miercuri

24 aprilie, 2024

1 iunie, 2018

SRI a declanșat procedura de desecretizare a protocolului semnat în 2009 cu Înalta Curte de Casație și Justiție și Parchetul General.

”Serviciul Român de Informaţii a trimis în cursul zilei de astăzi, 31.05.2018, documentele pentru a fi consultate şi validate de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Activitatea Serviciului Român de Informaţii se desfăşoară strict în conformitate cu legile în vigoare, iar SRI îşi îndeplineşte misiunile legale pentru asigurarea securităţii naţionale numai în limitele constituţionale şi în serviciul cetăţenilor României”, se precizează într-un comunicat SRI.

Între SRI și mai multe instituții din justiție, dar și unele ministere, au fost semnate de-a lungul timpului mai multe protocoale de colaborare care stabileau modul în care se făcea schimbul de informații.


Până acum au fost desecretizate câteva astfel de documente, printre care și cel semnat cu Parchetul General, DIICOT și DNA, cel cu CSM și cel cu Ministerul de Finanțe.

Cel mai așteptat a fost cel în care apare ca semnatar și DNA, pentru că acesta conține prevederi care au schițat mecanismul colaborării între cele două instituții.

Infracțiunile vizate de protocol

Acest din urmă protocol viza “infracțiuni îpotriva securității naționale, a actelor de terorism, infracțiunilor ce au corespondent în amenințările la adresa securității naționale și a altor infracțiuni grave, potrivit legii”.

Reamintim că CSAT a încadrat corupția printre amenințările la adresa securităţii naţionale (a încadrat această problemă “în structura Strategiei de securitate națională, ca factor de risc și obiectiv de securitate”).

Declasificarea documentelor cu valoare de probă în dosarele penale


Conform protocoalelor, puteau exista și cazuri când informații de importanță capitală pentru un dosar penal nu puteau fi folosite ca probe. Conducerea SRI decidea dacă ele putea fi declasificate sau nu:

“În situațiile în care anumite informații, documente sau materiale clasificate au o utilitate probatorie determinantă pentru soluționarea unor cauze, fiind necesară introducerea lor în dosarele penale, Parchetul va solicita în scris și în mod argumentat declasificarea acestora, urmând ca la nivelul Serviciului să se adopte decizii în sprijinul acestor solicitări, în condiții care să prevină și să înlăture orice riscuri care privesc protecția metodelor și mijloacelor activității de informații ori alte interese legitime privind realizarea securității naționale.”

Regulile generale ale colaborării

  • Toate activitățile din Protocol se realizau în baza solicitării scrise
  • SRI solicitarea se efectua de către șefii unităților centrale și teritoriale, cu aprobarea conducerii Serviciului
  • Schimbul de informații se făcea de procurori și ofițeri anume desemnați, cu aprobarea conducerii serviciului și parchetului
  • “Pentru valorificarea momentelor operative, in situatii deosebite, schimbul de informatii se poate face ~i cu privire Ia alte cauze, dupa obtinerea aprobarii verbale a ~efilor celor doua institutii sau a inlocuitorilor legali ai acestora, urmand ca, in termen de 24 de ore, sa fie transmise, spre aprobare, Ia nivelul celor doua institutii, documentele necesare.”
  • Adresa de solicitare a punerii in executare a activitatilor autorizate va fi insotita de actul de autorizare (autorizatie, incheiere sau ordonanta motivata), in original ~i copie certificata de emitent sau de procuror, ~i de supoftii de date necesari, inseriați.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: