miercuri

24 aprilie, 2024

4 mai, 2016

patriciu achimas cadariu“Pacienții noștri sunt în siguranță în acest moment”, a declarat miercuri ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș – Cadariu, într-o conferință de presă în care a prezentat rezultatele verificării eficienței dezinfectanților Hexi Pharma.

Au fost testate 3.526 probe recoltate din spitale, iar din acestea 95% sunt conforme, a explicat ministrul. El nu a dorit să spună din ce spitale au fost ridicate cele aproximativ 150 de probe (sub 5% din total), care au dovedit ineficiența dezinfectanților despre care Gazeta Sporturilor a dezvăluit că ar fi diluați.

Ministrul a refuzat să identifice respectivele unități invocând existența dosarului penal aflat în investigare la Parchetul General.


„S-a înregistrat un dosar de urmărie penală la Parchet care vizează speţa prezentată. Consider că pacienţii noştri sunt în siguranţă acum. Fiind o anchetă penală, unele amănunte nu vi le pot dat. Continuăm această anchetă în coordonarea Parchetului”, a declarat ministrul Achimaş-Cadariu.

Testele de sanitație

  • Testările efectuate se numesc de sanitație și se realizează luând probe de pe mâini, instrumente, mobilier și alte suprafețe, după ce a fost folosit dezinfectantul.
  • Analizele au fost făcute în laboratoarele spitalelor, ale direcțiilor de sănătate publică și în laboratoare private.
  • A fost folosită metodologia standard acreditată în acest moment în România, a explicat ministrul
  • În total a fost vorba de câteva sute de laboratoare, toate acreditate pentru astfel de teste

Rezultatele

  • au fost recoltate 3.526 probe, unele sunt în curs de efectuare
  • în aproape 5% din cazuri, aproximativ 150 de probe, testele au arătat că biocizii (dezinfectanții) nu au reușit să elimine microorganismele împotriva cărora sunt folosiți
  • în spitalele cu teste care au arătat că dezinfectanții sunt ineficienți, „s-au luat toate măsurile prevăzute de lege”, a explicat Patriciu Achimaș – Cadariu, fără a spune care sunt aceste măsuri și sfîtuindu-i pe jurnaliști să întrebe la direcții de sănătate publică. „Ne putem problema în situaţiile în care testele au fost neconforme şi am luat măsuri care duc până la suspendarea utilizării acestor substanţe”.

Ministrul nu a dorit să spună nici dacă se vor trimite în străinătate, pentru analizare independentă, probe din acest lot de testări.

Problema metodologiei folosite

Până acum, au existat două verificări ale Corpului de control al ministrului Sănătății privind infecțiile din spitale, unul făcut în ianuarie – februarie, și unul efectuat în martie.

Rezultatele celor două verificări arată diferențe uriașe, iar explicația posibilă este faptul că în ianuarie a fost vorba de controale efectuate de responsabili din același județ, în timp ce în martie a fost control încrucișat, adică oficiali dintr-un județ au verificat situația din alt județ.


Pentru controlul ale cărui rezultate au fost prezentate miercuri s-au făcut testări în interiorul județelor, adică de către aceiași responsabili care au raportat fals infecțiile nosocomiale, raportări ce a făcut ca România să aibă o rată a infecțiile spitalicești de sub 1%, când media europeană este în jur de 5%.

Jurnalistul Cătălin Tolonton pune sub semnul întrebării aceste și aceste ultime rezultate, întrucât ele au fost date de cei care au ascuns și până acum situația infectțiilor nozocomiale (intraspitalicești).

Spitalul pe care l-a condus ministru Cadariu folosește dezinfectanți Hexi Pharma

Adrian Moraru, director al Institutului de Politici Publice (IPP), a arătat, pe Facebook, că Institutul Oncologic din Cluj, condus până în decembrie 2015 de către actualul ministru al Sănătăţii, a cumpărat de la Hexi Pharma produse în valoare de circa 35.000 de euro.

Au fost șapte achiziții, patru prin invitaţie de participare şi trei prin licitaţie.

În 2012, acest spital a cumpărat, prin invitaţie de participare, dezinfectanţi şi detergenţi de 68.250 de lei, 9.720 lei, 7.200 lei şi 6.960 lei. Au urmat două achiziţii, în 2014, şi una în 2015, prin licitaţie.

S-a dispus urmărirea penală în dosarul Hexi Pharma

Parchetul General a început urmărirea penală in rem (pe faptă) în dosarul dezinfectanților Hexi Pharma, pentru infracțiunile de “zădărnicire a combaterii bolilor” şi “falsificarea şi substituirea de alimente sau alte produse”.

Prima infracțiune se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, iar a doua, cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Aceasta este prima fază, ce va fi urmată de identificarea suspecților.

Statistica afacerilor Hexi Pharma cu statul

Iniţiativa România a analizat afacerile companiei Hexi Pharma cu statul în perioada 2012 – 2015, iar datele pot fi rezumate astfel:

  • a avut peste 9.300 de contracte cu spitalele,  în perioada 2012 – 2015
  • valoarea totală a contractelor cu spitalele – 25.975.821,5 de euro
  • 9.036 de contracte, cu o valoare totală de 5.440.829,4 de euro, au fost acordate prin încredinţare direct
  • 303 de contracte au fost obţinute prin licitaţie (valoare totală de 20.534.992,1 de euro)

Scandalul dezinfectanților diluați

Unele dintre dezinfectantele furnizate de firma Hexi Pharma pentru spitale au o concentrație reală mult sub cea asumată prin contracte, potrivit unei anchete realizate de Gazeta Sporturilor. În ultimii 9 ani, compania a câștigat 796 de contracte cu spitale din 40 de județe, dar nicio instituție a statului nu a verificat vreodată concentrația dezinfectanților livrați, potrivit anchetei.

Potrivit documentelor obținute de Gazeta Sporturilor,  concentrația dezinfectanților vânduți de Hexi Pharma este de 3 până la 9 ori mai mică decât cea din contractele semnate după câștigarea licitațiilor.

Concentrația de substanță activă în Suprasept și Thor, două antiseptice folosite în mod obișnuit  în spitalele românești, este de 1,25% (în loc de 12%, cât figurează pe etichetă), respectiv de 5% (în loc de 15%).

Nici o instituție nu verifică însă conținutul dezinfectanților, conformitatea lor cu documentele de licitație, dar unele spitale au realizat că acestea sunt ineficiente. Nu s-a întâmplat nimic, în afara faptului că firma și-a retras uneori produsele.

Hexi Pharma nu este însă singura firmă care livrează astel de produse. O altă mare companie aflată pe piață și la care s-ar fi constatat produse neconforme este G&M 2000 SRL, mai scrie Gazeta Sporturilor.

Ministerul nu are un laborator care să verifice dacă substanța este diluată, iar  Institutul de Sănătate Publică dezvoltă abia acum o metodologie și caută o investiție pentru astfel de analize, însă numai pentru apa din piscine.

După incendiul de la Club Colectiv, când subiectul infecțiilor nosocomiale (intraspitalicești) s-a transformat într-o dezbatere aprinsă, cifra de afaceri a firmei Hexi Pharma a crescut.

România raportează la Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) un procent de infecții intraspitalicești (nosocomiale) de 20 de ori mai mic decât media Uniunii.

Problema este una veche și nu ține nicidecum de o starea exemplară a spitalelor din România, ci de posibilitatea identificării bacteriilor și chiar de falsificarea intenționată a acesor date.

Cazul de la Club Colectiv a impus pe agenda autorităților rezolvarea acestei chestiuni, după ce opinia publică a reacționat puternic la informațiile apărute în mass-media pe acest subiect.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: