miercuri

27 martie, 2024

30 septembrie, 2018

În fondul de rezervă bugetară al Guvernului nu există astăzi 450 de milioane lei care să fie trimiși în teritoriu pentru asigurarea serviciilor de încălzire a populației în iarnă.

Cum multe administrații locale nu au la rândul lor bani să asigure acest serviciu, soluția găsită de guvern este una de avarie:

se vor modifica indicatorii pentru cadrul fiscal-bugetar, astfel încât aceste administrații locale să poată împrumuta bani de la Trezoreria statului.


În cazul administrațiilor care au bani, adică înregistrează excedent bugetar, dar nu-i pot folosi pentru încălzire, se vor extinde categoriile de cheltuieli ce se pot finanța din excedent.

Ministerul Finanțelor Publice a publicat sâmbătă proiectul unei ordonanțe intitulate generic ”privind unele măsuri fiscal – bugetare și pentru modificarea unor acte normative”. Între aspectele reglementate de ordonanță se găsește și rezolvarea tehnică a funcționării peste iarnă a sistemelor centralizate de furnizare a energiei termice.

Potrivit Notei de fundamentare care însoțește proiectul de ordonanță, unitățile administrativ-teritoriale care au sistem centralizat de furnizare a energiei termice către populație, au solicitat Ministerului Dezvoltării și Ministerului Finanțelor alocarea de sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului pentru finanțarea cheltuielilor curente pentru asigurarea funcționării acestui serviciu. E vorba de cheltuieli pentru constituirea stocurilor de combustibil, plata facturilor restante și acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului de termoficare.

În document se scrie:


”Întrucât disponibilitățile Fondului de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului nu permit asigurarea sumelor solicitate, care sunt de aproximativ 450 milioane lei, este necesar a se crea cadrul legal pentru ca autoritățile publice locale să  poată accesa împrumuturi și pentru cheltuieli curente de natura celor menționate, deoarece în prezent acestea pot contracta împrumuturi numai pentru cheltuieli de capital.”

În anul 2018, a fost reglementată o nouă modalitate de alocare a sumelor din impozitul pe venit și din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, dar autoritățile locale au atras atenția că sumele repartizate sunt insuficiente pentru asigurarea cheltuielilor de funcționare.

Între altele, primăriile au cerut Guvernului crearea cadrului legal care să le permită utilizarea excedentului bugetului local și pentru alte categorii de cheltuieli de natura bunurilor și serviciilor, subvenții pentru energia termică etc.

Soluția guvernului este următoarea:

”…Prin derogare de la prevederile art. 61 alin. (1) şi art. 63 alin (41) din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi de la prevederile art. 3 alin. (2) din Legea nr. 269/2017 pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2018, unitățile administrativ-teritoriale pot solicita, în cursul anului 2018, contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 450.000 mii lei, pentru finanțarea unor cheltuieli curente pentru asigurarea furnizării energiei termice în sezonul rece.”

Aceste împrumuturi pot fi contractate numai cu avizul Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale, şi numai dacă la data depunerii documentației nu prezintă restanțe la împrumuturile contractate anterior din venituri din privatizare.

Primăriile au termen să depună dosarele de împrumut până la data de 29 noiembrie 2018.

Pentru unitățile administrativ-teritoriale care nu pot asigura sumele necesare pentru acoperirea cheltuielilor secțiunii de funcționare a bugetelor locale se creează temei legal pentru extinderea categoriilor de cheltuieli ce se pot finanța din excedentul bugetului local.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: