joi

18 aprilie, 2024

26 iulie, 2017

Foto: Digi24

Nouă din cele 29 de produse alimentare românești analizate au un conținut diferit față de mărfurile identice aduse din magazine din Belgia, Germania și Franța, potrivit analizelor realizate de Ministerul Agriculturii.

Rezultatele testelor, prezentate miercuri într-o conferință de presă, vor fi trimise imediat Comisiei Europene, a anunțat ministrul Agriculturii, Petre Daea, într-o conferință de presă organizată miercuri.

Rezultatele analizelor

Parizer porc

  • valoarea declarată pe etichetă –  279 kcal/100 g
  • valoarea reală a produsului vândut în România – 259,09 kcal/100 g
  • valoarea reală a produsului comercializat în Germania – 273,32 kcal/100 g

Cârnați grătar

  • valoarea de pe etichetă – 280 kcal/100 g
  • România – 254,61 kcal/100 g
  • Germania – 282,46 kcal/100g

Conserve pește

  • pe eticheta din România – 377 kcal/100 g
  • pe eticheta din Germania – 181 kcal/100 g
  • realitatea în România – 307,84
  • realitatea în Germania – 210,34

Pateu

  • pe etichetă – 238 kcal/100 g produs
  • în România – 259,98
  • în Cehia – 273,54

Bacon cuburi

  • pe etichetă – 233 kcal/100 g
  • în România – 259,98
  • în Belgia – 192,14

Șuncă de porc

  • pe etichetă –222
  • în România – 306,38
  • în Germania – 230,36

Conservă de macrou

  • etichetă – 13,6 g/100 g proteină
  • România – 20,7g/100 g proteină
  • Franța – 22,05 g/100 g proteină

Conservă de hering

  • Eticheta din România – 13 g/100 g
  • Eticheta din Germania – 15 g/100 g proteină
  • România – 21,96 g/100 g proteină
  • Germania – 20,36 g/100 g proteină

Conservă macrou

  • etichetă – 55,11 g/100 g pește
  • România – 42,87 g/100 g pește
  • Franța – 47,8 g/100 g pește

Reprezentanţii ministerului prezenți în conferința de presă au evitat să spună ce înseamnă aceste date, dacă este sau nu vorba de o calitate inferioară a produselor comercializate în România, dar au precizat că ele nu prezintă risc din punctul de vedere al consumului uman şi diferenţele indică doar o necorelare între etichetările din vestul şi estul Europei.

Ministrul Agriculturii a spus că nu se vor mai face analize de dublu standard pentru că trebuie să existe un sistem stabilit la nivel european în acest sens, dar și pentru că testele costă.

Valoarea analizelor de laborator se ridică la 7.206 de lei, la care se adaugă cheltuielile de deplasare ale specialiștilor, de 32.884 de lei.

Testele au fost făcute la cererea Comisiei Europene

România este ultima dintre țările central-estice care a declanșat verificări privind calitatea inferioară a unor produse alimentare vândute în această zonă comparativ cu cele comercializate în statele occidnetale ale UE.

Înaintea noastră a terminat rezultatele Bulgaria, care la începutul acetstei luni anunța că șapte din cele 31 de alimentele comparate s-au dovedit a fi de claitate inferioară celor vândute în vestul Europei.

“Cu siguranţă aceste date ne provoacă îngrijorare. Standardele duble sunt o realitate”, declara ministrul bulgar al Agriculturii, Rumen Porozhanov, în conferința de presă organizată la Sofia.

În timpul explicațiilor oferite miercuri de ministrul Daea, acesta a dezvăluit că analiza comparativă s-a făcut, de fapt, la cererea Comisiei Europene, nu la inițiativa autorităților române.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: