miercuri

24 aprilie, 2024

25 iulie, 2016

arhive sipaMinisterul Justiției a pus, luni, în dezbatere publică, un proiect de hotărâre de guvern prin care se înființează o comisie care să deschidă arhivele DGPA (fosta SIPA – serviciul informativ al Ministerului Justiției. Arhivele conțin și secrete din prestația profesională a magistraților, dar și din viața personală a acestora, de-a lungul anilor.

După inventariere, parte din documente vor putea fi studiate la Arhivele Naționale, iar altele vor fi predate structurii de securitate a Ministerului Justiției sau distruse, potrivit unui proiectului de HG.

În prezent, arhiva fostei DGPA se află, sub sigiliu, în custodia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi cuprinde atât dosare de personal, cât şi alte ”documente specifice”.


SIPA avea ca obiect de activitate colectarea de la deținuți a unor informații privind actele de corupţie din mediul penitenciar, însă în timp s-a dovedit că se ocupa de o sferă mult mai largă de fapte care-i vizau pe judecători, procurori, grefieri, poliţişti şi avocaţi.

Secretele adunate vizau nu doar aspecte legate de viața profesională a acestora, ci și de viația privată, iar de-a lungul timpului a existat suspiciunea că acestea erau folosite pentru șantajarea magistraților.

DGPA a fost desființată printr-o HG din 2006, de fostul ministru al Justiției Monica Macovei, iar o comisie similară celei care se intenționează a fi formată acum urma să inventarieze această arhivă și apoi să decidă ce anume va ajunge la diferite instituții. Totul s-a prorogat  o dată, după care nimeni nu s-a mai ocupat de acest lucru.

Judecătorul Cristi Danileț explica în urmă cu câțiva ani că nu s-a putut finaliza în 2006 operațiunea deoarece existau doar doi magistrați în componența Comisiei. Ei ar fi trebuit să stabilească ce se va întâmpla cu fiecare dintre documentele respective, lucru imposibil în mod obiectiv.


Deschiderea arhivelor ar putea crea un adevărat cutremur în sistemul judiciar din România.

Ce se va întâmpla cu documentele SIPA

Comisia va propune structurii de securitate din cadrul Ministerului Justiţiei clasificarea, declasificarea, trecerea la un alt nivel de clasificare sau de secretizare a documentelor inventariate, respectiv distrugerea acestora, conform dispoziţiilor legale.

După declasificare, respectiv trecerea  acolo unde va fi cazul, la un alt nivel de clasificare sau de secretizare a tuturor documentelor din arhivaDGPA,  Comisia se va ocupa de transferul documentelor:

  • dosarele de personal ale foștilor angajați ai D.G.P.A. identificate în arhivă se predau, în baza proceselor-verbale de predare-primire, către Administrația Națională a Penitenciarelor
  • documentele identificate ca având valoare istorică se predau către Arhivele Naționale
  • documentele clasificate, respectiv acele documente pentru care s-a dispus distrugerea, se predau structurii de securitate a Ministerului Justiției.

„Până la finalizarea inventarierii, documentele cuprinse în arhiva fostei D.G.P.A nu vor fi supuse niciunui proces de copiere”, se mai spune în proiectul de HG. Comisia va putea furniza informaţii din documentele cuprinse în arhiva fostei DGPA doar dacă există proceduri judiciare în derulare, la cererea instanţelor judecătoreşti române sau străine.

Componența Comisiei

  • doi reprezentanți al Ministerului Justiţiei și doi reprezentanți ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, desemnați de către ministrul justiţiei, dintre care cel puțin? unul cu responsabilități în păstrarea actelor sau documentelor în arhivă și unul cu responsabilități în gestionarea informațiilor clasificate;
  • un reprezentant al Consiliului Superior al Magistraturii, desemnat de preşedintele Consiliului;
  • un reprezentant al Înaltei Curți de Casație și Justiție, desemnat de către președintele acesteia;
  • un reprezentant al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, desemnat de către procurorul general al acestui parchet.

Întreaga procedură din proiect este una accelerată, cu etape foarte scurte pentru fiecare etapă:

  • În termen de 5 zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, conducătorii instituţiilor reprezentate în Comisie vor desemna membrii
  • Totul trebuie finalizat în cel mult 6 luni de la intrarea în vigoare a HG. La propunerea motivată a Comisiei, Ministerul Justiţiei poate propune Guvernului, o singură dată, prelungirea, cu cel mult 6 luni.

Judecătorul Cristian Danileţ, fost consilier al ministrului Monica Macovei, declara în urmă cu câțiva ani că în arhivele DGPA nu mai existau documente privind magistraţi, grefieri, poliţişti anterioare anului 2001, fiindcă fuseseră arse, conform ordinelor de ministru care stabileau arderea notelor respective din cinci în cinci ani.

Desființarea SIPA a fost cerută înainte de aderare de către Comisia Europeană.

(DESCĂRCAȚI AICI PROIECTUL DE HOTĂRÂRE DE GUVERN)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: