joi

28 martie, 2024

16 ianuarie, 2018

Comisia Europeană, prin vocea președintelui Jean Claude Junker, a făcut o declarație îndrăzneață și sugestivă cu referire la bugetul comunitar: calitatea de membru UE este foarte valoroasă pentru că ea costă fiecare cetățean, zilnic, aproape cât o cafea.

Argumentul folosit pentru a explica necesitatea creșterii contribuțiilor naționale la bugetul UE după Brexit este contrazis de statistica europeană și de calcule făcute de Politico: Jean Claude Junker a exagerat, pașaportul european ne costă mult mai puțin.

Chiar dacă prețul unei cafele în statele membre UE diferă surprinzător de mult, fiecare cetățean din 25 dintre cele 28 de state membre ”plătește” zilnic mai puțin de 50% din prețul unei cafele.


Pentru Indexul ”Expresso” sunt luate în calcul chiar statisticile europene care arată cât contribuie fiecare cetățean UE la buget (contribuții naționale împărțite la numărul de cetîțeni ai unui stat, fără a lua în calcul sumele atrase de la UE) și cât costă o cafea în fiecare dintre cele 28 de țări (cercetare Politico).

Indexul ține cont de rambursările de la buget de care beneficiază Marea Britanie și alte state membre.

Cine credea că Germania este cel mai mare contributor la bugetul UE se înșela- UE costă fiecare german 0,84 euro zilnic, aproape jumătate din cât îi costă pe luxemburghezi (1,57 euro zilnic)

Cele mai mici contribuții la bugetul UEdeci și cele mai mari avantaje– le au Bulgaria (0,18 euro/zi), România (0,22 euro/zi) și Croația (0,3 euro/zi).


Doar cetățenii din 5 state membre ”contribuie” mai mult de un euro zilnic la Bruxelles: Finlanda (1,04 euro/zi), Danemarca (1,14 euro/zi), Irlanda (1,22 euro/zi), Belgia (1,46 euro/zi) și Luxemburg (1,57 euro/zi).

Politico a cercetat cât costă un expresso cu lapte în fiecare dintre cele 28 state UE și a împărțit acest preț cu contribuția zilnică, așa cum reiese din ultimul Eurobarometru. A rezultat un grafic:

Acest grafic aduce o veste proastă pentru cei care au făcut campanie pro- Brexit: cetățenii Marii Britanii au un cost zilnic de 0,69 euro, iar raportat la prețul unei cafele în Marea Britanie rezultă un aranjament mai convenabil decât în multe state membre UE.

Pentru o țară care a suferit decenii de austeritate, Grecia e ”victimă” pe frontul cafelei, aceasta având unul dintre cele mai mari prețuri la cafeaua vândută- prețul mediu al unui cappuccino fiind de 2,91 euro pe ceașcă. Reversul medaliei: în indicele ”Expresso” fiecare grec ar putea să cumpere 0,15% dintr-o cafea cu banii pe care îi trimite zilnic la Bruxelles.

Luxemburg, Belgia și Irlanda au cele mai mari contribuții zilnice la bugetul UE, dar și în aceste condiții nu primesc o cafea întreagă de acești bani, ci 56, 55, respectiv 50% dintr-o cafea.

Statistica arată că fiecare român ar primi 16% dintr-o cafea dacă ar plăti cât îl costă zilnic contribuția la bugetul UE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: