marți

19 martie, 2024

29 martie, 2012

Guvernul României a anunţat că pregăteşte creşterea impozitelor locale cu 16,05 % – de fapt o aliniere, spune ministrul Finanţelor, cu rata inflaţiei.

Unde este, însă, România – cu impozitele – îndeosebi cele pe proprietate, faţă de alte state care-şi construiesc cu grijă bugetele locale? Am ales, ca studiu de caz, Statele Unite – şi locul în PIB al taxelor pe proprietate.

Impozitele plătite de americani pentru casele pe care le deţin au început să scadă de-abia la cinci ani de la punctul în care preţurile proprietăţilor au început să scadă, potrivit datelor oficiale, publicate de USA Today. Cu toate acestea, sumele colectate pe plan local continuă să fie cu circa 20% peste nivelul din 2006, când casele erau evaluate cu o treime peste valoarea actuală.


Anul trecut, impozitele strânse din impozitele pe proprietate au fost în creştere cu 1,2%, dar în 2012 ele vor scădea în medie cu 0,9% potrivit Biroului pentru Analiză Economică. Este prima scădere în termeni reali din 1995 încoace şi a treia din ultimii 40 de ani.

Taxele pe proprietate au totalizat în 2011 suma de 436 miliarde dolari, cu 66 miliarde dolari mai mult decât în anul de vârf al bulei imobiliare. Suma strânsă de autorităţi reprezintă 2,8% din PIB pe 2011, estimat de acelaşi Birou de Analiză Economică la 15.094,4 miliarde dolari.

Explicaţia păstrării la un nivel ridicat a impozitelor în pofida scăderii dramatice a preţului caselor este că formula de calcul ţine cont de valorile de piaţă ale caselor pe mai mulţi ani anteriori, uneori până la 7 ani, precum în statul Illinois.

Alte state, precum New York şi Ohio, ridică automat ratele de impozitare ale proprietăţilor atunci când piaţa imobiliară se află în scădere şi reduc automat ratele de impozitare atunci când piaţa imobiliară se află în creştere. Procedeul este numit „egalizare” şi este menit să asigure o finanţare mai stabilă a comunităţilor locale.


Trebuie subliniat că şcolile publice primesc 40% din banii adunaţi din taxele pe proprietate, restul fiind atribuit altor segmente ale guvernărilor locale. Chestiunea este foarte importantă deoarece şcolile publice au fost nevoite să reducă personalul cu 270.000 de persoane (3,3% din forţa de muncă) faţă de luna iulie 2008.

Spre deosebire SUA, care are un procentaj similar de colectare a veniturilor totale la buget cu România, undeva în apropiere de 30% din PIB, la noi, sumele strânse din impozitele pe proprietate sunt de circa patru ori mai mici în termeni relativi.

Potrivit cifrelor oficiale, comunicate de ministerul Finanţelor, impozitele şi taxele pe proprietate au reprezentat 0,7% din PIB în anul 2011 şi au însumat doar 3,97 miliarde lei, adică mai puţin de un miliard de de euro. Creşterea de 4,6% în termeni nominali nu a acoperit rata medie anuală a inflaţiei de 5,8%.

O majorare a taxelor pe proprietate până la atingerea unui nivel relativ similar cu cel din SUA ar aduce un spor de peste două procente din PIB al încasărilor bugetreşi ar permite României fie încadrarea lejeră în cerinţele Pactului Fiscal fie dirijarea a câte unui procent din PIB către sectoare în suferinţă, precum sănătatea şi învăţământul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: