miercuri

17 aprilie, 2024

31 martie, 2017

Curtea de Apel București a adoptat, joi, decizie favorabilă „în legătură cu încheierea procedurii de insolvență a Hidroelectrica”.

Decizia „pune capăt litigiilor începute în timpul procedurii de insolvență și elimină ultimul impediment în calea listării companiei pe bursa de valori”, potrivit unui comunicat emis vineri, de Franklin Templeton Investments, care administrează Fondul Proprietatea (FP).

„Ne exprimăm încrederea că finalizarea procedurii de insolvență a Hidroelectrica va permite Ministerului Energiei să accelereze listarea companiei, în primul rând, prin asigurarea numirii membrilor unui nou Consiliu de Supraveghere, conform legii 111/2016, pentru un mandat de patru ani, în următoarea AGA a Hidroelectrica, programată pentru 19 aprilie 2017”, a declarat Greg Konieczny, CEO și Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea.


Listarea Fondului Proprietatea a fost decisă în 2013 şi amânată de mai multe ori. Mandatul intermediarilor care urmează să aducă Hidroelectrica la Bursă a fost prelungit până la 7 august.

Ieşirea din insolvenţă a fost piedica principală în faţa listării companiei, care este evaluată de FP la circa patru miliarde de euro.

Hidroelectrica a reușit să își dubleze valoarea de la două miliarde de euro până la patru miliarde de euro între 2012 și 2016, conform evaluărilor independente, și să înregistreze mai mult de 280 de milioane de euro profit net în anul 2016, comparativ cu pierderile de 100 de milioane de euro înregistrate în 2012”, aminteşte directorul general al FP.

Întretimp, însă, au apărut noi incertitudini, legate de investiţiile nerentabile ale companiei, sau de modul în care managementul companiei rezolvă problema.


Dacă investiţiile respective „ar trebui terminate de Hidroelectrica, ar însuma două miliarde de euro. Această sumă ar micşora substanţial valoarea societăţii, dacă ar apărea în faţa investitorilor ca obligaţie de plată”, este de părere Ovidiu Agliceru, preşedintele Directoratului companiei, citat de Agerpres şi Economica.net.

„Am fost întrebat vara trecută când va avea loc listarea. Am condiţionat această listare de rezolvarea investiţiilor nerentabile. Din punctul nostru de vedere, am rezolvat această problemă în acte din septembrie, dar când am încercat să transferăm unele dintre ele, nu s-a reuşit. Listarea este fezabilă pentru acest an în situaţia în care aceste investiţii nerentabile vor fi soluţionate în trimestrul unu. Dacă în trimestrul unu al acestui an nu vor fi soluţionate, sigur că listarea se va amâna”, a mai spus directorul general al companiei

Investiţiile nerentabile cu pricina nu au ca scop producţia de energie, ci alimentări cu apă sau atenuări de viitură, potrivit oficialului.

Pe de altă parte, deşi oficialii Guvernului au promis listarea companiei, aceasta ar mai putea depinde şi de includerea acesteia în portofoliului Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, afla acum în faza de proiectare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: