joi

28 martie, 2024

22 septembrie, 2016

Lege-care-interzice-fumatul-in-spatiile-publiceCamera Deputaților a fost solicitată joi de către reprezentanți ai industriei tutunului să urgenteze procedura de transpunere în legislația națională a Directivei Tutunului, adoptată de Bruxelles în 2014.

Din cauza faptului că legislația națională în domeniu nu a fost actualizată la standardul european, industria se confruntă în prezent cu o lipsă acută de predictibilitate în planificarea producției, care va afecta inclusiv bugetul de stat.

Modificarea legislației tutunului se află de 6 luni pe masa comisiilor din Camera Deputaților, noi reguli de producție și comercializare a produselor din tutun, încă neprecizate de legislația autohtonă, urmând să fie aplicate, potrivit deciziei de la Bruxelles, începând cu primăvara anului viitor.


Industria are nevoie de un termen rezonabil pentru curățarea naturală a pieței de actualelor produse, astfel încât statul să nu fie obligat să returneze producătorilor accizele încasate pentru produsele retrase, și de o perioadă de câteva luni pentru adaptarea producției.

Solicitarea JTI

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova și Bulgaria, a transmis joi parlamentarilor:

„Solicităm Camerei Deputaților adoptarea de urgență a transpunerii Directivei Tutunului. Acest lucru se poate face prin separarea în două proiecte de lege distincte a prevederilor referitoare la producție și comercializare, în strictă conformitate cu reglementările UE, de prevederile legate de prevenția și consumul produselor din tutun (fumatul în locurile publice), care nu fac obiectul Directivei.

«Despărțirea apelor» este cu atât mai necesară cu cât al doilea mare contribuabil, care virează la buget peste trei miliarde de euro anual și conduce topul exporturilor produselor agricole, se confruntă cu incertitudini fără precedent și lipsă acută de predictibilitate în planificarea producției, atenția publică fiind concentrată aproape exclusiv, la fel ca și anul trecut, asupra fumatului în locurile publice.


După mai mult de doi ani de la publicarea Directivei privind producția și comercializarea produselor din tutun în Jurnalul Oficial al UE, nu există încă o lege locală de transpunere și nici norme de aplicare, iar România a fost deja notificată de Comisia Europeană pentru punere în întârziere.

În același timp, proiectul de lege de transpunere a Directivei, aflat în dezbaterea Camerei Deputaților, nu prevede o perioadă de tranziție pentru adaptarea producției la regulile viitoare, ceea ce poate duce la blocaje, punând în pericol piața legală și impulsionând contrabanda. Așa cum s-a arătat pe parcursul dezbaterii publice de pe 7 septembrie, găzduită de Parlamentul României, întârzierea adoptării legii de transpunere va face practic imposibilă respectarea termenului de retragere a produselor actuale de pe piață (20 mai 2017), iar accizele și taxele aferente plătite la buget vor trebui returnate.

Considerăm că, prin separarea într-un «Proiect de lege pentru transpunerea Directivei  tutunului 2014/40/UE, privind fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și a produselor conexe și de abrogare a prevederilor corespunzătoare ale Directivei 2001/37/CE», pe de o parte, și un «Proiect de lege pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun», care face obiectul Legii 15/2016, pe de altă parte, putem evita procedura de infringement generată de întârzierea transpunerii, asigurând totodată predictibilitatea cadrului de reglementare, dar și a veniturilor bugetare pentru anul în curs și pentru 2017. Totodată, măsura ar fi de natură să înlăture confuziile care se fac și sunt întreținute între o lege care reglementează producția și comercializarea, cu evident caracter economic și bugetar, și o lege antifumat (cu un pronunțat caracter social)”.

Bunele intenții nu țin loc de lege

În încercarea de a identifica soluția problemei, cursdeguvernare.ro a organizat la Palatul Parlamentului, pe data de 7 septembrie, o dezbatere publică, așezând la aceeași masă reprezentanți ai industriei, ai Guvernului și ai Parlamentului.

Industria a repetat problemele proiectului adoptat de Senat, ANAF a subliniat urgența rezolvării acestui blocaj întrucât industria tutunului e al doilea mare contribuabil iar o sincopă ar avea efecte semnificative în buget, iar comisiile de specialitate s-au angajat la finalizarea raportului comun în 2 săptămâni, astfel încât Camera Deputaților să poată introduce legea pe ordinea de zi luna aceasta.

Urgența aprobării acestui proiect de lege a fost susținută de deputatul PNL Andreea Paul, care a afirmat în cadrul discuțiilor: ”„Dacă Directiva tutunului nu se aprobă în prima parte a acestei sesiuni legislative, se pune în pericol toată structura pe care e construit bugetul anului viitor. Riscăm să pierdem un miliard de lei pe lună în primele trei luni din 2017”.

În favoarra celerității pentru aduptarea legislației de implementare a Directivei s-a pronunțat și deputatul PSD Florin Buicu, președintele Comisiei de Sănătate.

În cadrul discuțiilor parlamentarii membri ai comisiilor sesizate cu proiectul legislativ au transmis că, pentru a respecta procesul normal de legiferare, proiectul de transpunere a Directivei tutunului, aflat într-un stadiu avansat în camera decizională trebuie adoptat prin lege, și nu prin ordonanță de urgență – un proiect fiind inițiat în acest sens în iunie de Ministerul Sănătății.

În ciuda asigurărilor oferite de reprezentanții comisiilor de specialitate că un raport comun va fi finalizt rapid, termenul de 2 săptămâni a trecut fără ca nimic să se întâmple.

O altă concluzie a dezbaterilor: din proiectul în lucru ar trebui eliminată și posibilitatea ca Ministerul Sănătății să modifice ulterior, prin simplu ordin de ministru, legislația în materie, mai ales sub aspectele ei tehnice pentru ca industria să poată conta pe predictibilitatea legii.

Implicarea Minbisterului Sănătății în elaborarea acestui proiect de lege a fost criticată de reprezentantul Ministerului Agriculturii, care a remarcat că în niciun stat european acest minister nu se implică în reglementări care vizează produsele agricole, în cazul de față, tutun.

De precizat că pentru transparența abordărilor și acuratețea argumentelor, cursdeguvernare.ro a transmis dezbaterile video-live.

Ce prevede, în principiu, Directiva Tutunului

Directiva adoptată de Executivul european prevede, printre altele:

  • vor fi interzise ţigările cu arome caracteristice, cum sunt cele mentolate, de exemplu
  • utilizarea obligatorie a avertismentelor de sănătate ilustrate de dimensiuni mai mari, pe care să acopere 75% din ambalaj
  • standardizarea formei si designului pachetelor (forma standard “cuboida”)
  • interzicerea elementelor promoționale pe pachetele de țigări
  • autorizarea prealabilă a produselor noi
  • introducerea unui sistem de urmărire şi localizare, precum și a unor caracteristici de securitate, pentru a se garanta că țigările vândute în Uniunea Europeană respectă directiva
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: