invaliditate (-40 de mii de persoane).


De reţinut, în timp ce numărul beneficiarilor de pensii de asigurări sociale s-a redus cu 3 mii de persoane, numărul persoanelor care s-au încadrat la pensia de asigurări sociale de stat a crescut cu 6 mii de persoane (vezi tabelul):

Diferenţe notabile faţă de media creşterilor de pensii s-au înregistrat în cazul persoanelor care s-au pensionat anticipat în condiţii mai favorabile decât cele stabilite anterior (ele au beneficiat de o creştere medie de circa 26% nominal şi peste 20% în termeni reali) şi în cazul persoanelor invalide, la care a avut loc o creştere nesemnificativă a puterii de cumpărare (+0,1%).

Reamintim că, de la 1 iulie, pensia minimă a crescut la 640 de lei (+23%, mai mult decât dublu faţă de punctul de pensie), potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 82/2017. Valoarea minimă anterioară fusese de 520 de lei şi a fost aplicabilă din martie 2017, când pensionarii au beneficiat de o majorare a acesteia de la 400 de lei, prin OUG nr. 2/2016 (majorare cumulată de 60% în doi ani).


După cum anticipam, numărul persoanelor de persoane beneficiare de ajutor social pentru completarea pensiei stabilite pe bază contributivă a depăşit 1 milion de persoane şi a nivelat puternic veniturile în partea de jos a scalei actuale de venituri pentru pensionari. S-a ajuns în situaţia în care mai mult de un pensionar din cinci are suma primită subvenţionată de stat, peste cea rezultată pe bază de contributivitate.

Creşterea a fost ceva mai pronunțată pe segmentul beneficiarilor proveniți din sistemul asigurărilor sociale (+32%) și a vizat ceva mai puțin pe cei proveniți din fostul sistem pentru agricultori (+29%).

De reţinut, există şi un mic număr de persoane care provin din sistemul militar (2,6 mii, în creştere cu 73% faţă de trimestrul precedent) situate sub pragul legal de venit minim.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: