joi

28 martie, 2024

8 mai, 2014

Termenul de declarare a impozitului pe construcții speciale datorat pentru anul 2014 este 26 mai, zi în care va fi plătită și prima rată în contul acestui impozit, iar a doua rată se va plăti până la 25 septembrie 2014, potrivit unui comunicat transmis Agerpres, joi, de către Agenția Națională de Administrare Fiscală.

„Calculul și declararea impozitului pe construcții se face până în data de 25 mai inclusiv a anului pentru care se datorează impozitul. Întrucât ziua de 25 mai 2014 este o zi nelucrătoare, termenul de declarare a impozitului pe construcții datorat pentru anul 2014 va fi luni, 26 mai 2014”, se menționează în comunicatul citat.

Impozitul pe construcţii speciale a fost introdus în acest an, prin modificarea Legii nr. 571/ 2003 privind Codul fiscal.


Impozitul pe construcții se declară prin formularul 100 Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat, care se completează cu ajutorul programului de asistență disponibil pe portalul ANAF, www.anaf.ro, secțiunea Declarații electronice/ Descărcare declarații.

Formularul se depune la organul fiscal în raza căruia contribuabilul are domiciliul fiscal, fie pe suport CD, însoțit de formatul hârtie, semnat și ștampilat, fie prin mijloace electronice de transmitere la distanță.

Impozitul pe construcții este datorat de persoanele juridice române (cu excepția instituțiilor publice, institutelor naționale de cercetare-dezvoltare și persoanelor juridice fără scop patrimonial), persoanele juridice străine cu sedii permanente în România și persoanele juridice cu sediu social în România înființate potrivit legislației europene.

Acesta se calculează prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii construcțiilor prevăzute la GRUPA 1 din HG nr. 2139/ 2004 — Catalogul privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe, existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, din care se scade valoarea clădirilor, inclusiv valoarea lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare etc.


Veniturile estimate a fi colectate din această nouă taxă se ridică la 1,5 miliarde de lei, însă în buget s-au prevăzut mai puţin de 500 de milioane de lei, deoarece Fondul Monetar Internaţional (FMI) a cerut autorităţilor să ia în calcul slaba colectare a taxelor şi impozitelor şi să nu mizeze pe această sumă maximală la construirea bugetului 2014.

Normele de aplicare nu există încă, deoarece Guvernul a transferat această sarcină Parlamentului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: