vineri

19 aprilie, 2024

11 februarie, 2015

CIA-Secret-Prison1Parlamentul European a decis miercuri redeschiderea anchetei privind activităţile CIA în Europa. Decizia vine în urma dezvăluirii activităţilor CIA de căre raportul Senatului american.

Ancheta va presupune, ca şi la primul demers de acest fel, trimiterea unei misiuni parlamentare de strângere de informații în statele membre unde există acuzații că au fost centre secrete CIA de detenție.

Misiunea va avea ca sarcină culegerea tuturor informațiilor și probelor relevante privind posibila dare de mită sau alte fapte de corupție în legătură cu programul CIA.


”Climatul de impunitate de care beneficiază programul CIA a permis continuarea încălcărilor drepturilor fundamentale, după cum au dovedit programele de spionaj în masă întreprinse de Agenția Națională de Securitate a Statelor Unite și serviciile secrete din diverse state membre”, spun eurodeputații.

În plus, PE ”invită SUA să ancheteze și să urmărească penal multiplele încălcări ale drepturilor omului din cadrul programului CIA de predare și de detenție secretă și să coopereze în ceea ce privește toate cererile din partea statelor membre ale UE referitoare la informare, extrădare sau căile de atac eficiente pentru victimele programului CIA.”

Legislativul european reia solicitările adresate statelor membre de a investiga acuzațiile potrivit cărora, pe teritoriul lor, au existat închisori secrete în care erau deținute persoane în cadrul programului CIA, precum și să îi urmărească penal pe cei implicați în aceste operațiuni.”

România va fi şi ea vizată de ancheta PE

În mod evident, România va fi şi ea vizată de ancheta PE, din moment ce au existat suficiente informaţii că ar fi găzduit un centru de detenţie CIA.


În urmă cu mai puţin de o lună, Amnesty Internaţional cerea statelor europene în care CIA a desfşurat activităţi să aducă în faţa justiţiei pe cei responsabili. România se află pe list Amnesty International.

Organizaţia arată că, “după ani de negări, un fost şef al unui serviciu de informaţii şi consilier al preşedintelui de la acea vreme a admis recent că serviciile secrete au permis Statelor Unite să deschidă unul sau două centre secrete de detenţie. El a atribuit această cooperare eforturilor României pentru aderarea la NATO”.

În plus, aduce în discuţie raportul Senatului SUA, care face referire la centrul de detenţie din România, utilizând culoarea negru, iar detaliile sunt conforme cu informaţiile publice despre un centru secret al CIA la noi în ţară.

“S-a relatat că România a primit milioane de dolari de la Administraţia SUA. Autorităţile române au anunţat lansarea unei investigaţii şi cer versiunea întreagă a raportului Senatului SUA”, mai arată Amnesty.

(Citiţi aici mai multe despre controversele privind activităţile CIA în România.)

PE a mai avut în vedere România

În octombrie 2013, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care cerea autorităţilor române declanşarea rapidă a unei anchete “independente, imparţiale, detaliate şi eficiente” privind implicarea României în programul închisorilor CIA.

În replică, premierul Victor Ponta declara că autorităţile române vor studia rezoluţia PE şi vor face tot ce e normal pe plan european sau internaţional. “Sincer, nu ştiu despre ce închisori este vorba şi, în mod sigur, cred că s-au întâmplat cu mult înainte de a mă apropia eu de funcţia de prim-ministru. O să studiem ce s-a decis şi vom face tot ceea ce e normal pe plan european sau internaţional”, spunea Victor Ponta în octombrie 2013.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: