marți

23 aprilie, 2024

11 mai, 2012

Inflația anuală a coborât în luna aprilie la un nivel record, doar 1,80%, potrivit datelor comunicate oficial de Institutul Național de Statistică. Cu toate acestea, nivelul mediu anual al creșterii prețurilor este de 4% iar estimarea Băncii Naționale pentru finalul lui 2012 a fost păstrată la 3,2%. Ceea ce impune câteva explicații privind modul de calcul și semnificația indicatorilor amintiți.

Inflația anuală arată creșterea medie a prețurilor de consum la populație (atenție, a nu se confunda cu indicele de creștere a prețurilor la producător), respectiv cu cât s-au scumpit produsele și serviciile din coșul de consum, în luna analizată față de aceeași lună a anului precedent. În cazul de față, în aprilie 2012 față de aprilie 2011.

Inflația medie anuală arată creșterea prețurilor ca medie a ultimelor 12 luni față de cele 12 luni precedente, adică media intervalului mai 2011 – aprilie 2012 față de media intervalului mai 2010 – aprilie 2011. Relevanța ei este că descrie procesul de evoluție a prețurilor pe o perioadă mai îndelungată, adică procesul și nu situația de moment, precum în cazul inflației anuale.


Ori, inflația medie anuală este criteriu de performanță cerut la Maastricht pentru adoptarea euro, sub forma ei calculată uniform pe toate țările UE potrivit unei clasificări a produselor și serviciilor diferită de cea națională. Acest fapt explică o mică diferență de valoare. 4% potrivit clasificărilor naționale devine 4,1% în varianta armonizată la nivel european a inflației.

Doi factori au contribuit la rezultatul realmente impresionant pe partea de inflație. Primul este așa-numitul ”efect de bază”. Valorile relativ mari ale inflațiilor lunare din trecut au fost înlocuite mai facil în ultima perioadă cu valori modice ale creșterilor lunare de prețuri.

În aprilie 2011, inflația lunară se situase la nivelul de 0,66%, așa încât cele 0,07% din aprilie 2012 (care a înlocuit-o în șirul de 12 inflații lunare ce se cumulează pentru a da inflația anuală) a dus la o performanță a inflației anuale îmbunătățită cu peste o jumătate de punct procentual. Adică 2,40% din martie 2012 a coborât la 1,80% în aprilie 2012.

Al doilea factor este conjunctura favorabilă pe partea așa-numitelor ”prețuri volatile”, mai cunoscute drept sintagma legume-fructe-ouă (LFO). De exemplu, ouăle s-au ieftinit în aprilie față de martie cu peste 16%, ceea ce, chiar și la o pondere mică în coșul de consum (0,62%) a avut ca efect o reducere a inflației lunare de 0,1 puncte procentuale. Adică mai mare decât toată inflația de 0,07%.


De fapt, indicatorul lunar relevant pentru a vedea evoluțiile din economia de piață, este inflația calculată fără influența prețurilor administrate (pentru că au o componentă arbitrară) și volatile, băuturi și tutun (pentru că sunt afectate de schimbările în taxare). Cunoscut sub denumirea de CORE 2, acesta a fost în aprilie 2012 de 0,22%, nivel echivalent cu 2,7% anualizat.

Ce urmează

După ce a beneficiat de valori de bază favorabile din noiembrie 2011 încoace, indicele de inflație va intra de luna viitoare într-o zonă cu patru valori negative ale creșterii prețurilor, foarte dificil de reeditat. Fie și păstrarea neschimbată a prețurilor per total ar induce, potrivit efectului de bază amintit mai sus, o creștere a inflației anuale de aproximativ un procent, de la 1,8% la 2,8%.

Așa se explică abordarea prudentă a BNR pentru perioada următoare și estimarea pentru inflația anuală pe următoarele 8 trimestre inclusă în ultimul raport dat publicității. Cu alte cuvinte, consolidarea unor valori foarte bune pe moment trebuie confirmată în timp și să țină cont de mulți alți factori, care pot să nu ne mai fie favorabili. În plus, evoluția convergentă dintre valorile de inflație anuală și inflație medie anuală ar însemna predictibilitate sporită.

Stabilizarea evoluției prețurilor în intervalul 2,5% – 3% anul viitor și păstrarea lui strictă sub control în 2014 este, de fapt miza principală. De natură să ne ducă și cu indicatorul de inflație medie anuală armonizat la un nivel situat cu mai puțin de 1,5% peste media celor mai performante state cu monedă unică. Adică să arătăm că ne putem integra fără probleme în zona euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: