joi

28 martie, 2024

10 decembrie, 2018

Patru companii din industria auto au atras mai mult de trei sferturi din valoarea de 358,6 milioane de lei a ajutoarelor de stat aprobate luni de Ministerul Finanţelor (MFP).

Automobile Dacia va primi aproape o treime (115,8 milioane de lei, sau 32,3% din total), pentru investiţia în extinderea capacității de producție, necasară  „pentru a răspunde cererii în creștere a pieței de autovehicule”, spune comunicatul MFP.

O singură companie din afara industriei auto, Omnia Europe, va primi un ajutor de stat de 80,5 milioane de lei, pentru o investiție de tip greenfield pentru producția de amidon, maltodextrină, gluten, gluten furajer şi germeni de porumb.


Restul celei de a doua tranşe de ajutoare de stat din acest an a fost distribuit altor companii de echipamente auto:

  • Sogefi Suspensions Eastern Europe – 104 milioane de lei pentru înființarea unei fabrici pentru producerea de componente pentru sistemul de suspensii auto;
  • Martur Automotive Seating and Interiors – 41,3 milioane de lei pentru extinderea capacității unității, în vederea fabricării de componente scaune auto şi scaune auto asamblate;
  • Swoboda Sibiu – 17 milioane de lei pentru extinderea capacității de producție pentru senzori în industria auto.

În urmă cu o lună, MFP a mai aprobat ajutoare de stat de 491 de milioane de lei pentru proiectele a 9 cu o valoare totală de 1,3 miliarde de lei.

(Citiţi şi: Finanţele au semnat nouă ajutoare de stat pentru investiţii în valoare de 1,3 miliarde de lei)

Tranşa anterioară de ajutoare de stat a vizat susţinerea unor investiţii pentru produse şi servicii din în industria auto, în industria materialelor de construcții, în industria aeronautică, în sănătate, în asistență socială dar şi în agrement.

Cele 14 acorduri de ajutoare de stat aprobate în acest an sunt menite să asigure peste 3.200 de locuri de muncă şi o valoare a contribuției la bugetul de stat de peste 933 de milioane de lei.


Proiectele de investiții pentru care s-au aprobate ajutoare de stat luni au o valoare totală de un miliard lei, ar urma să creeze 1.272 noi locuri de muncă şi să contribuie cu 418,1 milioane lei la dezvoltarea regională, prin taxele și impozitele suplimentare plătite.

Guvernul a suplimentat cu peste un miliard de lei bugetul schemei de ajutor de stat, în cadrul celei de a doua rectificări bugetare din acest an.

Astfel, bugetul total în 2018 alocat schemei de ajutor de stat a depășit 1,6 miliarde de lei, ceea ce ar trebui să satisfacă toate cele 46 de cereri înregistrate până acum o lună, potrivit celor mai recente date.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: