cursdeguvernare

duminică

29 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

IIF: Datoria guvernamentală globală va crește cu 60% până în 2030 și va ajunge la 145 de trilioane $

26 septembrie, 2024

Datoria globală a atins un nivel record de 312 trilioane de dolari la sfârșitul celui de-al doilea trimestru, impulsionată de împrumuturile din Statele Unite și China, potrivit datelor Institutul pentru Finanțe Internaționale (IIF), citate de Reuters.

Datoria globală a crescut cu 2,1 trilioane de dolari în prima jumătate a anului, potrivit Global Debt Monitor. IIF a avertizat cu privire la tendința de creștere continuă a împrumuturilor guvernamentale și a prognozat că împrumuturile guvernamentale globale vor crește de la nivelul actual de 92 de trilioane de dolari la 145 de trilioane până în 2030 și vor depăși 440 de trilioane până în 2050.

„Odată cu noul ciclu de relaxare al Fed, care este de așteptat să accelereze ritmul acumulării datoriilor globale, o preocupare semnificativă este lipsa aparentă de voință politică pentru a aborda nivelurile în creștere ale datoriei suverane atât în economiile mature, cât și în cele emergente”, se arată în raportul IIF.


O parte importantă din împrumuturi a fost generată de tranziția energetică, despre care se anticipează că va genera peste o treime din creșterea proiectată a datoriilor până în 2050.

Probleme cu plata datoriilor

„Aceasta ridică provocări semnificative, deoarece multe guverne deja alocă o parte tot mai mare din veniturile lor pentru cheltuieli cu dobânzile”, se arată în raport.

Creșterea de 2,1 trilioane de dolari din acest an până în iunie este semnificativ mai redusă decât creșterea de 8,4 trilioane de dolari din prima jumătate a anului 2023, conform datelor IIF.

Pe lângă China și SUA, India, Rusia și Suedia și-au mărit, de asemenea, datoriile. Alte țări europene și Japonia au înregistrat o scădere notabilă, potrivit raportului.

Creștere cu 25 pp din PIB a datoriilor economiilor emergente


Raportul datorie-PIB global – un indicator al capacității de rambursare a datoriilor prin compararea cu ceea ce produce o economie – s-a stabilizat în jurul valorii de 328%.

În piețele dezvoltate, acest raport a atins cel mai scăzut nivel din 2018, datorită scăderilor împrumuturilor gospodăriilor și companiilor.

În schimb, piețele emergente au înregistrat un nou record în raportul lor datorie-PIB, de peste 245% din PIB, cu peste 25 de puncte procentuale mai mult decât înainte de pandemia de COVID.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: