miercuri

27 martie, 2024

7 noiembrie, 2017

Primarii au acceptat marți, la negocierile purtate cu premierul Mihai Tudose și mai mulți membri ai cabinetului acestuia, promisiunile guvernanților pentru acoperirea unei părți din pierderile provocate de reducerea impozitului pe venituri.

Coaliția PSD – ALDE a depășit astfel singurul obstacol de care a ținut cont (amintim că a ignorat patronatele și sindicatele), iar în ședința de miercuri a Executivului va fi aprobat proiectul de modificare a Codului fiscal.

La ultima întâlnire, de marți dimineața, din delegația AMR au făcut parte, printre alții – Gabriela Firea, Gheorghe Falcă, Ilie Bolojan și Robert Negoiță – iar la discuții a fost prezent și liderul PSD, Liviu Dragnea, care le-a oferit edililor garanția verbală a respectării promisiunilor.


În afara promisiunilor, edilii au acceptat măsuri concrete ce nu vor acoperi decât o foarte mică parte din pierderile ce vor fi înregistrate de bugetele locale din cauza scăderii la 10% a impozitului pe venit.

Efectele reducerii impozitului pe venit de la 16 la 10%

Impactul cel mai mare al acestei diminuări va fi înregistrat în cele 22 de orașe care produc peste 60% din PIB-ul României și care își vor vedea diminuate sensibil sumele destinate investițiilor – Clujul, de exemplu, va pierde 26 de milioane de euro, anul viitor.

Situația din alte orașe:

  • Arad – 16 milioane euro
  • Craiova – 11 milioane euro
  • Constanța – 16 milioane euro
  • Iași – 15 milioane euro

Ce au cerut primarii

Edilii s-au prezentat la întâlnire cu o revendicare clară: creșterea la 60% (din sumele colectate prin impozitul pe venit), a cotei ce revine autoritățăilor locale.


Bugetul de stat păstrează acum 30% din impozitele pe venit, iar 70% din acestea sunt restituite către administrațiile locale, potrivit  Legii 273 a finanțelor publice locale, după cum urmează:

  • 41,75% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit;
  • 11,25% la bugetul local al judeţului;
  • 18,5% într-un cont distinct, pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, ale oraşelor şi ale municipiilor, precum şi a bugetului local al judeţului.

Ce a promis Guvernul: compensare financiară per locuitor

Cota de 41,75% va crește în 2018 la 43%, nu la 60%, cum au solicitat marți primarii. Reamintim că luni edilii cereau abandonarea intenției de reducerea a impozitului pe venit.

Executivul se obligă însă ca pe parcursul anului 2018 să aloce compensări de la bugetul de stat pentru acoperirea unei părți din pierderi (cel mult până la suma ce le-a revenit anul acesta din totalul impozitului pe venit colectat local).

Efectele exacte ale diminuării impozitului pe venit vor fi cunoscute doar după șase luni de funcționare, motiv pentru care compensările vor fi discutate în prima jumătate a anului și aprobate, eventual, la prima rectificare bugetară de anul viitor.

De asemenea, primarilor li s-a promis că anul viitor se va stabili o formulă nouă de repartizare a cotelor din impozitul pe venit și o schemă clară de compensare a golurilor.

Compensarea se va face, au mai promis guvernanții, prin instituirea unui prag minim de 750 de lei pe locuitor, în orașe, și de 500 de lei în comune, care să fie asigurat, atunci când veniturile primăriilor nu ajung la aceste sume, prin echilibrare bugetară, cu sume defalcate din TVA sau din alte surse.

O măsură uitată pe parcursul guvernării

La începutul guvernării PSD – ALDE, oficialii anunțau că, începând cu 1 ianuarie 2018, impozitul pe venit va merge direct și integral la administrațiile locale (primării, consilii județene).

Declarația din luna martie a fostului ministru al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE), Sevil Shhaideh:

“Conform programului de guvernare, în zona de finanțare a autorităților locale, în acest moment lucrăm la modificarea Legii 273 a finanțelor publice locale și în acest sens, începând cu 1 ianuarie 2018, impozitul pe venit va deveni sursă a bugetelor locale.

Acolo unde aparatul propriu al primarului sau al președintelui Consiliului Județean nu va reuși să colecteze această sursă, vom fi sprijiniți de către ANAF, dar sumele vor fi virate exclusiv către bugetele locale.

Aceasta este prima modificare majoră pe care o vom aduce la Legea Finanțelor Publice”, declara Sevil Shhaideh.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: