vineri

29 martie, 2024

4 septembrie, 2014

La solicitările insistente ale mediului de afaceri, dar mai ales din perspectiva intrării în recesiune tehnică a economiei, Guvernul a anunţat joi că reduce taxa pe construcţii speciale, de la 1,5% la 1 %.

În preambulul şedinţei de guvern, premierul Victor Ponta a anunţat această măsură (fără a preciza data de la care se va aplica aceasta) şi a afirmat că fondurile colectate vor fi direcţionate, integral, către bugetele administraţiile locale.

„Taxa pe construcţii speciale vreau s-o reducem şi putem să ne permitem s-o reducem de la 1,5% la 1% şi toate veniturile să fie colectate şi să intre în bughetul autorităţilor locale. În acest fel, au şanse mai mari de dezvoltare şi de fapt banii autorităţilor locale înseamnă canalizare, apă, drumuri, şcoli”, a declarat premierul Ponta.

Efecte ale taxei pe construcţii speciale


Ca efect al reducerii anunţate joi, autorităţile trebuie să revizuiască în scădere (de la 1,5 miliarde lei la 1 miliard) şi sumele pe care guvernul le-a anunțat la buget.

Impozitul pe proprietate pentru construcţiile speciale, de 1,5% din valoarea construcţiei, a fost introdus la începutul acestui an, iar normele metodologice care clarifică modul de achitare a taxei au fost aprobate în luna mai, prima plată fiind efectuată până pe 26 mai, iar a doua până la 25 septembrie.

La începutul lunii aprilie, fostul ministru delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a arătat că estimările referitoare la încasările din impozitul pe construcţiile speciale sunt de 1,5 miliarde de lei, însă în bugetul pe 2014 s-au prevăzut doar 488 milioane de lei, “din cauza riscului de necolectare.”

Pe 27 mai, secretarul de stat în ministerul Finanţelor, Dan Manolescu afirma: „Ieri aveam o sumă declarată de un miliard de lei, în curs de actualizare. Suma este deja dublă faţă de cea prevăzută în buget”.


Consiliul Investitorilor Străini şi Asociaţia Oamenilor de Afaceri au criticat măsura impusă de guvern, cerând eliminarea sau suspendarea supranumitei „taxe pe stâlp”.

Impactul taxei a fost resimţit puternic de companii şi urma să fie resimţit inclusiv de populaţie- ANRE a anunţat în luna iunie că va recunoaşte din 1 iulie în facturile la electricitate costurile Hidroelectrica şi Nuclearelectrica aferente taxei pe construcţiile speciale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: