sâmbătă

20 aprilie, 2024

19 iunie, 2017

David Davis, ministrul pentru Brexit, se întâlnește luni la Bruxelles cu negociatorul șef al Comisiei Europene, Michel Barnier, pentru a începe discuțiile  în urma cărora va fi reglementat procesul de ieșire a Marii Britanii din UE, după 44 de ani de la aderare.

Prima etapă urmează să fie consacrată găsirii unui acord cu privire la trei dosare stabilite ca priorități de către cei 27:

  • drepturile cetățenilor UE din Marea Britanie și cele ale britanicilor instalați în UE
  • problema frontierei irlandeze
  • „reglementarea financiară”- nota de plată pe care trebuie să o achite Londra pentru angajamentele financiare luate deja în cadrul proiectelor europene

După ce se va avansa suficient pe aceste teme, unde se poate ajunge relativ simplu la un compromis acceptabil de ambele părți, echipele de negociatori se vor deplasa spre teme mai complexe, de tipul securitate, relații comerciale, pescuit sau aviație.


În debutul negocierilor, liderii europeni se tem că guvernul Theresei May este prea fragil pentru a negocia termene viabile legate de ieșirea din UE, considerând că sunt șanse destul de mari ca aceste discuții să nu ajungă la niciun acord.

Pe de altă parte, marile corporații financiare își iau măsuri de siguranță, pentru situația în care nu se vor mai putea folosi de „pașaportul european” al filialelor lor britanice pentru operațiunile din UE.

Mai nou, marea bancă americană de investiţii Goldman Sachs Group Inc. a început să transfere o parte din personalul său de la Londra, în condiţiile în care negocierile oficiale privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar urma să demareze luni, a declarat directorul pentru Europa de la Goldman Sachs, Richard Gnodde, citat de Bloomberg.

Echipele de negociatori

Călătoria spre poarta de ieșire din UE este supervizată de David Davis și de Michel Barnier, în spatele cărora stau importante echipe de specialiști.


De partea Marii Britanii, cei mai importanți actori ai negocierilor sunt:

David Davis. Poziția oficială: secretar de stat pentru Ieșirea din UE

David Davis, care a avut șansa sa în 2005 să ajungă lider al conservatorilor, a fost ghidat spre această poziție de un coleg mai tânăr- David Cameron. Subestimat la Bruxelles dar prețuit de premierul Theresa May, Davis, 68 de ani, ar putea să perceapă poziția sa actuală de negocitaror-șef Brexit drept ultima misiune majoră pe care o îndeplinește în Guvernul Marii Britanii. Fiind unul dintre susținătorii ieșirii din UE, Davis pare capabil să negocieze o înțelegere corectă pentru britanici.

Oliver Robbins. Poziția oficială: Consilier al prim-ministrului, secretar al Departamentului pentru Ieșirea din UE (DexEU)

Privit drept ”șerpașul” Brexit, Robbins a fost și este un actor central al negocierilor de culise, fiind adus în cercul puterii de David Cameron imediat după referendumul din iunie 2016 pe post de consilier personal pe probleme europene. Rol pe care și l-a păstrat și pentru premierul May. Robbins a avut deja numeroase întâlniri cu oficiali de la Bruxelles înainte de startul negocierilor.

Philip Rycroft. Poziția oficială: secretar adjunct al DexEU

Este de așteptat ca Olly Robbins, responsabil cu supravegherea politicilor și legislației care va fi emise de departament, să fie implicat în detaliile negocierilor.

Are ca sarcină analiza impactului pe care B rexit îl poate avea asupra Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord. A fost membru al cabinetului Leon Brittan în Comisia Europeană.

Tim Barrow. Poziția oficială: Reprezentant permanent pe lângă UE

Barrow a preluat poziția de ambasador pe lângă UE după demisia respectatului Ivan Rogers, în ianuarie. Fost ambasador britanic la Moscova, a fost cel care a transmis la  Bruxelles scrisoarea prin care Theresa May a a nunțat declanșarea Articolului 50 din Tratat. De la Barrow se așteaptă să facă demersuri pentru ușurarea procesului de negociere chiar dacă la Londra nu este perceput la fel de conectat de oficialii de la Bruxelles așa cum a fost predecesorul său.

Alex Ellis. Poziția oficială: Director general DexEU

Ellis este foarte popular în interiorul Departamentului, având o experiență de top la Bruxelles- a fost membru al echipei fostului președinte al Comisiei Europene Jose Manuel Barroso între 2004 și 2007. El va aduce expertiză și informații de culise asupra modului în care funcționează mecanismele decizionale la Bruxelles. Fost profesor de istorie, a intrat în diplomație, înaintea referendumul fiind, pentru 3 ani, ambasadorul Marii Britanii în Brazilia.

De cealaltă parte a mesei, cei mai importanți 5 negociatori ai Uniunii Europene sunt:

Michel Barnier. De naționalitate franceză, este Negociatorul-șef european pentru ieșirea Marii Britanii din UE

Barnier este cel care discută în numele celor 27 state membre. El este un înalt funcționar public- director-general al Comisiei Europene- care se descurcă minunat în rolul de politician. A fost ales europarlamentar în 1970, a fost membru a mai multe guvene franceze și a fost de 2 ori comisar francez. Are percepția unui negociator dur care își cunoaște foarte bine puterile și limitele. Sunt mulți care cred că Barnier este mai puternic, mai influent decât poate fi un comisar. Mandatul său de negociere este foarte clar, deci are puțin spațiu de manevră.

Sabine Weyand. De naționalitate germană, este negociator-șef adjunct.

Weyand este obișnuită cu negocierile lungi și complicate, deci este de așteptat să nu fie în niciun moment pusă în dificultate de britanici.

Ea are misiunea de a supraveghea munca tuturor celor care stabilesc detaliile dosarelor de negociere. La Bruxelles este privită ca o apropiată a  șefului de cabinet al președintelui Junker.

Martin Selmayr. Germanul este șeful de cabinet al președintelui CE, jean Claude Junker.

Fost avocat german, Selmayr supraveghează rutina zilnică a Comisiei din octombrie 2014. Chiar dacă nu o admite, este una dintre cele mai puternice persoane din Comisie, jucând roluri importante în procesele decizionale importante, precum criza migrației, criza din Grecia și, desigur, Brexit.

El va fi reprezentantul Comisiei în aceste negocieri.

Didier Seeuws. Belgianul este coordonatorul grupului care urmărește implementarea Articolului 50.

Diplomat belgian, a fost numit în această poziție chiar înainte de numirea lui Barnier ca negociator-șef. Privit inițial drept cel care va conduce discuțiile, lui Seeuws îi revide de fapt rolul de a armoniza eventualele poziții divergente ale celor 27 în diverse dosare. Cea mai importantă realizare a sa la Bruxelles este legată de deblocarea unui impas vechi de 30 de ani în chestiunea sistemului european al patentelor. Este un ciclist împătimit.

Stéphanie Riso. De naționalitate franceză, este Director pentru strategie, coordonare și comunicare.

Riso a fost una dintre primele numite de Barnier în echipa sa. Are o extinsă experiență în negocieri purtate pe bugetul UE și asupra implicațiilor, legale și financiare, pe care le au diverse modificări ale acestuia. Prin comparație cu negocierile pe bugetul UE, negocierile Brexit par o joacă pentru Riso.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: