vineri

29 martie, 2024

16 mai, 2013

La presiunea Bruxellesului, președintele francez Francois Hollande (foto) s-a angajat că va face reforme în favoarea competitivității, în condițiile în care Franța se află în recesiune.

Șeful statul francez a apreciat, de asemenea, drept “probabil’’ ca și în 2013 creșterea Franței să fie zero, deși guvernul a menținut previziunea de creștere de +0,1% pentru acest an. ‘’Am început reforme pentru competitivitate și vom continua și nu pentru că ne-ar cere Europa, ci pentru că este interesul Franței’’, a asigurat Hollande, după întâlnirea cu președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Liderul executivului european și-a arătat încrederea în angajamentul președintelui francez, dar a avertizat că cei doi ani de răgaz acordați de Bruxelles Franței pentru reducerea deficitului bugetar sub pragul de 3% vor trebui să fie folosiți pentru accelerarea reformelor structurale și depășirea pierderii competitivității cu care se confruntă economia franceză.


Președintele Comisiei Europene nu a precizat ce reforme ar dori din partea Franței, în timp ce șeful statului francez a vorbit despre reușitele primului an de mandat: pactul de competitivitate și reforma pieței muncii. Președintele francez, care nu se mai bucură de popularitate la un an după alegerea la conducerea țării, a menționat, de asemenea, câteva dosare aflate în atenția guvernului de la Paris: pregătirea profesională, indemnizațiile de șomaj și pensiile. “Ne facem treaba și o facem în-un ritm bun’’, a asigurat președintele Hollande.

Comisia Europeană va publica la 29 mai recomandările pentru cele 27 de state membre și va preciza cu această ocazie măsurile suplimentare pe care consideră necesare pentru fiecare dintre țările europene. Comisarul european pentru afaceri economice, Olli Rehn, a cerut însă încă de la începutul lunii mai guvernului francez să pună în aplicare acțiuni ‘’îndrăznețe’’ și o strategie bugetară pe termen mediu, credibilă, însoțită de reforme structurale substanțiale în ceea ce privește piața muncii, sistemul de pensii și deschiderea piețelor. “Categoric că orice reformă trebuie să fie credibilă’’, a subliniat și președintele CE, asigurând că ceea ce spune pentru Franța este valabil și pentru restul Europei, care are ‘’o problemă foarte serioasă de competitivitate’’’.

La rândul său, președintele Francois Hollande a asigurat că Franța, al cărui PIB a înregistrat un declin de 0,2% în primul trimestru al anului 2013, similar celui de-al patrulea din 2012, a ‘’depășit momentul dificil’’. El a apreciat că recesiunea în zona euro se explică în primul rând printr-o ‘’acumulare de politici de austeritate’’ în mai multe țări. Șeful statului francez a respins ideea că Franța este ‘’bolnavul Europei’’. ‘’Este recesiune în Franța ca în toată Europa’’, a subliniat președintele Francois Hollande, în condițiile în care și PIB-ul din zona euro a scăzut cu 0,2% în primul trimestru al acestui an.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: