vineri

19 aprilie, 2024

19 martie, 2014

Premierul Victor Ponta a anunţat miercuri că în următoarea şedinţă a Guvernului va fi adoptat un pachet cu stimulente “de preţuri la energie electrică, gaze, în aşa fel încât să-i păstreze competitivi” pe producătorii naţionali.

„Am avut încă o discuţie cu toţi cei implicaţi, în aşa fel încât, luni, să prezint în Parlament, Camerei Deputaţilor, şi miercuri, în şedinţa de Guvern, să adoptăm toate actele normative necesare pentru a face un pachet de stimulare în zona energiei pentru industrie, pentru producătorii naţionali”, a spus Victor Ponta, în debutul şedinţei de Guvern.

Tot miercuri, va fi adoptat, a mai spus premierul, “pachetul pe gaze, pentru toţi marii producători, pentru companiile mai mari, mai mici, în aşa fel încât să avem un pachet de preţuri la energie electrică şi gaze care să-i păstreze competitivi şi să-i păstreze în acest trend pozitiv pe care economia românească l-a avut în 2013”, a adăugat premierul.


În pachet ar putea figura şi noi scutiri privind certificatele verzi pe care marile companii le cumpără, pe modelul modificărilor vizate într-un proiect al Direcţiei pentru Concurenţă al Comisiei Europene, modificări ce ar putea permite acordarea de către statele membre a unor scutiri de până la 85%, în anumite condiţii.

Ministrul delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu, care a fost desemnat miercuri preşedinte al Consiliul de Administraţie al Agenţiei Europene pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare în Energie (ACER), nu a dorit să confirme sau să infirme această măsură, însă a declarat că “nu este exclus” ca introducerea scutirilor la certificatele verzi să figureze în “pachetul de stimulare”: “Nu este exclus. Aşteptaţi până luni, când premierul va prezenta pachetul în Parlament”, a declarat Răzvan Nicolescu, pentru cursdeguvernare.ro. “Oricum, trebuie notificată Comisia Europeană”, a adăugat ministrul delegat.

Ministrul Economiei, Constantin Niţă, ne-a declarat că luni dimineaţa, înainte de a se merge la Parlament, vor avea loc ultimele discuţii pe acest pachet, şi abia atunci se va stabili exact ce măsuri vor fi introduse miercuri, în şedinţa de Guvern.

Pentru anul 2014, Guvernul a diminuat deja schema de sprijin, de la 15%, la 11%, printr-o ordonanţă ce a fost aprobată prin lege în Parlament. Legea a făcut obiectul unei sesizări la Curtea Constituţională, preşedintele Traian Băsescu considerând că nu a fost respectată procedura de notificare a Comsiiei Europene şi, din acest motiv, România riscă declanşarea procedurii de infringement. Pe 13 martie, şeful statului a promulgat Legea de aprobare a OUG 57.

Scutirile, pe agenda UE


Guvernul german a intrat anul acesta în conflict cu Direcţia Generală Concurenţă a Comisiei Europene, după ce a anunţat că elaborează o nouă schemă de sprijin prin care vor fi scutite de la plata contribuţiei mai multe industrii.

Comisarul european pentru Concurenţă, Joaquin Almunia, a criticat aspru Germania, luna trecută, din cauza scutirilor de la subvențiile pentru energia regenerabilă de care se bucură marile industrii consumatoare de curent electric.

La summitul de săptămâna aceasta al Consiliului European, pe agendă se află şi pachetul pe energie şi mediu (discutarea subvenţiilor pentru energia verde şi influenţa lor asupra competitivităţii companiilor europene).

De asemenea, pe 9 aprilie, Comisia ar putea adopta noile reglementări privind ajutoarele de stat din domeniul energiei şi mediului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: