joi

28 martie, 2024

Aderare la Euro

Termenii și necunoscutele ecuației spre elita monetară europeană

11 noiembrie, 2014

Potrivit datelor oficiale comunicate de Institutul Național de Statistică, prețurile au crescut în luna octombrie 2014 cu 0,19% față de luna anterioară dacă luăm în considerare indicele prețurilor de consum calculat după metodologia națională (IPC) și 0,23% atunci când se face trimitere la indicele prețurilor de consum calculat după metodologia armonizată la nivel european (IAPC), care asigură comparabilitatea între țări.

Datorită efectului de bază favorabil, inflația anuală a scăzut față de luna anterioară, de la 1,54% la 1,44% în termeni de IPC. De reținut, însă, inflația anuală potrivit clasificării IAPC a fost sensibil mai mare, respectiv 1,75%, Cu alte cuvinte, în expresie europeană am rămas în apropierea plafonului de 2%, vehiculat ca valoare teoretic optimă.

Dacă se urmărește fenomenul în timp, pe parcursul celor ultimelor 12 luni prin intermediul valorilor medii ale inflației anuale, diferența dintre IPC și IAPC a fost de două zecimi de punct procentual, de la 1,2% la 1,4%. Acesta din urmă este indicatorul urmărit pentru încadrarea în criteriile de la Maastricht (un plus de cel mult 1,5% față de cele trei state membre cu cele mai bune performanțe în materie de stabilitatea prețurilor, excluse fiind cele aflate în situații speciale – pentru moment Portugalia, Slovacia, Spania) iar criteriul este îndeplinit.


La nivelul produselor și grupelor de produse, prin prisma evoluțiilor de la începutul acestui an, ar fi de reținut stabilitatea prețurilor la marea majoritate a pozițiior urmărite de INS în cadrul coșului de consum. Excepții notabile sunt citricele și alte fructe meridionale (+14,64%) și combustibilii (+2,86%), deși cursul de schimb a fost relativ constant. În schimb, ne-a ajutat scăderea prețurilor la cartofi (-35,59%) și zahăr (-16,49%).

Destul de ciudată evoluția prețurilor la legume și conserve de legume, categorie la care s-a consemnat o creștere cu 5,25% a prețurilor exact în perioada de recoltare. De altfel, numai de aici a rezultat o influență pe IPC aproape egală cu întreaga inflație lunară ( 0,18% față de 0,19%). Dacă fructele s-au ieftinit în octombrie cu 1,44%, ultima componentă a trio-ului prețurilor volatile, ouăle, s-a scumpit cu 7,52%.

Combustibilii s-au ieftinit cu 1,15% sub influența scăderii prețului petrolului pe plan internațional. Valoarea de inflație CORE 2, respectiv creșterea prețurilor aflată sub influența politicii monetare a fost în octombrie 2014 de 0,14% în raport cu luna anterioară ( ceea ce corespunde cu o valoare anualizată de 1,7%).

CLICK pentru mărire

Inflația anuală se va duce spre valori ceva mai mari, dar rezonabile


După reducerea rapidă a inflației din prima parte a anului, s-a produs procesul de stabilizare a valorilor medii al acestui indicator. Urmează încă două luni în care valorile lunare din anul anterior la care se raportează performanța curentă vor fi relativ ușor de reeditat, inflația anuală urmând să se păstrezeîn jurul nivelului de 1,5% prognozat de BNR, la limita de jos a țintei de 2,5% plus/minus 1% stabilită pentru anul în curs.

CLICK pentru mărire

Una peste alte, după primele zece luni din acest an, creșterea generală a prețurilor a fost de numai 1,12%. Ceea ce lasă, pentru următoarele două luni, un spațiu destul de confortabil, situat undeva la o medie de 0,2% pentru creșterea lunară a prețurilor până la estimarea de 1,5%, anunțată recent de BNR referitor la finalul acestui an.

În ultima parte a lui 2014, va trebui să fim atenți la procesul de stabilizare a inflației spre o valoare dezirabilă și apropiată de fundamentele reale ale economiei. Cu ochii pe productivitatea muncii, aflată în pierdere de viteză, ar trebui să ajustăm pe măsură politica de venituri și, în pofida unui mic plus conjunctural, să dovedim prudență în politica fiscală.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: