vineri

19 aprilie, 2024

2 septembrie, 2016

gazePiaţa gaze din România se află într-un moment crucial, care impune modificări ample ale legislaţiei într-un orizont de timp foarte limitat, au fost de acord atât Aristotel Jude (ministerul Energiei), cât şi Emil Calotă (ANRE), care au participat recent la Energy Breakfast Club.

Următoarele şase luni sunt esenţiale pentru a veni cu răspunsuri adecvate, nu doar pentru a răspunde obligaţiilor europene, dar mai ales pentru a pune bazele unei pieţe a gazelor funcţionale şi fezabile.

În acest sens, potrivit energynomics.ro, ministerul lucrează alături de ANRE şi de actorii din piaţă la clarificări legislative prin care Legea petrolului să reglementeze drepturile şi obligaţiile producătorului în interiorul perimetrului de producţie, iar legea gazelor naturale (Legea 123) să ofere cadrul de funcţionare pentru activităţile de furnizare, distribuţie şi transport al gazelor naturale.


Secretarul de stat Aristotel Jude a conturat viitorului context legislativ pentru industria de petrol şi gaze, menit să stimuleze funcţionarea pieţei pe trei principii de bază: transparenţă, non-discriminare şi competiţie.

Transferul dreptului de proprietate se va face la PVT

Activitatea de transport gaze naturale este una dintre premisele principale pentru buna funcţionare a pieţei, iar în acest domeniu o problemă cheie este punctul virtual de tranzacţionare (PVT) şi modul de rezervare a capacităţii de transport, a subliniat Aristotel Jude.

“Este foarte important să avem o împărţire corectă a modului în care se face rezervarea de capacitate. Să avem rezervare de capacitate de intrare – care să confere utilizatorului de reţea dreptul să transporte gazele naturale până în PVT, iar rezervarea de capacitate de ieşire să dea drept utilizatorului de reţea să extragă gazele naturale din PVT. Este o cerinţă a regulamentelor europene”, afirmă secretarul de stat.

OUG pentru creşterea lichidităţii pe pieţele centralizate

Pentru a oferi posibilitatea de echilibrare comercială a sistemului naţional de transport, trebuie asigurată o piaţă lichidă şi exigibilă.


În consecință, ministerul Energiei va demara o consultare publică pentru promovarea unei OUG cu scopul de a stimula tranzacţiile pe pieţele bursiere.

“Una dintre modificări este limitarea în timp a aplicabilităţii articolului 124, litera e), din legea 123”, a explicat Aristotel Jude. Articolul este baza de pornire a unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene, care a trecut de avizul motivat şi poate ajunge oricând la Curtea Europeană de Justiţie. “Intenţia noastră este de a închide această procedură de infringement”, a declarat Aristotel Jude.

“Această modificare va reprezinta un pas imens înainte către formarea liberă pe piaţă a unui preţ real la gaze”, a susţinut reprezentantul ministerului Energiei. În prezent, “articolul 124 pune cu prioritate în piaţă la un preţ administrativ gazele naturale din producţie internă către furnizori, care mai apoi recomercializează în baza unui preţ final reglementat acest gaze către consumatorul casnic”.

Avem, deci, două decizii administrative, prin care se impun preţul de intrare şi preţul de ieşire a gazelor naturale în piaţă. “Vorbim despre un volum semnificativ, de 4 miliarde de metri cubi pe an”, a precizat Jude.

Furnizorii de gaze, trimişi pe burse

“În piaţa gazelor naturale, există contracte bilaterale pentru 98,5% din consumul României. Pe burse s-a tranzacţionat doar 1,5%, adică numai 1,7 mlioane de MW dintr-un consum de 121 de milioane de MW”, a anunţat Aristotel Jude.

Ministerul Energiei intenţionează să modifice cadrul legislativ, astfel încât, spune secretarul de stat, “să instituim obligaţia furnizorilor să achiziţioneze gazele naturale necesare consumatorilor casnici, reglementaţi, într-un mod transparent, nediscriminatoriu şi concurenţial”.

Producătorii și furnizorii de gaze vor fi obligați ca, începând de anul viitor, să tranzacționeze pe bursă cel puțin 40% din cantitatea comercializată, altfel vor primi amenzi semnificative care vor fi raportate la cifra de afaceri, a confirmat inițiativa și ministrul Energiei, Victor Grigorescu, într-un interviu acordat vineri Agerpres.

ANRE constată rezistenţa la schimbare a sectorului

Reglementatorul are o viziune diferită faţă de cea expusă de ministerul Energiei, a subliniat de la bun început Emil Calotă, vice-preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în domeniul Energiei.

Emil Calotă a insistat asupra faptului că liberalizarea pieţei de electricitate a fost un succes şi reprezintă principalul model în momentul actual pentru paşii următori în dezvoltarea pieţei de gaze. “Diferenţa majoră care apare în legătură cu liberalizarea pieţei este dată de siguranţă, de securitate în aprovizionarea cu gaze naturale, iar statul conform Regulamentului 994 din 2010 este obligat să intervină pentru a preveni anumite sincope în alimentarea cu gaze naturale a consumatorului final, în perioada de iarnă”, a precizat Emil Calotă.

Evaluarea ANRE a identificat o atitudine conservatoare, o anume rezistenţă la schimbare din partea sectorului.

“Împreună cu aceştia şi cu ministerul Energiei suntem gata să ne aşezăm la masă pentru a interveni într-o manieră solidă şi coerentă în cadrul legislativ, pentru a respecta principiile de stabilitate şi predictibilitate legislativă”, a spus Emil Calotă, subliniind că termenul limită este 31 martie 2017, “când cel puţin două acte de reglementare îşi încetează aplicabilitatea”.

“Statul român încă nu a pus în aplicare într-un mod solid şi coerent cele trei regulamente importante, privind siguranţa în aprovizionare, accesul la infrastructura de transport şi codul reţelei”, a adăugat vicepreşedintele ANRE.

ANRE admite și greșeli

ANRE a greşit că a acceptat şase prorogări la implementarea codului reţelei, a spus Emil Calotă. “La finalul săptămânii trecute, am acceptat încă o prorogare, până la 1 noiembrie 2016, dar vom efectua un control serios: de ce nu funcţionează sistemul SCADA, de ce nu funcţionează sistemul IT etc. E clar că la nivelul operatorului de sistem este o atitudine care trebuie corectată”, a avertizat Emil Calotă.

Pe acest subiect, și ministrul Victor Grigorescu a vorbit vineri, în interviul acordat Agerpres:

”Sunt cu siguranță îngrijorat de situația codurilor rețelei- un element important pentru a avea o piață funcțională. Îmi amintesc că despre acest cod al rețelei discutam în iarna anului trecut, în plină iarnă cu temperaturi scăzute când ne întrebam cum anume funcționează situațiile contractuale între producători, transportatori și furnizori de gaze naturale.

Ne plângeam atunci că aplicarea codului fusese amânată pentru o perioadă care trecea spre primăvară și ne-am propus cu toții atunci că înainte de începerea acestei ierni vom avea un cod funcțional. Sunt extrem de îngrijorat de faptul că acum se discută despre intrarea în vigoare a codului rețelei la 1 noiembrie, ceea ce în opinia mea este extrem de târziu.

Noi am făcut eforturi la Ministerul Energiei pentru a media între toate părțile interesate, dar sigur nu suntem noi cei care adoptăm această modificare, dar îmi exprim o îngrijorare extremă cu privire la acest aspect și trebuie să recunosc că nu îmi doresc o amânare. Intenția și dorința noastră a fost de a finaliza acest lucru cât mai repede cu putință.”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: