vineri

29 martie, 2024

13 ianuarie, 2017

Andreea Paul, președinte INACO

Răspunsul la acuzațiile lui Liviu Dragnea, potrivit căruia fostul guvern a lăsat ”o gaură” de 10 miliarde de lei își primește răspunsul, fără anchete parlamentare, din partea analiștilor economici ai INACO – Inițiativa pentru Competitivitate, care a prezentat vineri cifrele finale ale bugetului 2016.

Aceste cifre, afirmă INACO, arată fără echivoc falsitatea acuzațiilor lansate de șeful PSD: cheltuielile efective sunt mai mici decât cele estimate (-10,8 mld lei), această diferență fiind mai mare decât între veniturile efective și cele estimate la începutul anului (-9,6 mld lei), ceea ce a dus la diminuarea deficitului țării cu 1,2 miliarde lei față de proiecția din legea bugetului aprobat.

Diferența între veniturile totale ale bugetului țării (BGC) estimate la sfârșitul anului 2016 (31 dec) și programul inițial aprobat pentru anul 2016 se ridică la -9,6 miliarde de lei. Provine din următoarele diferențe principale:

  • sumele primite de la UE: -8,3 miliarde de lei;
  • impozite și taxe pe bunuri și servicii: -3 miliarde lei (TVA: – 0,7 mld lei, accize: – 0,5 mld lei, iar restul din alte taxe și impozite pe bunuri și servicii);
  • venituri nefiscale: – 1,3 miliarde de lei;

Aceste diferențe au fost parțial acoperite de surplusurile din încasările pe impozitul pe profit, salarii, venit și câștiguri din capital: +2,9 miliarde lei.

Diferența între cheltuielile totale ale bugetului țării (BGC) estimate la sfârșitul anului 2016 (31 dec) și programul pentru anul 2016 se ridică la – 10,8 miliarde de lei. Provine din:

  • transferurile total: -5,7 miliarde de lei, care vin în mare parte din proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile: -6,6 mld lei și din alte transferuri -1,4 mld lei, dar și din transferurile între unitățile administrative: -0,4 mld lei; compensate de surplusul de 2,4 mld lei de la transferurile pentru asistența socială;
  • cheltuielile cu bunuri și servicii nerealizate: -2,9 miliarde lei;
  • cheltuielile cu personalul : – 0,5 miliarde de lei;
  • cheltuielile de capital/investiții: -0,5 miliarde lei.

Ceea ce înseamnă că deficitul estimat cu care se închide bugetul țării în anul 2016 este cu 1,28 miliarde de lei mai mic decât cel proiectat.

Mai exact: -19,6 miliarde lei estimat la 31 dec 2016 (-2,6% din PIB), față de cel proiectat inițial în legea bugetului de -20,9 miliarde lei (-2,8% din PIB).


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: