sâmbătă

20 aprilie, 2024

24 ianuarie, 2016

supermarket-alimenteIndustria alimentară a a trecut înapoi la scumpiri în ceea ce privește prețurile la producător și a pare să fi eșuat în tentativa de a trece pe plus în schimburile comerciale ale României, potrivit celor mai recente date statistice.

Evoluția prețurilor produselor alimentare pe parcursul anului 2015 arată un avans continuu al prețurilor la conusumator, avans întrerupt la 1 iunie, odată cu generalizarea aplicării cotei reduse de TVA la produsele alimentare.

Practic, aceasta a mascat tendința inflaționistă care se contura destul de clar și a schimbat percepția publică în privința evoluțiilor din industria alimentară.

(CLICK PENTRU MĂRIRE)
(CLICK PENTRU MĂRIRE)

Interesant este că reducerea taxării pe acest segment important din coșul de consum ( aproape 30%, potrivit coeficienților de ponderare utilizați de statistica oficială) a coincis cu cel mai redus nivel al prețurilor la producător față de aceeași lună a anului precedent (-1,7%). Ceea ce a amplificat scăderea indicelui general al prețurilor și explică în bună parte premiera înregistrată anul trecut, și anume inflația anuală negativă.

Din luna iunie încolo, însă, majorarea prețurilor la producător a devenit evidentă și s-a înscris pe un trend crescător tot mai susținut, ceea ce nu avea cum să se reflecte atât asupra pieței interne cât și asupra competitivității industriei alimentare pe plan internațional.

După ce anulase, practic, deficitul existent în comerțul exterior la grupa ”produse agroalimentare, băuturi și tutun” în perioada 2013 – 2014, România a revenit pe minus iar tendința de închidere a decalajului dintre importurile și exporturile de alimente s-a inversat (v. Tabelul de mai jos).

tabel2
(CLICK PENTRU MĂRIRE)

De reținut, după primele două luni din 2015 încă mai aveam un mic sold pozitiv (+5,8 milioane euro) pe segmentul de produse alimentare, dar de atunci situația s-a deteriorat semnificativ. Asta în pofida eforturilor de majorare a exporturilor de profil, concretizate în majorarea ponderii acestei grupe de produse în exporturile totale ( 8,7% la zece luni, peste nivelurile din 2013 și 2014).


Așadar, majorarea veniturilor populației prin indexările aplicate sectorial și majorarea salariului minim pe economie și reducerea prețurilor la mâncare prin scăderea TVA au avut drept consecință, cu precădere, o creștere mai însemnată a consumului de produse alimentare din import decât o stimulare a producției interne.

Semnificativ, ponderea grupei de produse alimentare în importurile României a urcat la un nivel de 8,3%, după ce în anul anterior scăzuse ușor, la 7,7%. Iar asta pe fondul majorării generale a importurilor peste ritmul de creștere a exporturilor. Pentru finalul de an 2015, și pe fondul importurilor pentru sărbătorile de iarnă, calculele vor arăta o revenire importantă a deficitului sectorial, undeva spre o jumătate de miliard de euro.

Este o evoluție care merită semnalată, urmărită și analizată și care ar trebui să dea de gândit factorilor de decizie, pentru a putea lua măsuri de revenire spre cursul firesc al acoperirii din surse interne a necesarului de alimente și a obținerii unui aport valutar pozitiv din schimburile externe într-un sector de activitate în care avem din start avantaje comparative.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: