miercuri

27 martie, 2024

10 decembrie, 2018

stocuri

Evoluţia stocurilor companiilor indică posibilitatea ca România să intre într-o recesiune în următorii doi ani, reiese dintr-o analiză a preşedintelui Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), Iancu Guda.

Literatura de specialitate şi realitatea „din teren” au dovedit faptul că între evoluţia stocurilor companiilor şi ciclul economic există o serie de corelaţii:

  • Perioada de relansare accelerată este însoțită de o creștere economică peste nivelul potențial. Inflația este în creștere, moneda națională se depreciază, iar dobânzile sunt majorate pentru a tempera creșterea economică și presiunile inflaționiste. În această perioadă investițiile și stocurile sunt la un nivel foarte ridicat, alimentate de încrederea companiilor în perspectivele și cererea viitoare;
  • Perioada de încetinire –  în ciuda decelerării ritmului de creștere economică, stocurile rămân la un nivel ridicat din cauza reacției lente a companiilor;
  • Perioada de recesiune –  de obicei ajustarea este bruscă, încrederea se prăbușește și companiile tind să vândă din stocurile existente fără să continue aprovizionarea de la furnizori, pentru a genera lichiditate pe termen scurt. Accesul la finanțare este complicat, cererea este scăzută, încrederea se prăbușește iar stocurile sunt în cădere liberă;
  • Perioada de revenire inițială și relansare timpurie – primele semnale de creștere economică pozitivă, dobânzile sunt scăzute (pentru a sprijini relansarea economiei) dar încrederea companiilor revine lent (efectul paradoxal de pesimism prelungit după “dușul rece” al recesiunii). În această perioadă stocurile cresc timid, relativ proporțional cu evoluția cererii și a veniturilor.

Valoarea contabilă a stocurilor aproape că s-a dublat în ultimul deceniu, crescând de la 113 miliarde de lei (anul 2006) la 204 miliarde de lei (2017). Cele două maxime au fost înregistrate în anul 2008 și 2017, când PIB-ul a crescut aproape de două ori peste nivelul potențial.


Durata medie de rotație a stocurilor a atins perioada maximă de aproximativ două luni în anul 2008 și 2017, ceea ce poate fi asociată cu vârful creșterii economice, urmat de o perioadă de temperare.

Graficul de mai jos ilustrează o asemanare izbitoare între perioadele 2007-2008 și 2016-2017 din perspectiva creșterii stocurilor mult mai accelerate comparativ cu avansul cifrei de afaceri.

 


„Analizând aceste corelații între evoluția stocurilor și a ciclului economic, este clar că România a depășit perioada de creștere și ne apropiem în următorii doi ani de o recesiune”, spune Iancu Guda.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: