marți

16 aprilie, 2024

20 octombrie, 2017

Numărul deținuților eliberați joi, în prima zi de funcționare a legii recursului compensatoriu, au fost eliberați din penitenciare 529 de deținuți.

Alte 3.349 de persoane care își execută pedepsele după gratii au dobândit joi vocație pentru liberare condiționată, deci pot fi trimiși acasă imediat după ce dosarul lor va fi aprobat de comisiile din cadrul penitenciarelor.

În acest moment, în România există 25.767 persoane private de libertate, conform datelor Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).


Legea recursului compensatoriu prevede că, la 30 de zile executate în penitenciar în condiţii improprii, deţinuţii beneficiază de şase zile considerate executate.

Statistica a fost prezentată vineri de ministrul Justiției, Tudorel Toader, care a mărturisit că cifrele depășesc mult estimările.

„În cursul zilei de ieri, (…) în baza acestei legi, adăugarea acelor șase zile (…) considerate ca fiind executate, au ieșit din penitenciar 529 de deținuți. Este mult și pentru orice așteptare a mea. Nu credeam că impactul este, va fi atât de mare, dar, sigur, este efectul legii”, a declarat Toader, la conferința „Protecția drepturilor deținuților și condițiile de detenție din România”, citat de Agerpres.

„Tot prin adăugarea celor șase zile, în cursul zilei de ieri, au dobândit vocație la liberarea condiționată 3.349 de deținuți. Deci, li s-a împlinit fracția prin ce au executat efectiv și prin ce se consideră efectiv executat de lege prin adăugarea celor șase zile la fiecare 30 de zile executate. Nici la acești 3.349 nu intră cei care oricum ar fi dobândit vocație la liberarea condiționată, ceea ce înseamnă că, pe termen foarte scurt, probabil, comisiile vor fi destul de solicitate, pentru că nu-mi închipui ca vreun deținut să dobândească această vocație și să nu-și exercite acest drept, să nu încerce această așteptare, speranță legitimă pe care o are”, a mai spus ministrul Justiției.


Potrivit Federației Sindicatelor din ANP, în perioada următoare vor fi eliberaţi peste o mie de deținuți:

„O estimare bazată pe informaţiile preluate de la colegii din penitenciare arată că directorii de penitenciare deja şi-au asumat semnarea unor decizii administrative de punere în libertate a peste 300 de deţinuţi. În perioada următoare, estimăm că peste 1.000 de deţinuţi vor fi prezentaţi, în plus, în fiecare lună în comisii de liberare condiţionată, ca urmare a aplicarii legii”, a anunțat joi Federaţia Sindicatelor ANP.

În aprilie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunţat hotărârea pilot în cauza Rezmiveş şi alţii împotriva României, prin care a reiterat existenţa unei probleme în ceea ce priveşte suprapopularea din centrele de reţinere şi din penitenciarele din România.

CEDO a recomandat măsuri suplimentare din partea autorităţilor, fie de natură logistică, fie de politică penală, dând un termen de şase luni pentru găsirea soluţiilor şi prezentarea unui plan. Între timp, toate dosarele aflate spre soluţionare la CEDO sunt suspendate examinării.

Acest mecanism de liberare condiționată a fost aprobat anul trecut, de către Guvernul Dacian Cioloș, ca măsură generală de degrevare a penitenciarelor, și a fost adoptat cu modificări, anul acesta, în martie, de către Parlament.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: