marți

16 aprilie, 2024

14 noiembrie, 2018

Subtaxarea capitalului şi suprataxarea muncii generează instabilitatea la nivelul companiilor mici, majoritare în economia locală, aşa încât o majorare intempestivă „din pix” a salariului minim împinge companiile către economia subterană, a explicat Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), miercuri, la o conferinţă găzduită de Banca Naţională a României (BNR).

„Firmele mari generează mai mult venit per angajat pentru că au investit în logistică, în tehnologie. Firmele mici au un venit stabil per angajat. Cum să gestioneze o microîntreprindere creşterea salariului din pix de pe lună pe alta. Normal că au nevoie de economie subterană. Este o supapă de supravieţuire. Asta face instabilitatea, încurajează economia subterană. Suprataxăm munca, subtaxăm capitalul”, a explicat Iancu Guda.

El a arătat că 99% din companiile din România sunt mici, au venituri sub un milion de euro, iar în ultimii ani, fenomenul polarizării mediului de business s-a accentuat, aşa încât cei mari au devenit şi mai mari, iar cei mici au început să o ducă din ce în ce mai prost. „La finalul anului 2017, primele 5.000 de companii din cele 500.000 concentrează 76% din afacerile din România”, spune preşedintele AAFBR.


O altă problemă identificată de Guda o reprezintă „spiritul de turmă” care a început să se resimtă şi la nivel antreprenorial. Mai exact, companiile se înfiinţează pe bandă rulandă, în perioade de expansiune, în condiţiile în care cifrele arată că firmele care se înfiinţează la câţiva ani după o perioadă de scădere au o evoluţie mult mai bună.

„Pe expansiune, activele sunt scumpe, dobânzile sunt mari, ai mulţi concurenţi şi ce te aşteaptă? Recesiune. Companiile înfiinţate la câţiva ani după o recesiune sunt cele mai puternice pentru că le aştepta creşterea. Cele mai puternice companii înfiinţate în România în ultimii zece ani acolo sunt”, a explicat preşedintele asociaţiei.

Cu ocazia aniversării unui deceniu de activitate, AAFBR a publicat volumul „România după 10 ani. Realizări. Eşecuri. Perspective economice”. 35 de membri ai asociaţiei, sub îndrumarea a zece lideri de proiect, au analizat evoluția din ultimul deceniu a zece segmente importante ale economiei la nivel macroeconomic şi microeconomic: politica fiscală, piața de capital, sistemul de pensii, politica monetară, mediul de afaceri, reglementări în sectorul bancar, riscul valutar, riscul de credit și intermedierea financiară, fondurile de investiții și piața de asigurări. Concluziile acestor analize au fost dezbătute în cadrul conferinţei de miercuri.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: