sâmbătă

20 aprilie, 2024

26 noiembrie, 2017

Contractul de achiziţie a sistemelor de rachete Patriot va fi aprobat de guvern miercuri, a anunțat minsitrul Apărării, Mihai Fifor.

Rommânia va achiziționa, începând cu anul 2017, șapte sisteme de rachete sol-aer PATRIOT – dintre care patru sisteme destinate înzestrării Statului Major al Forțelor Aeriene și trei sisteme destinate înzestrării Statului Major al Forțelor Terestre – și a echipamentelor aferente, în valoare totală de circa 3,9 miliarde USD fără TVA.

Miercuri va fi smenat contractul pentru primul sistem din cele menționate, pentru care a fost deja primită scrisoarea de acceptare de la partea americană, în valoare de 764,78 milioane USD fără TVA.


Tot miercuri ar putea fi aprobat și programul de înzestrare cu transportoare blindate 8×8 Piranha.

Ministrul Mihai Fifor a declarat că dotarea armatei „este un semnal de pregătire, de descurajare şi apărare” în faţa Rusiei, care şi-a înteţit provocările la adresa NATO după anexarea ilagală a Crimeei:

„Săptămâna trecută am obţinut aprobarea Parlamentului pentru achiziţionarea primului sistem de rachete Patriot, iar miercuri urmează să semnăm scrisoarea de acceptare, practic contractul prin care Guvernul Statelor Unite vinde către Guvernul României cele şapte sisteme, care sunt atât pentru forţele aeriene, cât şi pentru forţele terestre. Anul acesta vom achita primul sistem (…) În a doua jumătate a anului 2019 primul sistem va fi în ţară, urmând a fi perfect operaţional în prima jumătate a lui 2020”, a declarat Mihai Fifor, citat de News.ro.

El a adăugat că, „prin alocarea a 2% din PIB pentru Ministerul Apărării Naţionale, din care 48 la sută pentru programe de înzestrare, România a arătat că îşi onorează angajamentele pe care le are ca ţară membră NATO, dar şi ca partener strategic în Parteneriatul cu SUA”.


„Tot miercuri, în şedinţa de Guvern, sperăm să putem aproba proiectul de Hotătâre de guvern pentru programul transportoare blindate 8×8 Piranha, care va ajuta industria românească de apărare să fie relansată, pentru că începând cu numărul 31 aceste transportoare urmează să fie produse la Uzina Mecanică Bucureşti”, a spus Fifor.

Ministrul a mai declarat că „înzestrarea pe care Armata Românei o face ca principal partener al Flancului Estic în regiunea Mării Negre este un semnal de pregătire, de descurajare şi apărare”.

„Desigur, provocările din partea Rusiei s-au înteţit după anexarea ilegală a Crimeei, suntem preocupaţi de lucrul acesta, dar evident, ca ţară membră NATO şi partener strategic al SUA, nu putem decât să ne îndeplinim obligaţiile asumat”, a spus Fifor, care a precizat că „provocările sunt la adresa Alianţei, iar noi suntem parte a Flancului Estic”.

Mihai Fifor a participat, în Cetatea Aradului, la ceremonia de predare-primire a comenzii Batalionului Mixt Româno-Ungar de Menţinere a Păcii, eveniment care a avut loc cu ocazia încheierii exerciţiului WISE FORESIGHT 2017, care s-a desfăşurat câteva zile în Ungaria.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: